lostyazilim
tr.link

1 TB RAM ile Yapabileceğiniz 5 Şey

Bilgisayarınızda ne kadar RAM belleğiniz var? Daha önce düzenlediğimiz fotoğraf yarışmalarından gördüğümüz kadarıyla webmasterların büyük kısmının bilgisayarı 2 GB ve civarı RAM belleğine sahip. İş yükü fazla olan Workstation PC’lere sahip arkadaşların ise 32 GB ve maksimum 64 GB RAM belleğine sahip olduğu tahminini yürütebiliriz.

Bundan 10 yıl önce 128 GB’lık bir depolama birimi bile kayda değerken artık sürücüler 24 TB’lık kapasiteleriyle arşiv canavarlarını büyülüyor. Sistem kaynakları her geçen gün gelişiyor ve önceden söz konusu olamayacak kaynaklar artık süper bilgisayarlarda değil gerçek sistemlerde karşımıza çıkıyor. Sahi siz daha önce hiç 1 TB RAM’in nasıl göründüğünü görmüş müydünüz?

1 TB RAM Nasıl Görünüyor?

1 TB RAM’in nasıl göründüğünü WM Aracı Facebook sayfasını takip eden takipçilerimiz mutlaka daha önce görme şansına sahip olmuştur. Ya da belki benzeri kaynakları takip ediyorsanız, ilk defa birkaç yıl önce ortaya çıkan ve bir Reddit kullanıcısının paylaştığı bu RAM canavarını görmüşsünüzdür.

Fotoğrafta görmüş olduğunuz makine sıradan bir PC değil, bir sunucuya ait. Bu sunucuda 16 bellek bankası yer alıyor ve her birinde 1 adet 32 GB ve 2 adet 16 GB RAM takılı yani toplamda 64 GB RAM belleği ediyor. Sunucunun içindeki 16 bankayı düşünecek olursak 16 x 64 GB = 1,024 GB toplam RAM belleği karşımıza geçmiş kuzu kuzu yatıyor.

Paylaşılan fotoğraf biraz eski bir görsel. Günümüzde RAM belleği arşa ulaşan sunucular daha yaygın olarak kullanılıyor ve modern sunucularda 1 TB RAM belleği tıpkı şu şekilde görünüyor;

Nissan Markasının Tarihi ve Popüler Modelleri
İlginizi Çekebilir!

Nissan Markasının Tarihi ve Popüler Modelleri

Japon otomobil üreticisi Nissan, köklü bir geçmişe sahip olmasının getirdiği tecrübeyle pek çok yeniliğe öncülük eden bir markadır. Kuruluşundan bugüne kadar olan yolculuğunda birçok önemli dönüm noktası yaşamıştır. Nissan...

1 TB’lık Sistem için Ne Kadar Ödemeniz Gerekiyor?

Net olarak söylemek neredeyse imkansız. Sunucuların içinde kullanılan RAM’ler bilgisayarımızda kullandığımız RAM’lerin aksine 16 GB ve 32 GB olarak üretiliyor. Asıl üretim amacı sunucu olan RAM’leri bilgisayarınızda kullanmanız ise pek olası değil. Yine de kabataslak bir hesapla 1 TB RAM belleğine sahip bir sunucu fiyatının 10 bin dolar kadar maliyeti olduğunu söyleyebiliriz.

10 bin dolar söz konusu RAM belleği olduğunda gerçekten büyük bir meblağ. “Kıroyum emmaaeğ para bende!” deseniz bile bu RAM belleklerini aldığınızda bilgisayarınızda kullanamıyor. Bilgisayarların ana kartları istisna modeller haricinde 2 veya 4 RAM slotuna sahip olarak üretiliyor. Sunucularda ise 16 slota kadar gelişmiş farklı seçenekler söz konusu.

Sonuç olarak bir bilgisayarın ekstrem ve 8 slota sahip olduğunu düşünürsek 16 GB RAM’leri kullanarak 128 GB RAM belleğine sahip olabilirsiniz. Birçok masaüstü bilgisayar için 128 GB RAM yolun sonu demek oluyor. Yine de insan merak etmeden geçemiyor. Bilgisayarımızda tam 1 TB RAM belleğimiz olsaydı ne yapabilirdik?

1 TB RAM ile Yapabileceğiniz 5 Şey

Olayı açıklığa kavuşturalım. RAM bellekleri günlük kullanımları göz önüne aldığımızda bilgisayarınıza fezatronik teknolojiler veya uçan kaçan performans sonuçları sunmuyor. Fazla RAM tabii göz çıkarmaz ama göz yapmayacağını da bilmek isteyebilirsiniz. Bilgisayarınızı kullanırken Multitasking olayına çok takıntılıysanız ancak o zaman devasa RAM belleklerinin belki işinizi bir noktada kolaylaştırdığını iddia edebilirsiniz.

1- Binlerce Sekme Açabilirsiniz

1 TB RAM’iniz olduğunda Google Chrome’da en sonunda 10 tane sekme açabilirsiniz :D Şaka bir yana Chrome gibi RAM bellekleriyle içli dışlı bir internet tarayıcısı kullanıyorsanız 1 TB RAM belleğiyle hiç korkmanıza gerek yok. Ardı ardına binlerce sekme açabilir ve bu sekmelerin hepsinin sizi beklemesini sağlayabilirsiniz. 1 TB RAM ile ulaşabileceğiniz sınırın neresi olacağını kestirmek ise ne yazık ki çok güç.

2- Yüzlerce Videoyu Oynatabilirsiniz

İnternet tarayıcınız yardımıyla bir videoyu oynatmak istediğinizde video başlamadan önce videoya ait ilk birkaç saniye yüklenir. “Buffer” adı verilen bu işlem (yazılımda aksi söz konusu değilse) video sonuna kadar yükleme yapmaya devam eder.

Video yüklenirken kullanılabilir ve erişilebilir olması için Buffer edilen videolar RAM belleğinizde stoklanır. RAM belleğiniz tükendiğinde videonun kalan bölümü için Virtual RAM yani sabit disk sürücünüz devreye alınır. 1 TB RAM’e sahip olduğunuzda bunların hiçbirini düşünmek zorunda kalmayabilirsiniz. Yüzlerce video kaynağında yer alan binlerce videoyu aynı anda veya farklı zamanlarda keyfiniz ve kahyası direktiflerinde oynatabilirsiniz.

3- Her Bir Oyunu Açıp Arka Planda Bekletebilirsiniz

Modern bilgisayar oyunları; detaylar (textures), modeller, müzikler ve sesleri çalıştırma aşamasında RAM’den faydalanılarlar. RAM belleğinizin yetersiz olması başlangıç işlemin yavaşlamasına neden olabilir.

1 TB RAM’iniz olduğunda oyunların açılış sürelerini beklemek zorunda kalmayabilirdiniz. Nasıl olsa parayla vermiyorlar, oynamak istediğiniz tüm oyunları bırakın arka planda açık kalsınlar. Canınız ne zaman isterse o zaman oynamaya devam edebilirsiniz. Verdiğimiz bu örnek bellek ihtiyacı yüksek olan diğer işleme süreçleri için de geçerlidir. Dijital ses çalışma programları, video düzenleme suitleri, yüksek çözünürlüklü fotoğraf düzenlemeleri vb. hepsini arka planda açık bırakın. Hiç birinin tekrardan beklenme süresini çekmek zorunda kalmayın :)

4- Aynı Anda Birden Fazla İşletim Sistemi Kullanabilirdiniz

1 TB RAM’iniz ve sanallaştırma yazılımları yardımıyla aynı anda birden fazla işletim sistemi kullanabilirdiniz. Çok kebap değil mi? Mac mi kullanayım? Linux daha mı iyi olur? Eee oyun için Windows lazım ama üçlemesine en net son.

Birden fazla işletim sistemini sanallaştırma yazılımları yardımıyla kurabilir ve aktif olarak kullanabilirdiniz. Sanallaştırma yazılımlarına kurulacak her bir işletim sistemi RAM kaynağına ihtiyaç duyacak fakat 1 TB RAM’iniz boru olmadığı için bu size koymayacaktı. Üstelik yeterli RAM belleği sayesinde açık olan sanal makineler ana bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemi performanızı neredeyse hiç etkilemeyecekti.

5- RAM’inizi RAM Sürücüsüne (RAM Drive) Dönüştürebilirdiniz

RAM Disk veya RAM Drive olarak adlandırılan sürücüler, RAM belleğinizin sanal olarak depolama için kullanılması anlamına geliyor. Bazı basit yazılımları kullanarak RAM belleğinizi sanal bir depolama birimi gibi kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda 8 GB RAM belleği varken bu belleği RAM Disk olarak kullanmak pek mantıklı olmayacaktır peki ya 1 TB RAM belleğiniz varsa?

RAM Disk’leri kullanmak istemenizin en büyük avantajlı RAM belleklerinin hızlı yapısı olacaktı. Modern bir HDD 120MB/s ve SSD 550MB/s hızlara çıkarken RAM belleğiniz 6.4GB/s sürate ulaşabilirdi. Bir SSD’den 11 kat daha hızlı olmanızdan bahsediyoruz.

Bu içeriğimizin donanıma meraklı arkadaşlar için eğlenceli bir kaynak olacağını düşünüyoruz :) Hiçbirimizin bir PC’nin içinde 1 TB RAM’e ihtiyaç duymayacağı kesin ama siz neden 1 TB RAM isterdiniz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al