wmaraci reklam

5 Adımda Kodlama Öğrenmeye Başlama Rehberi

Bildiğiniz gibi kısa süre önce sosyal medya profillerimizi bir hışımla adam etmeye başladık ve farklı türden paylaşımlarla Webmasterların dikkatini çekmeyi büyük oranda başardık. İşi biraz fazla abartmış olacağız ki, sadece Webmasterların değil aynı zamanda Webmaster olmak isteyen yada programlama dillerine karşı merakı olan büyük bir kitlenin de pekala dikkatini çektik.

Abi ben nasıl kodlama yaparım?”, “Boğa Bey, bize kodlama öğretsenize.” “Boğacığım, kodlamaya nereden başlamak lazım? Ne kadarda öğrenirim?” gibi daha birçok sayısız soruyla adeta bir soru bombardımana tutuluyoruz. Tüm bu gelen yorumların hepsinin birer birer cevaplama derdinden kurtulmak için biz de bu başlangıç seviyesindeki rehberi hazırlamayı düşündük;

1- Kodlamanın Mantığını Öğrenin: Ağaçta Sucuk Yetişir mi?

G.O.R.A’nın etkisinde kalarak oluşturduğumuz bu başlık aslında bütün kodlamanın mantığını özetleyecek sadece bir giriş başlığı olacak. Kodlama işine başlamak için öncelikle ağaç, sucuk ve sucuk ağacı kavramları üzerine eğilmemiz gerekiyor.

Programlama dillerinin ve kodlamanın tüm temeli “Babuş hiç ağaçta sucuk olur mu?” sorusunu sorma felsefesine dayanır. Bildiğiniz gibi sucuk hayvan etinden yapılan bir tür işlenmiş gıdadır. Ağaç ise topraktan besinlerini alarak yetişen doğal bir çeşit bitkidir. Bunların ikisinin bir araya gelip sucuk oluşturması ne kadar imkansız ise kodlama ile yapılabilecek ve yapılamayacak işler de o derecede imkansızdır. Hepsi birbirinden ayrıdır ve Hollywood sinemasında gördüğünüz birçok şey aslında gerçek kodlama dünyasında yoktur.

Bunu neden anlatıyoruz ona gelelim; programlama dilleriyle kodlama yaparken oluşturacağınız her şey mantığa ve verilere dayanacak, teoride hayal gücünden uzak olacaktır. Sürekli olarak siz bilgisayara bir veri verir ve ona bu verilerle ne yapması gerektiğini söylersiniz. Yani, programlama dilleriyle bizim oluşturacağımız şeyler bilgisayarların ürettiği değil, biz programcıların ürettikleridir. Bu felsefe dolu başlığı lütfen yazımızın ilerleyen kısımlarında sürekli olarak aklınızda bulundurmayı unutmayın.

Böyle bir program var üste mail yazıyorsun alta şifreyi veriyor.” gibi saçmalıkların gerçeğe dönüşemeyeceğini bilmeniz ve bunu deneyimlemeniz gerekiyor. Deneyimlemeye hazırsanız diğer adıma geçiş yapabilirsiniz.

Ninja Kadar Hızlı Kodlayabilir misin?
İlginizi Çekebilir!

Ninja Kadar Hızlı Kodlayabilir misin?

Kod kılıçtan üstündür! Peki, siz ne kadar üstünsünüz? Bugüne kadar sadece kendinizle yarıştıysanız, rekabeti farklı ortama taşıma şansı tam önünüzde duruyor! Bir sonraki ninja kodcusu (veya Kara Murat) siz olabilir misiniz? (HA...

2- Uygulama Yapıp Parayı Vurmak mı? Site Yapıp Tarihe Taşınmak mı?

Kodlama pek ala zevk için veya hobi için de yapılabilir. Lakin etrafımızda uygulama yapıp parayı vuran veya site yapıp hayatı değişen o kadar çok tipleme varken işin zevk ve hobi kısmını hele bir öteye itelim.

Bir şoför nasıl ki tüm araçları kullanamıyorsa sizin de tüm alanlara zart diye dalmanız imkansızdır. Öncelikle kendinize bir alan belirlemeli ve hangi alanda hani doğrultuda ilerlemeniz gerektiğini belirlemeniz gerekir. Kısacası bu başlıkla size ne yapmak istediğinize karar verin diyoruz. İlerleyebileceğiniz alanların alternatifleri genişletilebilir fakat biz kısaca şu şekilde maddeleyelim;

  • Web Programlama: Web siteleri, bloglar, çeşitli amaçlara hizmet eden siteler ve tarayıcı tabanlı online oyunlar geliştirmek istediğinizde tercih etmeniz gereken alandır.
  • Masaüstü Yazılım Programlama: Bilgisayarınızda kullandığınız hemen her türlü program benzeri bir şeyler oluşturmak istediğinizde tercih etmeniz gereken alandır. Örneğin bir medya oynatıcısı yazılımı hazırlamak isteyen kullanıcıların bu alana yönelmesi gerekiyor.
  • Mobil Uygulama Programlama: Çeşitli platformlar üzerinde çalışabilecek mobil uygulamalar geliştirmek için tercih etmeniz gereken alan. Örneğin bir Candy Crush veya Temple Run yapmak istiyorsanız bu alandan ilerlemelisiniz.
  • Sistem Programlama: Görünen şeylerin arka yüzündeki alanları programlamak isteyen kullanıcıların yönelmesi gereken alandır. Örneğin, bir BIOS menüsünün yazılımını hazırlamak isteyen kullanıcıların bu alandan devam etmesi gerekir.

3- Hangi Programlama (Kodlama) Dilini Öğreneyim Sorunsalı

Bir üstteki adımda meydana getirmek istediğiniz şeyler ve tercih edeceğiniz alanları birer birer ayırmıştık. Şimdi, bu alanlarla ilgili olarak programlama dillerine yönelmeniz gerekecek. Belki işin en karmaşık ve kararsızlık çekilecek aşaması bu aşamadır.

Bir şeyler yapmak istiyorsunuz evet ama hangi programlama dilinden işe başlamanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Bunun için de bir alt seçim daha yaparak daha spesifik olmanız ve hangi alanlarda çalışmak istediğinize daha derinlemesine karar vermeniz gerekiyor.

Nasıl bir proje veya nasıl projeler meydana getirmek istediğinize göre öğreneceğiniz programlama dilleri ihtiyacınız da değişiklik gösterecek. Mesela Web Programlama alanında karşınıza onlarca dil çıkacak ve sürekli ikilemler karşınıza gelecektir.

Programlama dünyasında ikilemler her şeydir. Bir kısım PHP’nin avantajlarını savunurken bir kısım PHP neymiş lan, ASP.NET candır. diyecek. Biz de diyoruz ki; hiçbir programlama dili diğerinden üstün değildir, yalnızca programlama dillerinin birbirine oranla avantajları ve dezavantajları vardır.

Yeni başlayan biri olduğunuz için elbette hangi programlama dili karmaşasından tek başınıza sıyrılmanız oldukça zor olacaktır. Bu nedenle sizi bolca bilgi alıp, sorularınızı özgürce yöneltebileceğiniz, WM Aracı forumunun Programlama / Yazılım alanına yönlendireceğiz. Öncelikle kendi araştırmanızı yapıp kendiniz ve istediklerinizi gerçeğe dönüştürmek için ihtiyaçlarınızı belirleyin, baktınız olmuyor çok da kasmayın ve forumun ilgili alanına bir konu açıp, diğer görüşleri de alın. Sonuç olarak en mantıklı kararı yine kendinizce verin.

4- Programlama Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Tüm programlama dillerini öğrenmeye karar verdikten yalnızca 30 saniye sonra programlamaya başlayabilirsiniz. Biz buna kısaca “Merhaba Dünya / Hello World” diyoruz. Bunu tıpkı bir arabanın koltuğuna geçtikten sonra çalıştırmaya benzetebilirsiniz. Tabii, hareket etmek ve trafiğe karışmak için kendinizi yetiştirmeniz gerekecek.

Kodlama bir şiirdir, nasıl ki şiir yazmayı öğrenmenin net olarak sona ereceği bir zaman yoksa kodlama öğrenmenin de son bulacağı bir zaman yoktur. Bazen bir yıl istediğiniz yazılım veya uygulamaları hazırlamak için yeterli olabilecekken bazen yıllar yeterli olmayabilir.

Önemli olan sabretmek ve programlama öğrenmek için sınırlarınızı zorlamak, gerisi öyle veya böyle bir şekilde mutlaka gelecektir. Sadece istemeyin, istediğinizi gerçeğe çevirmek için de çaba sarf edin.

5- Zihnimi Okuyabilir Misin Boğa Bey?

Evet, bu yola girmeye karar verdiyseniz zihninizi okuyabiliriz. Bu başlık altında yer vereceğimiz kısa maddelerle hala zihninizin içerisinde yer alan Fadime’nin Düğünü şarkısına eşlik edecek ve muhtemelen yukarıda cevap alamadığınız ama için için merak ettiğiniz sorulara cevap vereceğiz, bunları da şöyle bi’ gözden geçirdikten sonra artık hazırsınız demektir;

  • Nereden öğrenmeliyim, hangi kaynakları kullanmalıyım? : İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra istediğiniz dillerle ilgili yayın yapan blog, YouTube kanalı, kitaplar ve kursları deneyebilirsiniz.
  • Hangi dilleri kullanmam gerektiğinden nasıl emin olacağım? : Bu sorunun cevabı tümüyle değişkenlik gösterebileceği için çekinmeden WM Aracı forumlarının ilgili kategorilerinden faydalanmaya çalışın.
  • Kodlama / Programlama öğrenmenin en kolay yolu hangisidir? : Bu cevap kişiden kişiye değişebilir ancak gerçekten kaliteli bir kurs almak yüzmeyi kendi kendinize öğrenmek yerine yüzme hocasından eğitim almak gibi olacaktır.
  • Kitaplar faso fiso diyorlar? : Okunan hiçbir kitap boşa değildir fakat kitabın size her şeyi vermensini bekliyorsanız çok yanlış yerdesiniz demektir. Temel edinmek ve bilmediğiniz ince detayları öğrenmek için kitaplardan yardım alabilirsiniz.
  • XX yaşındayım bizden geçti mi bu işler? : Hayır, tam aksine belki XX yaşınızdan sonra hayatınızı değiştirebilir ve unutulmayacak deneyimler yaşayabilirsiniz.
  • İyi de ben sözelciyim be Boğa Bey, Matematik şart diyorlar? : Yalandır efendim. Sadece bazı 2D ve 3D çalışmalarda ağır matematik hesaplamalarının şart olduğu gibi bir gerçek var fakat bunların haricinde matematiğiniz iyi olmasa da kodlama yapabilirsiniz.
  • X’i öğrenmeye başladım da X diline de başlayayım mı? : Hayır, önce bir alanı tamamen bitirin ve o alanda bazı basit çalışmalar yapın. Örneğin web programlamaya başladıysanız HTML nasıl olsa CSS ile ilişkili diye ikili gitmeyin. Önce HTML kısmını halledin ve mini CSS kodlarını kullanın HTML’i tam anlamıyla öğrendikten ve uygulamaya dökebildiğinize emin olduktan sonra CSS’e geçiş yapın.
  • IDE Kullanmam Şart mı? : Değil ama aynı yolu hızlı trenle gidebilmek varken neden kara trenle gidesiniz ki?
  • Kodlama yapmaya başladığımda para da kazanabilir miyim?: Eğer işinizde yeterince iyiyseniz gerçekten iyi paralar da kazanabilirsiniz.

Bunların dışında da aklınızda biriken sorularınız mı var? Yorum köşesinden salın gelsin o halde!

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al