wmaraci reklam

Apple Ürünlerinin Önüne Getirilen “i” Harfi Neyi Temsil Ediyor?

Apple’ın ürünlerini piyasaya sunarken olur olmadık her şeyin başına “i” ön ekini getirmesine alışkınız. Fenomen şirket, ilk defa 2015 yılında sağ gösterip sol vurarak bu geleneğini sekteye uğratmıştı. Geliştirdiği akıllı saatle birlikte “i” harfini bir ürününden postalayan Apple, ürünün “iWatch” adıyla çıkmasını bekleyen koca bir güruha “Bu iWatch değil, Apple Watch” diyerek ters köşe yapmıştı.

Öyle ya, huylu huyundan vazgeçmedi. Sonraki dönemlerde Apple “i” ön ekini tekrardan ürünlerin adlandırılmasında kullanmaya devam etti. İyi de, Apple’ın ürünlerinin önüne getirdiği “i” eki neyin nesi?

Ay “i” işte, İngilizce’deki “Ben” Değil mi? Değil…

Apple’ın kullandığı “i” ön ekini sokaktaki 10 kişiye sorsak 3 popüler yanıt alabilirsiniz.10 kişiden 8’i İngilizcedeki “Ben” anlamına gelen “i” cevabını verirken, bir kişi “İsmail Türüt” cevabını verecektir. Bu içeriği okuduğunuza göre sokaktaki 9 kişinin aksine doğru cevabı yalnızca siz verebilirsiniz. Tabii bir gün böyle bir soru size sorulursa…

“i” eki kullanıcılar tarafında zamanla İngilizce’deki “Ben” anlamına gelen “i” sıfatı manasına yoruldu. İnsanların zihninde iPhone; “benim telefonum” gibi bir algıyla yerleşti. Çünkü iPhone’unun içinde kullanıcının kendisinin sevdiği, önemsediği şeyler vardı. Aynı zamanda iPhone’un tüm tercihleri yine kullanıcısına göre kişiselleştirilmiş bir cihazdı.

Açıklama hem mantıklı hem tatminkar duruyor fakat tarihin tozlu sahnesine YouTube’dan bir göz attığımızda Apple’ın ürünlerinde kullandığı “i” harfinin çıkış noktasının bambaşka bir noktaya doğru sürüklendiğini görüyoruz.

Hatasız Teknolojinin Olmadığının Kapı Gibi 7 Örneği
İlginizi Çekebilir!

Hatasız Teknolojinin Olmadığının Kapı Gibi 7 Örneği

Teknolojiye sizce de biraz fazla güven miyor muyuz? Evet, birçok teknolojik ürün hayatımızın seyrini değiştirme konusunda önemli role sahip. Yine de teknolojik ürünleri en nihayetinde tıpkı sizin bizim gibi yaşayan insanlar geliştirip...

Apple’ın Ürünlerinin İsminin Önünde Kullandığı “i” Ön Ekinin Tarih Sahnesineki Yeri

“i” ön ekinin neden kullanıldığını anlamak için 20 yıl önceye, iMac’in duyurulduğu 1998 yılına doğru bir geri bakış atalım. iMac’in duyuru etkinliği sırasında Steve Jobs, kafalardaki karışıklığı gidermek adına ürünlerin önündeki “i” ön ekini şöyle açıklıyor:

iMac, Macintosh’un sadeliği ve internetin heyecanının evliliği sonucunda ortaya çıkıyor. iMac ile müşterilerimizin bizden bir bilgisayardan en çok beklediği şeyi; hızlı ve basit şekilde internete bağlanmayı hedefliyoruz.

Bu tarih kesitinden görebileceğimiz üzere Steve Jobs açıkça “i” ön ekinin internet kelimesini sembolize ettiğini açıklıyor. Hepsi bu kadar değil! Bir de “i” ön ekiyle markanın bize vermek istediği diğer kelimeler kabilesi var;

internet = internet

indivual = kişisel

instruct = öğretici

inform = bilgilendirici

inspire = ilham verici

Apple bu 5’i bir arada süslü kelimeyle ürünlerinin neden başına bir “i” ekini geldiğini açıklamış oluyor. Neredeyse 20 yılı aşkın süredir Apple, kurucusu Steve Jobs’ın izinden yürüyerek geleneğini devam ettiriyor. Son yıllarda çıkış yapan ürün isimlerine bakacak olursak henüz bu geleneği bırakmaya da niyetleri yok gibi.

Eğer Steve Jobs bugün hala hayatta olsaydı bu 5’i harfini markayı günümüze uygun şekilde sembolize eden yeni “i” harfli sözcükleri kullanabilirdi. İşin içindeki sır perdesi ve gizemi merak ettiğiniz için bu içeriğe ulaştıysanız artık Apple’ın “i” ön ekinin ardındaki nedeni ve neden “i” ekinden yıllarca kurtulamayacağımızı öğrendiniz demektir.

Seveni var sevmeyeni var fakat bir markanın ince düşünceden yola çıkarak bir şeyleri sembolize etme girişimi ve bunu 20 yıllık serüveni boyunca aktif olarak kullanması etkileyici duruyor. Ne dersiniz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al