lostyazilim
tr.link

Kodlama Nedir? Kimler Kodlama Yapar ve Ne İşe Yarar?

Kodlama Nedir? Kimler Kodlama Yapar ve Ne İşe Yarar?

Kodlama, bilgisayar yazılımları, uygulamalar ve web siteleri oluşturmamızı mümkün kılan şeydir. Kullandığınız internet tarayıcınız, işletim sisteminiz, telefonunuzdaki uygulamalar, Facebook ve şu an okumakta olduğunuz bu web sitesi ve daha birçok şey kodlar ve kodlama yardımıyla yapılır.

Biz insanların aksine bilgisayarların kendi başına konuşma ve insanlarla iletişime geçme gibi gelişmiş yetenekleri yoktur. Bir bilgisayar, bir cep telefonu veya bir tabletin ihtiyaçlarımızı karşılaması için ona neler yapmasını gerektiğini bizler söyleriz. Bu tür elektronik aygıtlara yapmasını istediğimiz şeyleri söylemek için programlama dili adını verdiğimiz dilleri kullanırız.

Programlama dilleri sayesinde bilgisayar ve diğer cihazlar bizi anlayabilirler. Bilgisayarların bizi anlamaları istediklerimizi yapabilecekleri anlamına gelmez öyle değil mi? Bizi anladıkları dillerden birini kullanarak onlara aynı zamanda talimatlar vermemiz gerekir. Bunu tıpkı gerçek dünyada birinin size kek yapmak için talimatlar vermesi gibi düşünebilirsiniz.

  • Bir kaba yumurta kır
  • Yumurtayı çırp
  • Orta ateşte bir tencereye koy
  • Tencereyi yağla
  • Yumurtayı tencereye dök

Yukardaki basit örnekte olduğu gibi bilgisayarlara talimatlar vermemiz gerekir. Bu talimatları ancak makinelerin bizi anlayacağı kodlama yardımıyla yaparız. Kodlama yaptığımız sırada bilgisayara şu şekilde tarifler veririz;

  • Verileri yükle
  • Bir başka veri daha yükle
  • Bu iki veriyi sonuç verisine dönüştür
  • Sonuç verilerini insanların görmesi için monitöre gönder
  • Sonuç verisini internet üzerinden gönder

Ve bunun gibi örnekler olarak düşünebilirsiniz. Kodlama yapabilmek için bir programlama dili öğrenmeli ve uygun bir platformda kodlama yapmalısınız. Nasıl ki Android telefonlar ve iPhone’lar aynı işletim sistemlerini kullanmıyorsa tüm programlar aynı programlama dilleri kullanılarak geliştirilmezler. Peki, kimler kodlama yapar ve siz kodlama yapmak için uygun musunuz?

Kimler Kodlama Yapar?

Kodlama yapmaya kararlı veya meraklı olan herkes kodlama öğrenip kodlama yapabilir. Kimileri kodlamayı sadece zevk veya bir hobi olarak yaparken, kimileri hayatlarını değiştiricek yazılımları üretmek kimileri ise dünyayı değiştirmek yapabilir. Bunların dışında aktif olarak yazılım ihtiyaçlarına yanıt vererek para kazanmak isteyen insanlar da kodlama yaparlar. Kodlama yapan kişilere yaptıkları kodlamanın türünü ve alanını belirten bazı ünvanlar verilir. Bu ünvanların her biri kendi içinde bazı gerekliliklere sahiptir.

Örneğin bir webmaster olmak için internet sitenizi oluştururken ihtiyacınız olan programlama dillerini ve sunucu sistemlerini temel düzeyde bilmeniz gerekir. Bunun dışında kodlama yapan kişilerin unvanlarına değinecek olursak;

  • Geliştiriciler
  • Mobil uygulama geliştiricileri
  • Masaüstü yazılım geliştiricileri (Bilgisayar programcısı)
  • Yazılım geliştiricileri
  • Web geliştiricileri
  • Programcılar
  • Oyun geliştiricileri
  • Donanım programcıları

ve daha saymadığımız tüm internet dünyasını bulut gibi saran birçok ünvana sahip insan kodlama yapar. Yapılan kodlamaların sonucunda günlük hayatımızın bir parçası haline gelen programlar, uygulamalar ve oyunlar meydana gelir.

Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
İlginizi Çekebilir!

Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri

Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...

Kodlama Ne İşe Yarar?

Kodlama öğrenmek normalde yapamayacağınız birçok şeyi yapmanıza yardımcı olur. Bunlara kendi web sitelerinizi hazırlamak, kariyer olarak iş sahibi olmak veya bir teknoloji işi girişimi başlatmak dahildir. En önemlisi, kodlama yapmak demek dünyayı şekillendiren teknolojileri oluşturmak demek.

Kodlama ne işe yarar diye merak edenlerdenseniz işte genel hatlarıyla kodlama öğrenerek yapabileceğiniz şeyler;

Kendi Web Sitenizi Yapabilirsiniz

1991'de internetin dünya çapında kullanılmaya başlandığı günden bu yana dünyanın ne kadar değiştiğini düşünmek inanılmaz. İnternet hayatımızı devraldı ve artık onsuz bir hayatı düşünemiyoruz. Webin gelecekte bizi nereye götüreceğini bilemeyiz. Belki 10 yıl sonra herkesin kendine ait bir internet sitesi olabilir. bunu yapmanın ilk adımıysa kodlama öğrenmekten geçiyor.

Kodlama öğrenerek kendi işiniz, müşterileriniz için, potansiyel işverenlere yeteneklerinizi pazarlamak için veya portföy olması için bir internet sitesi hazırlayabilirsiniz. Facebook, Twitter, Instagram, Wikipedi gibi tüm dünyada insanların kullanacağı ve insanlık tarihini değiştirecek bir internet sitesi de hazırlayabilirsiniz.

Kodlama Alanında Kariyer Yapabilirsiniz

Kariyer değişikliği ya da hayatınızı idame ettirebileceğiniz yeni bir iş kolu mu arıyorsunuz? Bilgisayar programcılığı ve geliştiricilik tüm dünya ve ülkemiz şartlarında en ideal mesleklerden biri haline geldi. Kodlama bilen yetenekli programcılara olan talep her geçen yıl arzı aşıyor haliyle programcılar uzun yıllar boyunca iş bulmakta herhangi bir sıkıntı yaşamayacak. Raporlara göre sadece 2010-2020 yılları arasında programcıların sayısının % 30'luk bir oranda büyümesi bekleniyor. Bu, tüm dünyada en çok geçerliliği olan birçok meslek dalından iki katı daha hızlı bir büyüme oranıdır.

Tüm dünyada kodlama yapacak insanlara olan ihtiyaç artıyor olmasına rağmen kodlama yapan insanların sayısı hala yeteri kadar değil. Kodlama yapan kalifiye insanların sayısının az olması, kodlama yapmayı bilen kişileri oldukça cazip maaşların ve çalışma ortamlarının beklediğini habercisi. Örneğin, Google ve Facebook gibi dev şirketler çalışanlarına yıllık 125.000 ABD doları tutarında bir taban maaş ödenmektedir.

Kendi İşinizi Kurabilirsiniz

Diyelim ki bir yazılım ürünü veya web sitesi fikriniz var. Bir sonraki Facebook'u oluşturmak istiyorsunuz. Ama maddi olanaklarınız açısından yetersizsiniz ve hayalinizi sizin için gerçeğe dönüştürecek yazılımcıları işe almak gökyüzündeki bir pasta… Neden kodlamayı öğrenip kendi ürününüzü kendiniz kurmayasınız ki?

Kodlama öğrenmek birçok girişimcinin geçmeyi tercih ettiği bir yoldur. Girişimcilerin çoğu neredeyse hiç kodlama bilgisi olmadan başladılar ve kendi küçük yazılım işletmelerini kurmaya başladılar. Neden siz de kodlama öğrenerek kendi işinizi kurup kendi patronunuz olmayasınız ki? İşte kodlama öğrenerek yapabileceklerinizden bazıları;

  • Müşterileriniz için yazılımlar geliştirmek
  • Mobil uygulamalar satmak
  • E-ticaret
  • Gelir modeli olan bir internet sitesi veya hayalinizdeki yazılımı üretmek

Bir ürün fikriniz varsa gökyüzünden paranın kendiliğinden düşmesini beklemek için hiçbir neden yoktur. Kodlama öğrenirseniz, yalnızca ürününüzü gerçekleştirmekle kalmaz aynı zamanda yazılımınızın kaynak koduna sahip olup, onu anlayabilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al