wmaraci reklam

Bilgisayar ve Dijital Ekranlarla Çalışanları Bekleyen Tehlike; Mavi Işık Nedir?

Şu an bu içeriği nereden okuyorsunuz? Bir bilgisayardan? Şahin parası verip aldığınız akıllı telefonunuzdan? Yoksa yeni aldığınız havalı ve akıllı buzdolabınızdan mı? Kim bilir, belki yeni teknolojiye hala ısınamadığınız için WAP destekli Nokia 6600’dan bile okuyor olabilirsiniz.

Hangi cihazdan okuduğunuzun (ya da okumadığınızın) hiçbir önemi yok. Çünkü nereye giderseniz gidin mavi ışıklar hep gözünüzün önünde olacak. Entellektüel listeler dışında mavi ışığın ne olduğunu bireysel olarak araştırmadıysanız, bence bu blog yazısına biraz fazladan dikkat vermek isteyebilirsiniz.

Mavi ışıklarla gözlerimizi hangi tehditlerle karşı karşıya bırakıyor? Hangi cihazlarda mavi ışıklar var? Böyle çalışmaya devam edersek kör olup bize vaat edilen evli mutlu ve çocuklu günlerimizi göremeyecek miyiz? Hepsinin cevabını bu yazıda topladık.

Dijital ekran kullanıcıları olarak hepimiz kör mü olacağız?

Vaktiyle ananız babanız gözünüzle ilgili hali hazırda beddua etmediyse, korkulacak bir şey yok. Dijital ekranları kullanmak sandığınızın aksine insanları kör etmiyor. Hatta tıbbi bilimler, “Oğlum evladım uzaktan bak!” diye bize çıkışan ebeveynlerimizin tamamen haksız olduğunu söylüyor. Ebeveynlerimizin haklı olduğu kısım ise dijital ekranları kullanma sıkılığımızla alakalı.

ABD’de yapılan ortalama bir rapora göre;

  • 2010 - 2014 Yılında, 1 saat olan akıllı telefon ve tablet kullanımı 5 saate yükselmiş.
  • Oyun oynama alışkanlığı olanlar için durum daha da kötü. Ortalama günlük 3 saat oyun ve sörf için vakit harcarken, 4 buçuk saat de TV izlemek için harcanıyor.

Raporlar 3 yıl öncesine ait olmasına rağmen dijital ekran kullanımının hayatımıza ne denli girdiğini gösterme konusunda başarılı görünüyor. Bir de Webmaster olarak tüm iş günümüzü bilgisayar başında geçirdiğimizi düşünürsek sıradan bir insana oranla bizleri daha fazla risk bekliyor.

İdeal İçerik Uzunluğu Ne Olmalıdır?
İlginizi Çekebilir!

İdeal İçerik Uzunluğu Ne Olmalıdır?

Sizce ne kadarlık içerik çok uzun içerik demektir? Ya da bir içeriğin ideal uzunluğu ne olmalıdır? Yoksa siz bu sorunun sadece sizin beyninizi gıcıkladığını mı düşünüyorsunuz? Hayır, aslına bakarsanız insanlığın yazıyı ke...

Webmaster ve dijital ekranlarla çalışanları bekleyen tehlike; “Mavi Işık”

Magazin programlarına kadar konu olan güneşin olur olmadık zamanlarda ortaya yaydığı UV ışınlarının zararlarını mutlaka duymuşsunuzdur. Mavi ışık dediğimiz ışık dalgaları tıpkı UV ışınları gibi gözümüzün zarar görmesini neden oluyor. Kesinlikle kör etmiyor ama süründürüyor. 

Blue light olarak adlandırılan bu ışık dalgalarına bilim insanları “High energy visible light” yani Yüksek enerjili görünür ışık kısaca, mavi ışık adını veriyor. Mavi ışıklar sadece göz sağlığımız bozmakla kalmıyor. Fiziksel ve zihinsel rahatsızlıkların baş göstermesine de neden oluyor.

Diğer ışık dalgalarının aksine mavi ışıklar insan gözü tarafından algılanabiliyor. Gözümüzle görebildiğimiz mavi ışıkları hemen yerden yere vurmaya gerek yok. Kendisinin gözümüzü ve sağlığımıza zararı olduğu kadar yararının olduğu da oluyor.

Peki bu mavi ışıklar nereden geliyor?

Başta Güneş olmak üzere, dijital ekranlar ve elektronik cihazlar, LED aydınlatmalı ekranlarda mavi ışıklar bol miktarda yer alıyor.

Mavi ışıklar neden tehlikelidir?

Mavi ışıklar, insan gözünün gördüğü diğer tüm ışıklardan daha fazla titriyor. Gözleri kamaştırıyor, görüş kontrastını ve keskinliğini etkiliyor. Dijital göz rahatsızlıklarına, baş ağrısına fiziksel ve zihinsel yorgunluğa neden oluyor. 

Mavi ışıkların faydaları neler?

Doğal uyku ve uyanma döngümüze yardımcı oluyor. Farkındalığı arttırıyor ve reaksiyon süresinin kısalmasına yardımcı oluyor. Üstelik modumuzu değiştirme konusunda kendisinin oldukça başarılı olduğu söyleniyor.

Mavi ışığa yoğun oranda maruz kalanları hangi rahatsızlıklar bekliyor?

Computer Vision Syndrome (CVS)

CSV rahatsızlığı elektronik cihazlarla içli dışlı olan kişilerde görülüyor. Yoğun şekilde bilgisayar, akıllı cihaz, tablet, e-kitap okuyucu ve TV kullanan kişilerde görülüyor.

CSV’nin Belirtileri

  • Bulanık görme
  • Işığa karşı duyarlılık
  • Gözün odaklanma sorunu
  • Baş ağrısı ve migren
  • Yanan ve acıyan gözler

CSV’nin yanı sıra dijital ekranlarla içli dışlı olanları bir de göz kuruluğu sorunu bekliyor.

Göz Kuruluğu Belirtileri

  • Kızarmış, acıyan veya yanan gözler
  • Göz kuruluğuna bağlı görüş güçlüğü

Gözlerinizi mavi ışık ve dijital ekranların zararlarından nasıl koruyabilirsiniz?

  1. Her 20 dakikada bir gözünüzü 2-3 metre hatta imkanınız varsa daha uzaktaki bir objeye 20 saniye boyunca odaklayın.
  2. Evinizin aydınlanma düzenini gözden geçirin. Çalışma ortamınızda gözünüze yansıyan ışıklardan kurtulun.
  3. Mavi ışığı ortadan kaldıran yazılımlar kullanın. iOS ve MacOS’de Night Shift olarak dahili olarak geliyor. Bunun dışında harici yazılımlar yükleyerek mavi ışınları akşam saatlerindeki etkisini kaldırabilirsiniz.
  4. Gözlerinizi sık sık kırpmayı unutmayın.
  5. Çok fazla bilgisayar kullanıyorsanız, mutlaka yürüyüşe çıkın. İmkanınız olduğunda dijital ekranlardan kendinizi uzaklaştırın.
  6. İmkanınız varsa araştırma dahilinde Omega3 ve balık yağı ek besinleri (supplement) kullanabilirsiniz. Bu besinlerin olarak göz sağlığına iyi geldiği klinik olarak kanıtlanmıştır.

İstatistik verilerine göre 2020 yılına ulaştığımızda kullandığımız cihazların %90’ı LED ışığı kullanacak. El mahkum netice gardiyan, mavi ışıkla hayatınızın ilerleyen dönemlerinde de karşılacaksınız. Şimdiden düşmanınızı tanısanız iyi edersiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al