Çoğumuz ona kızgın olsak da içerik üreticilerinin en büyük gelir kaynağı neredeyse bütün dünyada Adsense. Birçok forum sakinimiz de ondan onay almak için çırpınıp duruyor. Hatta onay alanlar da gelirlerini yükseltmek için bir dolu çaba içerisine giriyor. Peki, yarın çıkıp “Bitti arkadaşlar bu iş, hadi dağılalım” derler mi? Derlerse ne olur? Gelin bu sorulara ve cevaplarına bir göz atalım.
Öncelikle Adsense servisi ne yapıyor ona göz atalım. Müşteriler Google’a tanınırlıklarını, satışlarını yükseltmek için ödeme yapıyorlar. Bu ödemede müşteriler yoğunluklu olarak Google’ın kendisinde ve YouTube’da reklam yayımlıyorlar. Ancak bazı müşteriler daha fazlasını istiyorlar ve şirkete bizlerin sitelerinde ve YouTube kanallarında da reklam yayını yapmak için ödeme yapıyorlar. İşte Adsense bu noktada devreye giriyor. Daha nadir yaşanan bu durumda bizlerin trafikleri, izlenmeleri paraya dönüşmeye başlıyor. Google kendi komisyonunu alıyor ve kalanını da bize veriyor. Ancak dediğimi unutmayın, bugün çoğunlukla reklam veren şirketler Google aramalarında yukarıda çıkmak için bunu yapıyorlar. Ardından yine Google ve YouTube’un çeşitli alanlarında yer almak için bunu tekrarlıyorlar. Ancak bunun ardından sitelerimizde reklam yayını başlıyor. Sitelerimiz reklamsız kalmıyor çünkü hem müşteri çok fazla hem de en büyük reklam aracısı Adsense. Ancak dikkatinizi çekiyordur, belli başlı markalar dışında çeşitlilik görmek pek mümkün olmuyor.
Bırakmak da Nereden Çıktı?
Doğrusu birkaç yabancı site dışında böyle bir söylenti dahi pek hâkim sayılmaz. Ancak düşünülüyor olmasının haklı bir sebebi var. Google’ın asıl gelir kaynağı diyebileceğimiz bir yönü bulunmuyor bu çalışmaların. Ana gelir kalemlerinden birisi olmamasıyla birlikte operasyon açısından da maliyetli bir işten bahsediyoruz. İşte bu durumlardan ötürü önümüzdeki 5 yıl içerisinde Adsense servisi ve sitelerin bağı kesilebilir görüşü şu an çeşitli editörlerin ve benim de aklımdan geçer hale geldi.
Ancak şunu da unutmamak lazım, her ne kadar ufak tefek rekabetler görsek de, sistemi Google kadar iyi çalışan bir rakibi bulunmuyor Adsense’in. Bu da ellerindeki bu tahtı ve gelir kalemini bırakmak istememelerini beraberinde getirebilir. Yani bırakmaları evet bir ihtimal fakat çok da büyük bir ihtimal sayılmaz. Yine de sırtımızı çok sağlam bir duvara yaslamışız gibi hissetmemeliyiz zira nehir farklı yönlere de akmaya başladı. Yarın Google’ın tam bir abonelik sistemi başlatıp, üyelerine hiçbir alanda reklam çıkartmamaya başlaması sizi şaşırtır mı? Beni hiç şaşırtmaz ve bunu yaparlarsa Adsense eskisine göre de daha küçük bir gelir kalemi olur kurum için. O zaman taşlar gerçekten de yerinden oynayabilir. Yine de tekrardan söyleyelim ki bunlar küçük ihtimaller ve henüz komplo teorisinden ileriye gidebilecek bir data da bulunmuyor elimizde. Gelecek günler gösterecek diyerek konuyu noktalandıralım.
Adsense dışındaki alternatifleri kullandınız mı? Görüşleriniz nelerdir bu platformlar hakkında? Yorumlarda görüşelim efendim.