wmaraci reklam

Aşı Son Durakları Değil: Türeci ve Şahin Çifti

Çağımızı anlatan tarihcilerin kesinlikle altını özel olarak çizecekleri bir dönemden geçiyoruz ve yakın dönem tarihcileri bu iki bilim insanının adına da mutlaka değinecek bu çok net. Hastalığı aşma yolunda attıkları önemli adımlarla onları tanıdık ancak Covid-19 hastalığının aşısı isimlerini son duyacağımız çalışmaları olmayacak.

Aileleri Almanya’ya ülkemizden göçen Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Almanya’da tanışarak evleniyorlar. BionTech ismiyle kurdukları şirkette Modern RNA isimli tıbbi teknoloji üzerine çalışmalar yürütüyorlar. Bu teknoloji sayesinde aşılama çalışmalarında vücuda herhangi bir virüs aşılamadan hastalıkla mücadele etmeyi öğretiyorlar. Bu ilgi çekici yöntemle ilgili daha şaşırtıcı olansa bu virüs salgınından çok daha önce onların işe koyulmuş olması. Virüs ortaya çıktığında ve dünyayı ağına aldığındaysa hali hazırda geliştirilmiş olan teknolojilerini bu hastalığa yönelik olarak şekillendirmeye koyuluyorlar. Bu sayede diğer çalışmalardan birkaç ay kadar daha önce ilk aşıyı uygulanabilir bir biçimde dünyaya sunuyorlar. Pfizer isimli dev dağıtım ağıyla da anlaşarak dünyayı virüs belasından kurtardıkları işlerine koyuluyorlar.

Bu süreçte karı koca iş paylaşımını da oldukça başarılı gerçekleştiriyor. Özlem Hanım araştırma geliştirme faaliyetlerinde dehasını ortaya koyarken, Uğur Şahin Bey de BionTech’in yönetimini üstlenerek CEO olduğu görevini sürdürüyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olmaya oldukça hızlı bir şekilde yükselen BionTech’in hikâyesinde bu görev paylaşımının da faydası var.

Buradan Sonra Ne Olacak?

Pandemi sonrasında ne yapacaklarının cevabı, pandemi öncesiyle doğrudan alakalı. Bu hastalık ortada yokken de aslında yüce bir amaçla çalışmaktaydı Türeci-Şahin çifti. O işlerine devam edeceklerini düşünebiliriz. Kendileri kanser hastalığını ortadan kaldırabilecekleri bir aşı üzerine çalışıyorlardı. Elbette salgına yönelik aşılama çalışmalarının birkaç yıla yayılan bir süreç olacağını düşünürsek eski işlerine tam efor sarf edecekleri biçimde dönmelerine henüz var. Ancak unutmamamız gereken bir nokta daha bulunuyor.

BionTech koronavirüs ile mücadele noktasında attığı başarılı adımlarla kendisine çok büyük kaynaklar oluşturmayı da başardı. Bu kaynakları sayesinde önümüzdeki senelerde yapacakları çalışmalar için daha büyük bilim adamlarını Almanya’ya davet edebilirler ve daha iyi koşullarda çalışma yürütebilirler. Kısacası bu noktadaki başarıları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in çağımızın en çok insan öldüren hastalıklarından ikisini bitiren bilim insanları olarak anılmasına şans tanıyabilir. Bugün kanser gerek ülkemizde, gerekse dünyada pek çok insanın büyük acılar çektiği ve yine pek çok insanın da hayatını kaybetmesinin nedeni olan bir hastalık. Özellikle bazı türlerine yakalandıysanız kanserden kurtulsanız dahi acılarını atlatmanız mümkün olmuyor. Bu büyük hamle verem ya da çocuk felcinin ortadan kalkması gibi bir anlam taşıyacaktır.

Kendilerine bu yazıyla, sitemiz adına da teşekkür etmiş olalım. Umarız kariyerleri gönüllerinden geçtiği gibi yükselir. Başarılarını izlemek gözlerimizi dolduruyor. Bunu milli bir bilinçle olduğu kadar (belki daha da fazla) bir insan olarak söylüyorum. İyi ki varlar.

BionTech ve başarıları hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.14 / 5 (7 değerlendirme)

7 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al