Otizm, ilk 36 ayda varlığını belli eden ve hayat boyu devam eden, öğrenme ve çevresel ilişkilerde farklılığa neden olan nöropsikolojik bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla erkek çocuklarda görünmesine karşın cinsiyet gözetmeksizin her çocukta denk gelebilmektedir. Otizm rahatsızlığına sahip bireylere otistik denilmektedir.
Otizm tedavi süreçlerinde özellikle hastalığın sebep olduğu öğrenme ve iletişim sorunlarının önüne geçebilecek uygulamalarla birlikte özel eğitim etkili çözümler sunabilmektedir. Otizm rahatsızlığı yaşayan bir insan çevresini algılamakta büyük zorluklar yaşar ve maalesef bunu hayatından söküp atmanın geçerli bir yolu henüz bulunamamıştır. Dolayısıyla tedavi yaşadığı zorlukları azaltmaya yönelik uygulanmaktadır.
Otizm ilerleyen yaşlarda toplumdan uzak kalma gibi sosyal konularda sorunlar yaratabildiği gibi, özel ilgi ve eğitimden mahrum kalan otistiklerde zeka geriliği gibi durumların da daha ağırlıklı yaşanabildiği gözlemlenmiştir. Dolayısıyla otizm hastaları için uygulanmakta olan programların eksiksiz ve doğru zamanlama ile tedavi sürecine dâhil edilmesi oldukça önemlidir.
Otizm Belirtileri Nelerdir
Rahatsızlığın bir farklılık olduğundan bahsetmiştik. Yani otizm belirtileri aynı zamanda otizmin gösterdiği etkileri de oluşturmakta. Bir diğer yandan da bu belirti ve etkilerin toplamı uzun vade içerisinde daha fazla soruna neden olabilmekte olduğundan belirtileri olabildiğince erken yorumlamak ve teşhise olanak sağlamak bir hayli önemli hale geliyor.
Belirtiler arasında göz teması kuramamak, kurmakta zorlanmak, bir eylemin sürekli olarak tekrarlanması ve dönen aygıtlara olması gerekenden ya da beklenenden daha fazla ilgi göstermek yer alıyor. Aynı zamanda isim ile seslenmeye karşı tepkisiz kalmak ve isteklerini konuşarak değil de sizleri eyleme geçirerek belirtmesi de listeye dâhil. Otistik bireylerin iletişime geçmekte zorlandıkları bilinen belirtiler arasında. Dolayısıyla eğer çocuğumuz henüz konuşmaya başlamadıysa ve otizm belirtilerini sergiliyorsa bir profesyonelden destek almamız gerekmekte. Çünkü başlarda şüphelenilen belirtilerin hem sayısı hem de dozajı oldukça hızlı artmakta ve her hastalıkta olduğu gibi otizmde de erken teşhis ve erken müdahalenin önemi büyük.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Yarı Otistik Nedir?
Belirtilerin belli bir kısmını gösteren ancak tamamına süreç içerisinde sahip olmayan ve bir otizm hastası kadar etkilere maruz kalmayan bireylere yarı otistik denilebilmektedir. Bu farklılıkları sergileyen insanlarda Atipik Otizm ya da Asperger Sendromu mevcut olabilir. Her ne kadar daha olumlu gibi anlaşılmakta olsa da yarı otistik bireyler de dünyamızı bizlerin algıladığı gibi algılayamayabilir ve günlük yaşantılarında çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Doğal olarak özel ilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu konuda yarı otistik dostlarımız için de yürütülen çalışmalara ve programlara katılarak destek gösterebiliriz.
Unutmamak lazım ki günümüzde her 100 çocuktan 2’si otizm rahatsızlığı riski ile dünyaya gelmekte. Dolayısıyla toplumumuzda sayıları oldukça fazla olan bu bireylerin desteklenmesi gerekiyor. Gözlemlere göre her otistik, zeka geriliği taşımıyor. Onların yaşadıkları zorlukların aşılması için ise en önemli unsur doğru zamanda verilen, doğru eğitim ve erken tanı. Eğer belirtileri görüyor ve rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız doktorunuzun görüşünü almaktan çekinmeyin. Otizm bir farklılıktır ve bu farklılığa sahip insanların sorunları çeşitli ölçülerde aşılarak toplumda yer edinebilen, geri kalmayan bireyler haline getirilebilirler.