Spagetti kod (Spaghetti Code), yazılımcıların düzensiz ve okunabilirlikten uzak olarak hazırladıkları kodları tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Programlama dillerinin tümünde takip edilmesi tavsiye edilen bazı kodlama biçimleri vardır. Temiz kod adı verilen (Clean Code) bu önerilere uyulduğu taktirde kod daha kolay ve anlaşılabilir şekilde hazırlanabilir. Temiz kod olmaktan uzak ve karmaşık olan hemen her kodlamayı Spagetti koda iyi birer örnek olarak gösterebiliriz.
Spagetti kodlar yazılımcıların takip etmesi öngörülen formatların dışında oluşturulan kod satırlarıdır. Yazılımın kaynak kodunun girdi ve çıkış biçiminde ayrılmaması kodumuzun çalışmasını etkilemese bile okunuşunu etkileyebilir. Spagetti olarak kodlanan kaynak kodları uzun bir süre sonra düzenlenmeniz gerektiğinde ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Çünkü karmaşık kod blokları arasında aradığınızı bulmak ve gerekli değişiklikleri yapmak sizi sandığınızdan fazla zorlayacaktır. Yalnızca siz değil, yazılımı sizden sonra farklı bir geliştirici düzenlemek istediğinde iş yükü artacak ve spagetti kodunuz yazılımcının hatalar yapmasına neden olacaktır.
Ekip çalışmalarında olan uyum, şirketler ve kodu sizden sonra inceleyecek farklı yazılımcıların çalışacağı çok elemanlı projelerde spagetti kodlar yazılımcıların en büyük kabuslarına dönüşebilir. Kodlar yazılımcılar tarafından ayırt edilemediği için kaynak kodu düzenlemek olması gerekenden daha fazla vakit alır ve koda yeni fonksiyonlar kazandırmak için sarfedilmesi gereken iş yükü artar.
Spagetti kodlar genellikle nesne yönelimli programla olmayan yapılara sahiptir. Bu tarz kötü kodlamalarda tüm işlemler tek bir kod sayfasına yüklenir. Kodların bütünün tek bir bölümde olması ise hemen yukarda değindiğimiz sorunların yaşanmasına neden olur.
Spagetti kodların oluşmasını engellemek daima yazılımcıların elindedir. Daha temiz kodlama yapmak için yazılımcılar temiz kod örneklerini inceleyebilir ve kodlarını kolayca okunabilir, derlenebilir hale getirebilirler. Spagetti kodların oluşmasını engellemek için;
- Kodlar tek bir sayfa sığdırılmamalıdır.
- Kodları açıklayan detaylı yorum satırları oluşturulmalı, gerekiyorsa dokümantasyonlar hazırlanmalıdır.
- Koşulla ilişkilendirilmesi gereken kodlar için if blokları kullanılmalıdır.
- Tekrarlanacak olan kodlar için döngüler kullanılmalıdır.
- Kodların içinde GOTO satırı yer almamalıdır.