wmaraci reklam

Başarısız Bir Operasyon: Snapchat’i Öldürmek

Geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme gelmiş olsa da kolayca unuttuğumuz bir operasyon üzerine detaylıca konuşalım mı ne dersiniz? Snapchat bugün tüm kudretiyle olmasa da hayatına devam ediyor. Peki, neler yaşandı? Buyurun dilerseniz başlayalım efendim.

Malumunuz, biraz geriye gittiğimizde Facebook ve dolayısıyla Mark Zuckerberg, çeşitli yatırımlar yapmaya heveslenmişti. Bu heves ilk meyvesini Instagram’ın 2012 yılında satın alınmasıyla verdi ve ardından çok daha büyük bir lokma olan WhatsApp da 2014 yılında yutuldu. Toplamı 20 milyar dolara yaklaşan bu satın alımların neredeyse hemen arkasından kollar yeniden sıvandı. WhatsApp’ın ardından Snapchat de satın alınmak isteniyor ancak platform ciddi bir şekilde direniyordu. Eminiz ki masada milyar dolarlarla ifade edilen fiyatlar uçuşmaktaydı ancak sonuç alınamıyordu. Snapchat cephesi atacakları adımlar olduğunu düşünmeleri nedeniyle, değerlendirmeler doğru ve hatta cömert bir şekilde yapılıyor olsa da satışa yaklaşmıyordu. İşte bu süreç bizi Zuckerberg’in hırs dolu operasyonu olan ‘Snapchat’in Fişini Çekmek’ dönemecine getirdi.

Operasyon Başarısızdı. Ancak…

Yapılan çalışma başarılı olsaydı sanırım bugün ‘Yitip Gidenler’ yazı serimiz için içerik üretiyor olurdum değil mi? Facebook grubu, ürünlerine bu noktada çok hızlı bir şekilde Snapchat’in öne çıkan özelliklerini eklemeye başladı. WhatsApp, Instagram ve Facebook Durum ve Hikâye isimleriyle insanların geçmişte ‘Snap’ olarak adlandırdıkları paylaşımları yapmalarına olanak sağladı. Bunun yanında, fotoğraf düzenleme, efektlendirme ve üzerine yazılar yazma gibi özellikleri de bu yeni yazılımlara ilave ettiler. Hatırlıyor musunuz bilmiyorum, ancak bu yazılımda öldürücü ilham alma diye tabir edeceğimiz yaklaşım her seviyeden kullanıcının tepkisini çekmeyi başarmıştı. Günlük kullanıcılar bu hizmetlerde paylaşılan gönderilere ‘Snap’ diyordu ve teknoloji siteleri konuyu ti’ye almak için kendi içeriklerine özel sitelerinde ‘Story’ özelliği başlatmıştı. Sonrasında bu şaka da hayatlarımıza eklendi orası ayrı tabii…

Tüm bu atılıma rağmen, Snapchat bugün hâlâ ayakta farkındasınız değil mi? Twitter’ın da geçtiğimiz dönemde benzer bir özelliği hayata geçirdiğini düşünürsek tabiri caiz ise Snapchat yedi düvelle mücadele etti ve ayakta kalmayı başardı. Ancak, hiç hasar görmediğini söylemek de yapmacık bir yaklaşım olacaktır. 2015 ve öncesinde herkes tarafından kullanılan bu uygulama, bugün yalnızca diğer uygulamalardaki kitlelerden uzaklaşmak isteyen gençlerin bir tercihi olarak hayatta kalıyor diyebiliriz.

Twitch Yayıncılığı Hakkında Konuşulmayanlar
İlginizi Çekebilir!

Twitch Yayıncılığı Hakkında Konuşulmayanlar

Twitch yayınları bugün milyonlarca insan tarafından takip ediliyor ve platform alanının en önde geleni durumunda. Çoğu oyun çıkış pazarlamasını bu platform üzerinden yürütürken oyun severler de kendilerine yeni kanaat önderlerini ...

Facebook Ne Kazandı?

Bir sosyal medyayı satın alıp grubuna katamadı, öldürürcesine saldırdığında da bunu tam olarak başaramadığını görebiliyoruz. Peki, Mark Zuckerberg’in eline bu işten ne geçti? Doğrusu, bu yaptığı atılımla bir sosyal medyadan çok daha kazançlı bir iş modelini başlatmış olduğunu söylemek mümkün. Instagram hikâyelerinde yer alan ‘Yukarı Kaydır’ özelliği sayesinde Instagram profesyonel alanda daha çok kullanılır bir noktaya geldi. Ayrıca sponsorlu reklamların yayımlanması için daha fazla alan oluşturulmuş oldu.

“Facebook ne kazandı?” diye sorduğumuzda buna verebileceğimiz en doğru cevaplardan birisi de platformun kazandığı çalışma dinamiği olacaktır. Grup ve elindeki sosyal medyalar da projelerini 24 saate yaymaya başladılar diyebiliriz ve efektler konusunda geliştirdikleri yazılımlarla Facebook’un AR konusunda da kendisini taşıdığı bir gerçek.

Siz grubun bu yaklaşımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Snapchat sizce doğru bir yaklaşım mı sergiledi? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al