wmaraci reklam

2018’in En Popüler Programlama Dilleri Neler?

Yeni bir yıla merhaba dememizin üzerinden kısa bir süre geçti. Dünya dönüyor ve her geçen gün programlama dillerinin popülaritesi dalgalanıyor. Programlama dillerinin popülaritesi üzerine sürekli ve güncel raporlar yayınlayan TIOBE (The Importance of Being Earnest) de boş durmuyor. Popüler analiz kaynağı, geçtiğimiz gün 2018’in en popüler programlama dilleri için güncel bir Şubat 2018 istatistik raporu yayınladı.

TIOBE’nin raporuna göre Java zirvedeki popülaritesini arttırarak yola devam ediyor ki, bunda Android’in payı tartışılmaz. Java’yı hemen ardından C ve C++ dillerinin takip ettiğini görüyoruz. Zirvedeki üçlünün hemen ardında önceki yıllarda benzer pozisyonlarda yer alan Python, C# ve Visual Basic yer alıyor. TIOBE’nin istatistik verilerinden yola çıkmak gerekirse Visual Basic her yayınlanan yeni istatistikle birlikte bir parça kan kaybediyor. Popülaritesini bu hızla kaybetmeye devam etmesi halinde birkaç yıl içinde Visual Basic’i en popüler programlama listelerinden uğurlamamız gerekebilir.

Python yeni yılda popülerinisi arttırmaya devam ederken Perl, PHP ve Ruby gibi alternatiflerin 2018’de popülaritesini kaybetmeye başladığı görülüyor. Bu dillerin popülarite kaynatmasının nedeni olarak mobil uygulamaların hız kazanması ve dillerin geniş kapsamlı yazılımlar oluşturmada kısıtlı kalmasını neden gösterebiliriz.

Bu arada listedeki sıralamaların TIOBE tarafından en iyi dile göre değil, popülariteye göre oluşturulduğu ek notunu paylaşalım. TIOBE arama motorları üzerinden dillerle ilgili yapılan sorguları takip ederek programlama dillerini bir popülariteye oturtarak karşımıza popüler programlama dilleri istatistiklerini çıkarıyor.

2018’in en popüler programlama dilleri listesi TIOBE’ye göre şöyle görünüyor:

  1. Java
  2. C
  3. C++
  4. Python
  5. C#
  6. Visual Basic .NET
  7. PHP
  8. JavaScript
  9. Delphi/Object Pascal
  10. Ruby

C programlama dili 2017’nin galibi konumundayken şu an listenin zirvesinde Java yer alıyor. Listenin tamamı ve diğer metriklere göz gezdirmek isterseniz buradan raporun tamamına erişebilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al