wmaraci reklam

13 Yaşında Google ve Microsoft’u Hackleyen Çocuk

Basit bir soruyla başlayalım; 13 yaşındayken ne yapıyordunuz? Ben o yıllarda sanırım klasiklere gömülmekle meşguldüm. Bir de dünya medyasına yansıyan Ahsan Tahir var. Pakistan’ın Karachi şehrinde yaşayan Ahsan Tahir ise boş zamanlarında Google ve Microsoft gibi birçok dünya devi şirketin güvenlik sistemlerini dize getirmekle uğraşıyor. (Bence klasikleri okumak hala önemli)

Tahir, siber güvenlik alanındaki yeteneklerini bug bounty programlarında konuşturan, koca koca şirketlere küçük ama tehlikeli sistem açıklarını yakalayan bir  “Ethical Hacker. NBC ile yaptığı röportajında kendinden ve ileriye dönük planlarından bahseden Tahir’in güvenlik dünyası macerasıysa1 yıl kadar önce başlamış. 

Tahir’in siber güvenlik dünyasına ilk adımını atma nedeni bizler için oldukça tanıdık. Bir gün kişisel web sitesi internet korsanları tarafından ele geçirilince, kendi internet sitesindeki açıkları taramak ve kapatmakla uğraşmış. Daha sonradan büyük şirketlerin de bu şekilde açıklarını yakalayarak para kazanabileceği düşüncesi ona makul görünmeye başlamış.

Bir merak güvenlik dünyasına atlayan Ahsan Tahir şimdilerde ünlü şirketlerin bile ihtiyaç duyduğu güvenlik danışmanlarından biri konumunda. NBC’deki röportajında söylediğine göre Tahir işin çekirdeğini kapmak için herhangi bir kurs ya da eğitim almamış. YouTube videoları, blog içerikleri ve kitaplar, siber güvenlik yeteneklerini ortaya çıkarması için fazlasıyla yeterli olmuş.

Siber güvenlik dünyasının 13 yaşında yıldızı olmayı başaran Tahir daha önceden Google ve Microsoft gibi şirketlerin önemli açıklarını keşfederek kapatmalarına yardımcı olmuş. Şimdilik okul ve Hacking işini bir arada götüren Tahir, ileride de yazılım mühendisi olarak çalışmak istediğini ve güvenlik dünyasının sürekli içinde yer alacağını söylüyor.

Tamamen teknolojiye dayalı yeni bir dünya kuruluyor. Apple’dan Microsoft’a tüm teknoloji devleri kendi sistemlerini tamamen güvenli hale getirebilmek için Bug Bounty programları gerçekleştiriyor. Bulunan sistem açığına göreyse alınan ödül 50 ile 350 bin dolar arasında değişiyor.

Tamam klasikler de önemli ama boş vaktiniz varsa bir altın bilezik olarak bu alanı da düşünebilirsiniz :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al