wmaraci reklam

Arama Motoru Optimizasyonu Eklentisiz Olur mu?

WordPress kullanıcıları için SEO denildiğinde akıllarda ilk beliren sistemin barındırdığı ücretli ve ücretsiz eklentiler oluyor. Peki, bu eklentilerle hiç bağlantı kurmadan optimizasyon yapmak mümkün mü? Başarılı sıralamalar elde etmek için Yoast, All in One ya da Rank Math gibi eklentilerden faydalanmamız şart mı?

Öncelikle başlığı elbette detaylıca işleyeceğiz ancak Webmaster olma yolunda henüz ilk adımlarını atan okurlarımız ve kullanıcılarımız için bir şeylerden bahsedelim. SEO eklentilerinden kaç tanesini kurarsak o kadar iyi olur gibi basit bir mantıkla hareket ediyorsanız, etmeyin. Zira duruma göre tercih ettiğiniz eklenti elbette değişiklik gösterebilir, ancak birden fazla eklentiyi kurmak sitenizin genel sağlığı için de arama motoru optimizasyonu için de zararlı olacaktır. Diğer bir yandan bu eklentilerin Google tarafından desteklenmediği ya da yayımlanmadığını da unutmayalım. Uzmanlık alanları tecrübeleriyle perçinlenen geliştiricilerin ortaya koyduğu çalışmalar olarak yorumlayabiliriz.

Her Sistem Bir Eklentiye Sahip Değil

Bugün yürürlükte olan çoğu sistem WordPress altyapısı ile çalışıyormuş gibi geliyor bizlere. Ancak bu pek de doğru sayılmaz. İnternet sitelerinin %30’dan fazlası bu CMS ile çalışsa da dışarıda %70 kadar internet sitesinin de bu bağlamda farklı sistemlerle çalıştığını biliyoruz. Bu sistemlerin pek çoğunda herhangi bir eklenti durumu da söz konusu değil. Elbette bazı forum altyapıları ya da diğer blog sistemlerinde gerek sistemin üretici firmasının, gerekse yine üçüncü parti geliştiricilerin çıkarttığı eklentileri görebiliyoruz. Tabii bu durumda dahi şu an yayımda olan sitelerin çoğunun plugin desteklemeyen yapılar kullandığını söyleyebiliriz.

Kısacası bugün yayın hayatını sürdüren sitelerin, farazi olarak konuşursak %50 kadarının bir SEO eklentisi bulunmuyor. Bu doğrudan doğruya Google ve benzeri arama motorlarında başarısızlık anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı için SEO eklentilerinin ne yaptığını anlamamız lazım.

Çoğu büyük plugin, bugün oldukça belirli işlemleri yerine getiriyor. İstediğimiz Meta cümlelerini, anahtar kelimeleri oluşturabiliyoruz. Diğer bir yandan Sitemap oluştururken ya da genel şablonlarda desteğini görebiliyoruz. Ayrıca büyük geliştirici takımları tecrübelerinden yola çıkarak içeriklerimizi SEO bağlamında puanlandırıyorlar ve Sosyal Medya’da paylaşımlarımızın düzgün gösterilmesi için yazılım alanında güçlendirmeler getiriyorlar.

Ortalama Oturum Sürenizi Yükseltin
İlginizi Çekebilir!

Ortalama Oturum Sürenizi Yükseltin

Analytics’e girdiğimizde dikkatimizi önce tekil ziyaretçi alanı, ardından da sayfa görüntülenme sayısı çekiyor biliyorum. Ancak hemen çıkma oranı ve ortalama oturum süresi gibi parametrelerin, tekil kullanıcı sayısının ve sayfa ...

SEO Bundan İbaret Değil

Her ne kadar bu tip opsiyonel değişiklikleri gerçekleştirebiliyor olmamız avantaj sağlasa da arama motorlarına optimize olmak için bu değişikliklere bağımlı değiliz. Çoğu internet sitesi bu tip konularda işi yazılımlarında bitiriyor. Bu yazılımları da çoğu zaman güncellemeye bile ihtiyaç duymadan yıllarca kullanıyorlar. Wordpress sitelerinde dahi bu eklentilerden hiçbirini kurmadan deneme yapmakta özgürsünüz. Emin olun çoğu noktada sorun yaşamayacaksınız.

Yazının genel anlamını da özetlemek lazım. Eklentiler gerçekten hoş avantajlar sağlıyorlar ve bizi çeşitli yüklerden kurtarıyorlar. Ancak bir eklentiden faydalanmak elzem değil. Siz tüm bu konuları yazılımda çözebilirsiniz ve yapamasanız dahi üzülmeyin. Sıralamalarda başarılı olmanız için gereken noktalar hâlâ meta açıklamalarından daha başka yerlerde.

Sizin tercih ettiğiniz bir SEO eklentisi var mı? Hiç eklenti ya da ekstra yazılımlar olmadan arama motorlarında başarıyı yakalayabildiniz mi? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al