Kod, yazılım dilinde belli durumları içerisinde barındıran tümcelere verilen addır. Bu tümceler hangi durum karşısında nasıl bir tepki verileceğini, hangi ögelerin çağırılacağına hangi anlarda hangi durumların oluşacağı gibi daha birçok yazılımsal fonksiyona sahiptir. Şuanda bu yazıyı okumuş olduğunuz sayfa dahi yüzlerce satırdan oluşan kod dizgilerinden oluşturulmuştur. Tarayıcınızdan sayfanın kaynağını göster seçeneğiyle bu sayfanın oluşturulmasında kullanılan kodları görebilirsiniz.
Kod Yazma
Kod yazma veya geliştirme, bir yazılımı sıfırdan oluşturarak meydana getirme yada bir yazılımı geliştirmek için o yazılıma ekstradan kod dizgileri eklemek anlamına gelir. Yazılan kodlar yardımıyla gündelik yaşantımızda kullandığımız işletim sistemleri, internet tarayıcıları, internet siteleri ve daha nice çalışma meydana getirilir. Kod yazmak bir yetenek işi olmasının yanı sıra büyük oranda teknik bilgiye sahip olmanızı da gerektirir.
Kod yazmak tıpkı bir şiir yazmak gibidir. Teknik açıdan bir programlama dili öğrendiğinizde önce hangi kodların ne işe yarayabileceğini ve fonksiyonlarını öğrenirsiniz. Daha sonradan bunları istediğiniz gibi bir araya getirerek küçük parçalardan bir bütün oluşturmak ise tamamen sizin hayal gücünüze kalmış bir şeydir.
Yazılım nedir? Yazılım Dilleri ve Yazılım Dersleri
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen genel isimdir. Yazılımlar farklı görevler yapma amacıyla tasarlanmış elektronik makinelerin birbirileri ile haberleşebilmelerini ve uyumu...
Kod Öğrenme
Kodlama yapmayı öğrenmeniz için öncelikle yazılım dillerinin mantığını öğrenmeli ardından da en basit yazılım dillerini öğrenerek işe başlamalısınız. Hiçbir yazılım dili yalnızca birkaç saat içerisinde öğrenilecek ve uzmanı olunabilecek kadar kolay değildir. Kodlama yapmayı öğrenmeyi tıpkı bir yabancı dil öğrenmeye benzetebiliriz.
Bir yabancı dili öğrenirken önce alfabenin nasıl okunduğunu ve harflerin nasıl yazıldığını öğreniriz. Daha sonraki aşamada kelimeleri ve bir sonraki aşamada da dilin kurallarını yapısını öğreniriz. Ancak tüm bu aşamaları atlattıktan ve bu teknik bilgileri öğrendikten sonra kusursuz veya anlaşılabilen cümleler kurabiliriz. Bir programlama dili için de durum aynen bu şekilde işler. Önce kodların fonksiyonlarını sonra hangi durumlar içerisinde nasıl kullanılabildiklerini öğrenmeniz gerekir, daha sonra da bu kodlarla nasıl bir bütün meydana getirebileceğinizi öğrenmeniz gerekir.
Kodlama öğrenmeye yani programlama öğrenmeye hemen başlamak için ilk aşamada ilgi alanınızı belirlemelisiniz. Örneğin, web uygulamaları geliştirmek istiyorsanız HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL vb. dilleri öğrenmeniz gerekecekken bir bilgisayar yazılımı programlamanız için Visual Basic, C, C# ve C++ gibi dillere yoğunlaşmanız gerekecektir.
Bu nedenle ilgilinizi belirledikten sonra sizin hedefinizde hangi yabancı diller olduğunu öğrenin ve alanınızla ilgili yazılım dilleri hakkında kısa araştırmalar yapın. Hangi yazılım dilinin ne için tavsiye edildiğini de öğrendikten sonra artık kaynaklarınızı toplayarak bir yazılım dili öğrenmeye yani bir diğer değişle kod öğrenmeye hazırsınız demektir.