wmaraci reklam

Bir Altyapı Ülkesi Macaristan

Biz Macaristan’ı Balkan’ların yukarı tarafında yer alan küçük bir Avrupa ülkesi olarak biliyoruz. Ülke 10 milyon kadar bir nüfusu barındırıyor ve başkenti ünlü Avrupa şehirlerinden Budapeşte. Ancak ülkeyi modern dünyada ayrı bir yere koyan en büyük atılım ülkenin sahip olduğu internet altyapısının gücü. Macaristan çoğunlukla listelerde dünyanın en hızlı interneti sıralamalarında ilk 10’da ve Almanya gibi güçlü devlerin önünde yer alıyor. Peki nasıl?

Ülkede internetin yalnızca hızlı olduğunu söylemiyoruz. Aynı zamanda yaygın bir hat söz konusu noktalardan bir diğeri diyebiliriz. Erişilebilir internetin bir diğer getirisi de elbette fiyatı oluyor. Macaristan dünyanın en ucuz internetini sağlayan ülkelerden birisi. Ülkemizin maalesef ne ucuz ne de hızlı internet ortalamalarında bu listelerde yer almadığını hatırlatalım. Türkiye o büyük Telekom ve altyapı şirketleriyle, geniş ve altyapıya açık coğrafyasıyla maalesef Macaristan’a rakip dâhil olamıyor.

Not: Balkanlarda da Romanya örneği üzerine söylenebilecek çok şey vardı doğrusu. En hızlı internet bağlantılarından konuştuğumuzda Romanya muhteşem bir örnek teşkil ediyor. Ancak yazımızda değineceğimiz diğer konular nedeniyle ve fiyatlandırma politikaları neticesinde Macaristan daha doğru bir örnek oluşturmakta.

Macaristan Altyapısında Şirketlerle Hareket Etti

Ülke Orta Avrupa’da yer alıyor ve denizlere bir sahili bulunmuyor. Ancak büyük şirketlerle yaptığı altyapı anlaşmaları onu bu yazımıza konuk olabileceği noktaya taşıdı diyebiliriz. Google, Amazon gibi firmaların ülkede sunucularını barındırması konusunda devlet teşvikleriyle hareket eden Macar Hükümetleri bundan 10-15 yıl kadar önce internet konusunda hiç de listelerin yüksek sıralarında yer almıyordu onu söyleyelim.

Yani Macaristan aynı zamanda güçlü ağlarla ülkesini en hızlı donatan ülkelerden de birisi oldu. Hatta bazen bu ağların hızlarına mobil tarafta yetişmekte zorlandılar. Geniş bant internet bağlantılarıyla telefon internetleri arasındaki hız eşiği bu yüzden bölgeler arasında büyük farklar gösterebiliyor.

Büyük sunucuları ülkesine alan Macaristan, bu sunucuların bütün Avrupa’ya dağıtıldığı orta noktalardan birisi haline kısa bir sürede geldi. Şimdi burada ülkemizden de bahsetmek gerekiyor. Ülkemizde de internet hızlarının yer yer gayet tatminkâr noktalara ulaştığı bir gerçek ve bunu kabul ediyoruz. Ancak Türkiye ile ilgili temel sorun standart hızları ülke geneline yayamayışımızdan kaynaklanıyor. İstanbul’un göbeğinde bir mahallede dahi fiber internet bulunmayabiliyor ve eğer bir ana cadde üzerinde değil de ara sokakta yaşıyorsanız hızlı internete ancak rüyalarınızda erişebiliyorsunuz. Macaristan’daysa durum hızlı internetin tüm ülkeye, tüm sokaklara yayılması şeklinde gerçekleşmiş. Şirketlerle koordineli, uzun yıllar süren, güçlü bir altyapı stratejisi işte meyvesini bu şekilde veriyor.

En İyi Kripto Para Alım-Satım Platformları
İlginizi Çekebilir!

En İyi Kripto Para Alım-Satım Platformları

Kripto borsası, yatırımcıların para kazanmak amacıyla dijital varlıklarla işlem yaptıkları ve kripto çevirici hizmeti veren platformlardır. Farklı türde kripto platformları vardır ve bunlardan en yaygın olanları şunlardır: Me...

Ülkemiz Bu Şansı Kaybetti

Google gibi devlerle ülke altyapısını geliştirme şansımızı kaybettiğimizi söyleyebiliriz. Elbette harika stratejilerle bunu kendi başımıza başarmamız da mümkün. Ancak bu konuda dev şirketlerle ortak hareket etme fırsatını balkanlarda Romanya’ya, Avrupa’da ise Macaristan’a kaptırmış durumdayız. Yine de Kafkasya ve ülkemizin Doğu şehirleri için ufak da olsa bir umut parıltısı olduğunu hatırlatalım. Şirketler gözlerini nüfusları oldukça düşük sayılarda olan bu ülkelere dikecek olurlarsa belki daha stabil bir dost gözüyle Türkiye’de ortak bir çalışma yürütmek isteyebilirler.

İnternet kullanıcısı olarak sizler altyapımızla ilgili neler düşünüyorsunuz? Gelin yorumlarda birlikte dertleşelim efendim. Görüşmek üzere.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (5 değerlendirme)

5 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al