wmaraci reklam

Android Root Nedir? Anroid Root Yapmak ve Root Programları

İlk önce Android telefonlar için “Root nedir, nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak istiyoruz. Bildiğiniz üzere Android, Linux tabanlı bir işletim sistemi.

Linux işletim sisteminde ise Root, yetkileri olmayan bir kullanıcı hesabıdır. Yani cihaz üzerinde belirlenen hiç bir şeyi değiştiremiyor. Android telefonlarımızda ise aynı şekilde telefon üreticileri bizlere Root hesabı veriyorlar. Bundan dolayı telefon üzerinde tam yetkiye sahip olamıyoruz. İşte Root yapma işlemi burada devreye giriyor.

Peki Root yaptığım zaman elime ne geçecek?

Telefonunu Root’layıp, tam yetkiyi eline alan kullanıcı, telefon üzerindeki her şeyi kontrol edebilecek. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz.
  • Titreşim ayarları, ekran ayarları, işlemci hızı, gizli dosyaları, ses şiddeti ayarı, flaş ışığı yükseltmesi, kamera yazılımları gibi her türlü noktasını özelleştirebilirsiniz.
  • Google Play’daki Root’lu programları kurabilirsiniz.
  • Cihazınızın dahili hafızasını arttırabilirsiniz.

Sanırız artık bir telefonu Root’layınca neler olacağını ve asıl önemlisi Root işleminin ne olduğunu anlamışsınızdır.

Root yapma işleminin, bir çok sitede oldukça yüksek risk olduğu belirtiliyor ama kesinlikle öyle değil! Elbette yanlış bir işlem yaparsanız telefonunuzun Brick olma durumu söz konusu ama bu daha çok ROM atma işlemlerinde oluyor. Root işleminde çok fazla bir risk yok. Samsung telefonlar için Root işlemini anlatacağımız bu yazıda Samsung Galaxy S3 telefonunu baz alacağız. Fakat merak etmeyin, tüm Samsung telefonlara aynı şekilde Root yapılıyor, sadece Root dosyaları farklı. Onlar içinde yazının sonunda size bir kaynak vereceğiz.

NOT: Samsung Galaxy S3 Mini’de ayrı bir Root dosyası mevcut değil. Bundan dolayı Root’lanmış bir ROM kurmanız gerekecektir. Hiç merak etmeyin, hiçbir dosyanız silinmeyecek ve var olan sisteminizin üstüne yazılacak. Ayrıca dil sorunu gibi sorunlar da olmayacak.

Root işlemine başlamadan önce sisteminizin bir yedeğini almanızı tavsiye ederiz. Bunun için Google Play üzerinden indirebileceğiniz “Super Backup” uygulamasını öneririz. Ayrıca işlemlere başlamadan önce telefonunuzun %85 şarjı olmasına dikkat edin.

Artık Root’lu bir ROM atma işlemine başlayabiliriz.

  1. Öncelikle buraya tıklayarak Samsung Galaxy S3 için Root dosyasını indirin.
  2. Ardından buraya tıklayarak ROM’unuzu yüklemeye yardımcı olacak olan Odin programını indirin ve kurun.
  3. Odin’i açın.
  4. USB kablosunu bilgisayara takın fakat telefonunuza takmayın.
  5. Telefonunuzu tamamen kapatın.
  6. Şimdi telefonu “Download Mode” ile açacağız. Bunun için ses kısma tuşu+home tuşu+power tuşu basılı olarak açılması gerekiyor.
  7. Karşınıza uyarı veren bir ekran geldikten sonra ses açma tuşuna basarak “Download Mode”a geçebilirsiniz. (Download Mode ekranında sol üstte küçük şekilde “Odin Mode” gibi yazılar yazmaktadır. Ortada ise kocaman bir Android ikonu. Eğer bunları görüyorsanız doğru yerdesiniz.)
  8. Şimdi USB kablosunu telefonunuza takın.
  9. Açtığınız Odin programında üstte sıralanmış kutucuklardan ilki, mavi renge dönüşecek ve “COM” yazısı gelecektir. Bu yazıyı gördüyseniz her şey yolunda demektir, telefonunuz bağlandı.
  10. Şimdi indirdiğiniz Root dosyasını RAR içerisinden masaüstünüze çıkartın.
  11. Odin’de “Files” kısmından PDA butonunun yanındaki tiki işaretleyin ve PDA butonuna tıklayarak, çıkarttığınız “tar.md5” uzantılı ROM dosyasını seçin.
  12. Bu işlemi de yaptıktan sonra Odin programının “Options” kısmında sadece “Auto Reboot” ve “F. Reset Time” seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olun.
  13. Son olarak “Start” butonuna basın.

Root atma işlemi başlar başlamaz programda donmalar olacaktır. Kesinlikle bir yere tıklamayın ve programın normal hale dönmesini bekleyin. Root atma işlemi 3-5 dakika arasında sonuçlanacaktır. Kesinlikle eski dosyalarınıza bir zarar gelmeyecektir ve Root atma işlemi bittiğinde Odin programında şöyle bir görüntü olacatır:

Bu görüntüden sonra telefonunuz kapanıp, açılacaktır. Artık sizinde Root’lu bir Galaxy S3’ünüz var ve tüm yetkilere sahipsiniz.

Yazının başında da dediğimiz gibi bu işlemler tüm Samsung telefonlarda aynıdır. Sadece telefona atacağınız Root dosyası farklılık gösterecektir ve Root dosyaları 7-10 mb arasındadır. Bundan dolayı internetten bulacağınız Root dosyalarının bu boyutlarda olmasına dikkat edin. (Belirtilen Root dosyası boyutu, Samsung Galaxy S6’da 10-20 MB’a kadar çıkabilir.)

İndir: Odin v3.0.7

Bazı Popüler Telefonların Root Dosyaları

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al