wmaraci reklam

2018 Yılının En Revaçta Programlama Dili Yine Python Oldu!

Popüler programlama dilleri listelerinin tümünde Python’u zirvede görmeye alıştık. IEEE Spectrum’un geçtiğimiz gün yayınladığı “2018’in En Revaçta Programlama Dilleri” listesinde, Python yine en revaçta programlama dili olarak zirvedeki yerini alıyor.

IEEE Spectrum’un hazırladığı rapor, daha öncekilerine benzer şekilde birçok kaynaktan faydalanılarak hazırlanıyor. 11 farklı kriteri göz önünde bulunduran IEEE Spectrum’un raporu, metriklerini 9 ayrı kaynak aracılığıyla topluyor. Rapor en popüler programlama dili sorusunun dışında da birçok soru işaretine yanıt tutuyor. IEEE Spectrum derecelendirmesi haricinde Popülarite (Trending), En Çok Aranan (Jobs) ve Açık Kaynak (Open) şeklinde derecelendirilebilen rapor, her bir dil için Web, Mobil, Kurumsal ve Gömülü (Embedded) olarak filtrelenebiliyor.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi birçok filtre ve derecelendirme türünde Python galibiyeti elinde tutuyor. Amiyane tabirle; zirveye kazık çakan Python’un mevcut pozisyonlarını geçen yıla oranla güçlendirmeye başardığı da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz sene IEEE Spectrum derecelendirmesinde Python (100) ile C (99.7) dilinin arasındaki fark 0.3 puan kadarken, bu yıl farkın 1.6 puan olması dikkat çekiyor.

Python’un Yükselişin Ardındaki Nedenler Neler?

IEEE Spectrum’un verilerine göre programlama dillerinin arasında sıralama bazında büyük puan farklılıkları yok. Yine de Python’un azimli duruşu ve doları andıran yükselişinin ardındaki nedenleri merak etmemek mümkün değil. Peki, Python’un her seferinde arşa çıkmayı başarmasının potansiyel nedenleri nedir?

Öncelikle, her alanda parmağı olan Python’un kabul gördüğü en önemli sektör gömülü sistemler. Gömülü uygulamalar Python’dan önce, büyük işleme gücüne ihtiyaç duyuyordu. Kısıtlı işleme gücü ve bellekler ise ihtiyacı karşılama konusunda yetersiz kalıyordu. Ancak modern mikrodenetleyiciler ile bu yükün altından kalmak artık çok daha kolay.

Python’un sürekli yükselişinin arkasındaki bir diğer neden ise R dilinin derecelendirmede düşüş yaşaması olabilir. Büyük veri ve istatistikleri işleme alanında kullanılan R popülaritesini yavaştan kaybederek yerini Python’a bırakıyor. Python’a makine öğrenimi için yüksek kaliteli kütüphanelerin sunulması uzmanlar tarafından Python’u daha çekici bir seçenek haline getiriyor.

Ve elbette Python’un Web ayağındaki popüler Framework’lerini görmezden gelemeyiz. Django ve Flask gibi başarılı Framework’ler de Python’un popülaritesini destekliyor. Veri Bilimi alanında da Python yine otomasyon/scripting işlerinde sıklıkla tercih ediliyor.

Python popülaritesini her yıl biraz daha arttırmayı başarıyor. Eğer yeni bir programlama dili öğrenmek istiyorsanız ya da işe en revaçta olanından başlamak isterseniz, Python artık görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir seçenek.

Sizce Python’un yükselişi önümüzdeki yıllarda devam edebilir mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al