wmaraci reklam

Anahtar Kelime Araması Yapabileceğiniz 6 Ücretsiz Yöntem

Anahtar kelimeler hem dikkat çekecek hem de hit getirecek içerikler oluşturmanın adeta gizli formülleri. Birçok kişi edindiği anahtar kelime keşfetme yöntemlerinin kendine özel veya gizli yöntemler olmasını ister. Öyle ya, sihirbazlar sırlarını asla açıklamazlar… Biz sihiri, büyüyü bir kenara bırakacak ve ücretli yöntemlerden sıyrılacak olursak inanın hala değerlendirebileceğiniz harika ve ücretsiz birçok anahtar kelime keşfetme yöntemi var. Aslında bunların hepsi gözümüzün önünde duruyor ama ne kadar bakmayıp da görebiliyoruz dersiniz?

Anahtar Kelimeler Neden Hala Önemli Bir Teknik?

Biliyorsunuz aslında anahtar kelimelere dair tekniklerin tümü SEO’nun ilk oluşum yıllarına dayanıyor. Hatta anahtar kelime tekniklerinin tümünü internet dünyasının fosilleşen dinazorları olarak kabul edebiliriz. Evet, anahtar kelimelere dair kullanılan birçok teknik tamamen kullanılamaz durumda ama hala iyi anahtar kelimelere sahip olmanız için geçerli birçok nedenimiz var;

  • Anahtar kelimeler, bir sitenin bel kemiği olan içerikler konusunda harikalar yaratmanıza ve güncel içerikleri avlamanıza yardımcı olabilir.
  • Sitenize uygun ve kısa vadede sitenize çok sayıda kullanıcı getirmenize yardımcı olabilir.
  • Müşterileriniz veya hedef kitlenizin istedikleri hakkında kesine yakın yargılar sunabilir.
  • Hangi alana girip, hangi alandan uzak durmanız veya önceliklerinizi belirleme konusunda yardımcı olabilir.
  • Anahtar kelime göz önünde bulundurularak ne kadar bütçeye ihtiyacınızın olduğu veya anahtar kelimenin size ne kadar kazandıracağına dair tahminler yürütülebilir.

Dev Şirketler İlk Milyar Dolarını Ne Kadar Zamanda Kazandı? İlginç Anekdotlar!
İlginizi Çekebilir!

Dev Şirketler İlk Milyar Dolarını Ne Kadar Zamanda Kazandı? İlginç Anekdotlar!

Herkesin hayalleri vardır. Bizi biz yapan hayallerimiz hep oradaydı. Büyük şirketlerin ilk milyar dolarlarını cebe indirme motivasyonu da bir zamanlar kurucularının hayalleriydi. Bir milyar dolar az bir para değil dostlar. Böylesine zorlu ...

Anahtar Kelime Araması Yapabileceğiniz Yöntemler

Buraya kadar tamamsak artık hangi yöntemleri kullanarak hangi alanda ve ne şekilde işimize yarayacak anahtar kelimeleri avlamamız gerektiği kısmına giriş yapabiliriz;

1. Twitter & Web Sözlükleri

Twitter’ı bir Webmaster olarak sanırım sadece düşüncelerinizi açığa vurmak ve sevdiğiniz kıza alttan alttan mesaj vermek için kullanmıyorsunuzdur? Eğer öyle yapıyorsanız büyük bir madenin üzerinde oturuyorsunuz ancak altınızda maden olduğunu bilmiyorsunuz. Twitter, gündem hakkında doğrudan sosyal medya kullanıcılarının içerikleriyle bilgi sahibi olmak ve kullanıcıların en çok etkileşime geçtiği konular hakkında keşiflerde bulunmak için tam bir maden olma özelliğini taşıyor. 

Twitter ile anahtar kelime araması yapabilmek için;

  1. Twitter hesabınıza giriş yaptıktan hemen sonra Twitter’ın sol köşesinde yer alan Gündem bölümünü Türkiye için veya Global olarak ayarlayarak en çok etkileşime geçilen konulardan haberdar olabilirsiniz. 
  2. Özellikle yerel çalışmalar gerçekleştiriyorsanız aramalarını şehir bazlı olarak da gerçekleştirmenin büyük avantajları olacaktır.

Twitter gündemleri size güncel ve patlamaya hazır içerikler hakkında sürekli bilgi verecek ve ilgi alanınızla ilgili gelişmeleri anında yakalama şansı sunacaktır.

Twitter’dan sonra anahtar kelime avı için tercih edebileceğiniz başlıca kaynaklar web sözlükleri olacak. Özellikle Ekşi Sözlük bu açıdan en önemli kaynaklardan biri. Ekşi Sözlük’ün gündem penceresi birçok haber sitesinin bülteninden çok daha hızlı çalışıyor ve bu köşede Webmasterları her gün binlerce yeni içerik yada anahtar kelime fikri bekliyor.

Sözlüklerde biraz daha sık takılsak bence hiçbir şey kaybetmeyiz. Sözlüklerin bu konuda büyük bir diğer avantajı da sadece içerik fikrini vermesi değil aynı zamanda içeriğin kendisini de bazen farklı düşüncelerle birlikte size sunuyor olmasıdır. Bakın bunu kaçırmamak lazım, ilerde birileri çıkıp söylerse patenti bana ait diye şimdiden söyleyeyim. 

2. Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Tabii, söz konusu anahtar kelime olursa kambersiz düğün olmaz. Google’ın bu aracını kullanmayan zaten yok yine de acemi Webmasterlar için böyle bir şeyin var olduğunu hatırlatmakta belki fayda olabilir. Zaten bunu biz yazmasak 

Google Anahtar Kelime Planlayıcı sayesinde, düşük arama oranına sahip ancak yüksek tık başına oran veren anahtar kelimeleri bulmak ve bunlara yönelik içerik hazırlamak bambaşka bir sanat. Bu sanatı icra etme konusunda en çok takılınan konu ise fikrin nereden bulunacağı ki bunu 1. yöntemde fazlasıyla verdik diye düşünüyorum.

3. Kullanıcılarınızdan Faydalanın

Bazen doğru anahtar kelimeleri çıkartıp, bunları değerlendirebilmek için nokta atışı yapmak gerekir. Nokta atışını bazen bizim yapmamıza gerek bile kalmadan bizim yerimize dolaylı yollardan kullanıcılarımız yapabilirler. Eğer Google Analytics gibi gelişmiş bir raporlama aracı kullanıyorsanız, kullanıcıların web sitenize hangi aramalardan ulaştığını görebilir ve bu aramalara tam olarak karşılık verecek anahtar kelimeler üzerine çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin; Google Analiytcs hesabımıza giriş yaptıktan sonra; Edinme > Tüm Trafik > Kanallar > Organic Search bölümüne giriş yaptığınızda sitenizden sayfalara gelirken kullanıcıların faydalandığı çeşitli anahtar kelimeleri göreceksiniz. Bu anahtar kelimelerle sitenize gelinmiş olmasına karşın bazı anahtar kelimeler size kullanıcının tam olarak ne aradığı hakkında fikir verecektir. Özellikle e-ticaret sitelerinde bu yöntemi kullanarak yeni sayfalar oluşturup, potansiyel müşterilere tam ihtiyacı olan cevapları sunmak son derece önemli. 

4. Soru & Cevap Sitelerine Akın Edin

Soru cevap siteleri veya popüler sitelerin sunduğu bu tür hizmetler uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve içerik fikirleri hakkında bilgi sahibi olmak adına oldukça faydalıdır. Özellikle cevaplanmamış sorular veya popüler olarak sorulan sorular harika birer içerik olabilir. 

Burada biraz da devreye İngilizce giriyor. Yahoo ve Quora gibi dünyaca ünlü soru cevap sistemlerinde derinlemesine alt kategoriler yer alıyor ve bu sistemler global olduklaları için gerçekten çok fazla kullanılıyor. Eğer bu sistemlerde biraz vakit geçirirseniz hem içerik hem de anahtar kelime açısından ne kadar büyük fırsatların sizi beklediğini görebilirsiniz.

5. Google Trends’i Sakın Atlamayın

Google Trends istediğiniz konular hakkında hem güncel içeriklere hem de anahtar kelime fikirlerine erişebileceğiniz en önemli Google servislerinden biridir. Örneğin bir bayan giyim sitesi sahabi moda ve benzeri kelimelerin trend takibini yaparak hem yeniliklerden haberdar olabilir hem de yüzlerce anahtar kelimeyi ve içerik fikrini ele geçirebilir.

6. Rakiplerinizi İzleyin

İnternet dünyasında başarıya ulaşmanın bazen en kolay ve zahmetsiz yolu rakipleri izleyebilmektir. Rakiplerinizi izleyip onların yaptığının aynısı yapmak taklit sayılabilir ama onların yaptığını geliştirerek kullanmak veya farklı fikirler üzerinden yola çıkmak çoğu zaman işe yarar bir yöntemdir. Dilerseniz örnek bir senaryoyla pekiştirelim;

İçeriği A olan bir sitemiz var ve bu sitemizin rakibi sayılabilecek en az 10 tane rakip sitemiz var. Bu rakip sitelere de B diyelim. Şimdi öncelikle B sitesinin hangi anahtar kelimeler ve içeriklerden hit aldığını bilmeli ve bunun üzerinden devam etmeliyiz. Örneğin ilk bu sitenin Alexa verilerinde çıkan anahtar kelimeleri deneyebiliriz öyle değil mi? Daha bunun gibi pek çok farklı yöntemi kullanarak rakiplerimizi izleyebilir ve onlardan daha iyisini yapmak için harekete geçebiliriz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al