wmaraci reklam

Android’in Robot Logosunun Kısa ve Çoktan Bilinmeyenli Tarihi

Apple’ı ve iOS işletim sistemini Android’den daha çok seviyor olabilirsiniz. Yine de bu durum, kafanızı çevirdiğiniz her köşede Android ile özdeşleşen yeşil robotu görmekten kurtulabileceğiniz anlamına gelmiyor. Google ve onun dünyayı değiştiren açık kaynaklı işletim sistemi Android, yabana atılacak cinsten değil. Böylesi büyük bir projeyi on yılı aşkın süredir sembolize etmeyi başaran logosu ise hiç değil…

Android’in logosu (veya maskotu) olarak atfedilen yeşil robot, Irina Blok isimli bir tasarımcı tarafından Android’in geliştirilmesi sürecinde ortaya çıktı. İlk aşamada ekibin fikri; yeşil robotu sadece geliştiriciler için kullanacakları bir logo olarak düşünmekti. Ne var ki proje yayınlandıktan sonra sıradan kullanıcılar minnak yeşil robotu geliştiricilerden daha çok sevdiler. Biraz müşterilerinin duygularından yola çıkan Google da planlananın aksine Android robotunu resmi logo olarak kullanmaya karar verdi.

Irına Blok, “Asıl fikir, açık kaynaklı bir logo (tıpkı projenin kendisi gibi) üretmekti, bu logo normal marka yönergelerinin aksine sadece geliştirici topluluğu için tasarlanmıştı.” diyerek, logonun nasıl bir anda işletim sisteminin resmi yüzüne dönüştünü ifade ediyor.

ATARI’den aldım 1 tane, Google’a geldim yine 1 tane!

Tasarımcı kitleler tarafından Android maskotu hayli başarılı kabul ediliyor. Ve fakat logonun ilham kaynağı hakkında bazı pürüzler var. Kimi eleştirmenlere göre logo, bir Atari oyunu olan Gauntlet: The Third Encounter’den indirme. Aşağıdaki fotoğrafı biraz dikkatle incelerseniz karakterin belki bu oyundan ilham (ç)alınarak çizildiğini düşünebilirsiniz.

Hepsi bu kadar değil. İşin ironik tarafı, tıpkı Google’ın işletim sisteminde olduğu gibi Gauntlet: The Third Encounter’dan esinlendiği iddia edilen bu karakterin adı da ANDROID’dir.

Bazı eleştirmenlere göreyse Android logosunun esin kaynağının Star Wars izleyenlerinin hatırlayacağı R2-D2 robotudur. Aralarında bir benzerlik var mı? Muhakkak. Ancak yukarıdaki kadar olmadığı da aşikar.

Comic Sans’in Oluşturulmasının Ardında Yatan Hikayeyi Biliyor Musunuz?
İlginizi Çekebilir!

Comic Sans’in Oluşturulmasının Ardında Yatan Hikayeyi Biliyor Musunuz?

İlk yaptığınız proje ödeviniz, ilk yaptığınız logonuz ve hatta belki ilk internet siteniz… Kabul edelim, Comic Sans elimizi klavyeye sürdüğümüz andan itibaren hep bizimle birlikteydi. Comic Sans bir çoğumuzun kaçış yolu eski sı...

Android logosunun tasarım aşamasında geçirdiği revizeler

Eleştirilerden sonra logonun tasarımcısı Irina’nın dut yemiş bülbül olması beklenemezdi. Ünlü tasarımcı eleştirmenlere ve iddialara yanıt olarak logonun birçok aşamadan geçtiğini gösteren, erken dönem çalışma projesi görselini paylaşmıştır:

Bazı insanlar için bu çalışma örnekleri Irına’nın dürüstlüğüne inanmak için yeterli fakat hepsi için kesinlikle yeterli değil. Bazı tasarımcılar hala Android’in logosunun çalıntı olduğunu inanmaya devam ediyor.

Android’in logosuna ilişkin bir başka detay ise logonun neden yeşil olduğudur. Irina’nın açıklamasına göre logonun rengi “Androd Green” yakıştırmasından ortaya çıkmış. Yani; Android, (bitki gibi) büyüyen, taze ve ferah bir projedir.

Biraz rötuş, son dokunuş

Android’in Google safına geçmesi 2003 yılında gerçekleştirilmiştir ki, bu Android’in 2008’de gün yüzüne çıkmasından tam 5 yıl öncesini işaret ediyor. Apple’ın güç kazanması ve akıllı teknolojilerin ayyuka çıkmasıyla, Android piyasaya hızlı bir giriş yapmış ve Apple’ın mobil işletim sistemi alanındaki en büyük kan davalısına dönüşmüştür.

Android için bu logonun tercih edilmesinin belki en önemli nedeni o zaman için Android’in bu denli büyüyebileceği görüşünün hakim olmayışı olabilir. Hatta belki, Irina projenin bu denli büyümeyeceğini düşünerek içinde “Emmeean ya kim anlayacak sanki olm” vari, ciddi bir esinlenme geçirmiş de olabilir.

Android’in popüler logosu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce hala güncelliğini koruyor mu? En önemlisi; logonun gerçekten çalıntı olabileceğine inanıyor musunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al