Everest’in zirvesini görmekten daha zor şeyler var. Mesela sürekli mercek altına almanız ve değişikliklerden haberdar olmanız gereken internet sitelerine ne demeli? Bir internet sayfasındaki değişiklikleri kontrol altında tutmanın birkaç farklı yolu var. Ya CTRL + R tuşunuz içine çökene kadar günün farklı zaman dilimlerinde sayfayı yenileme manyağı yapacaksanız, ya da sizin yerinize bu işi halledebilecek botlar, yani çevrimiçi içerik takip etme yazılımlarını kullanacaksınız.
Her webmasterın bu tarz bir şeye ihtiyaç duyduğunu ve ihtiyaç duyduğunda sayfayı yenilemekten nefret ettiğini biliyoruz. Hangimiz tüm gün onlarca işle uğraşırken bir sayfada meydana gelecek değişimi görmek için vakit harcamak ister ki? Dahası meraklı kullanıcılar için neden bir internet sitesinde meydana gelecek değişimleri takip etmek isteriz?
- Bir ürünü satın almak için en uygun fiyat değişikliğini yakalamak istiyor olabiliriz.
- Yeni çıkacak bir ürün veya hizmet hakkında birinci elden haberdar olmak istiyor olabiliriz.
- Rakiplerimizi stalklamak hatta belki özel hayatımızda (höm ıhm) birilerini bile stalklamak istiyor olabiliriz.
- Bir webmaster olarak sayfamızdaki içeriklerin değiştirilmediğinden emin olmak isteyebiliriz.
- Müşterilerimiz internet siteleri üzerinde güncelleme yaptıklarında tüm sitenin anasını ağlatmadığından emin olmak için göz atmak isteyebiliriz.
- Bir kategorideki yeni iş fırsatlarından ilk haberdar olanlardan biri olmak istiyor olabiliriz.
Bunların dışında iş veya özel hayatımız için daha birçok şey için online içerikleri takip etmek istiyor olabiliriz. Her dakika başı üniversite sonuçlarının yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol etmek için bu araçlardan birini kullandığınızı düşünün. İşlerinizi daha pratik hale getirebilirdi öyle değil mi? O halde işte bir internet sitesinin içeriğini takip etmenize yardımcı olabilecek 5 popüler araç;
1- Wachete
Wachete online içerikleri takip etme konusunda dünya çapında tercih edilen en kapsamlı araçlardan biri olarak biliniyor. Onu özel kılan şey; şifre korumalı ve login olmanız gereken sayfalardaki içeriği bile sizin için kontrol edebiliyor olması. Üstelik sayfaların JavaScript gibi dinamik sayfalarla şekillendirilmiş olması Wachete’nin çalışmasını etkilemiyor.
Bir internet sitesindeki tüm alt ve üst sayfaları mercek altına alabilen Wachete, sayfaları fiziki konumlardan ziyaret ederek kontrol de yapabiliyor. Popüler araç, meydana gelen değişiklikleri mail yardımıyla veya Wachete’nin mobil uygulaması üzerinden bildirim olarak gönderiyor. Sayfada birkaç farklı değişiklik olması ihtimaline karşın Wachete sayfaların birer bellek kopyasını 6 ay boyunca saklayarak size tam kontrol sunuyor.
Gelelim işin kazık tarafına. Bu kebap servis hayır ağacı olarak kurulmadığı için ne yazık ki majör özelliklerini yalnızca ücretli kullanıcılara sunuyor. Ücretsiz plan kullanıcıları toplam 5 sayfayı günlük zaman aralıklarıyla takip edebiliyor. Login işlemi gerektiren sayfalar için ise premium bir paket kullanıyor olmanız gerekiyor. Yine de bu 5 sayfa hakkının birçok açıdan işinize yarayacağını düşünüyorum.
❱❱ Wachete
Sitenize Sürekli Ziyaretçi ve Trafik Kaybettiren 6 Önemli Neden!
Zirveye çıkmak mı? Yoksa zirvede kalmayı başarmak mı? İnternet sitenizin trafiği hava durumu gibi sürekli değişebilir. İşler bazen yağmurlu, bazen rüzgarlıdır… İnternet sitenizde sürekli trafik/ziyaretçi kaybı yaşıyorsa...
2- OnWebChange
Eğer tam ve net bir bilgiyi (bir ürünün fiyat değişikliği gibi) izlemek istiyorsanız, OnWebChange’i kullanmak isteyebilirsiniz. OnWebChange birçok açıdan Wachete kadar güçlü bir araç değil. Bazı öne çıkan özellikleriyse onu güçlü bir çevrimiçi içerik takibi aracına dönüştürüyor.
OnWebChange’in en kullanışlı özelliklerinden biri; ziyaretçilerinizin web sitenizdeki herhangi bir sayfayı izlemesine yardımcı olan bir düğmeyi sitenize yerleştirmenize yardımcı olması. OnWebChange, arkadaşlarınız veya iş ortaklarınızla değişimi paylaşmak istediğinizde detaylı değişiklik önizlemesi iletmenize yardımcı olan “Change Report” adında evlere şenlik bir özelliğe de sahip.
Change Report özelliği, sayfadaki değişimi tamamen mercek altına alarak karşılaştırmalı bir rapor sunuyor. Böylece linki paylaştığınız kişiler sayfadaki içerik, görseller, dokümanlar ve PDF dosyalarının tam olarak ne şekilde değiştiğini gözlemeleme şansına sahip oluyor.
Ücretsiz olarak 3 internet sayfasını takip etmenize izin veren OnWebChange’in çoklu dil özelliğine sahip olması bir başka avantajı. Sayfalarda meydana gelen değişimler hakkında mobil bildirim gönderebilen servis, dilerseniz bildirimleri mail yardımıyla e-posta adresinize gönderebiliyor.
❱❱ OnWebChange
3- ChangeTower
ChangeTower, 3 farklı adresi ücretsiz olarak takip edebileceğiniz bir başka kullanışlı içerik takip aracı. Bulut tabanlı olarak çalışan ChangeTower’ı listedeki diğer yazılımlardan ayıran özelliği ChangeTower’ın sitenin görünün yüzü dışındaki veriler takip edebilmesi. ChangeTower takip ettiğiniz URL’lerde meydana gelen içerik değişikliklerinin yanı sıra görsel değişimler, anahtar kelime değişimleri ve kod değişikliklerini kayıt altına alıyor. Kapsamlı araştırmalarınız için ChangeTower’ın ekmeğini yeme şansınız olduğu kesin.
Hedef URL kaynaklarının kullanılabilirlik durumunu sürekli kontrol eden servis, takibe aldığınız URL’lerden biri ulaşılamaz hale geldiğinde sizi durumdan haberdar edebiliyor. Sadece mail bildirimleri gönderen ChangeTower, ücretsiz hesabını kullanıyor olsanız bile sayfa üzerinde meydana gelen değişiklikler için 3 aylık arşiv desteğiyle görüntüleme servisi sunuyor.
ChangeTower’ın sizi şaşırtacak tarafı ise gönderdiği inanılmaz detaylı raporlar olacaktır. Sayfadaki değişimler hakkında içerik detayı, değişimleri gösteren ekran görüntüsü ve HTML kaynağında meydana gelen tüm değişilikleri bildiriyor. Faydalı özellikleri göz önüne alındığında bence ChangeTower rakiplerinizi sürekli izlemek için kullanılabilir bir araç gibi duruyor.
❱❱ ChangeTower
4- Visualping
Visualping, bir internet sitesi takip etmek için bin dereden su getirmeyi istemeyen ve kullanıcı arayüzüne takıntılı olan arkadaşlar için tasarlanmış. Tamamen minimalist bir tasarım ve kullanıcı deneyimin hedefleyen Visualping sayesinde istediğiniz URL’leri kolayca takip edebilirsiniz.
Visualping takip etmek istediğiniz URL kaynaklarını saat başı, günlük, haftalık veya aylık zaman aralıklarında gözden geçirip sizi mail yardımıyla haberdar edebiliyor. Tıpkı ChangeTower gibi Visualping de sayfada meydana gelen görsel değişimleri fark edip raporlayabiliyor. Visualping’in gelişmiş bir Google Chrome eklentisi de var. Eklenti sayesinde sizin için önemli olan tüm sayfaların ve bilgilerin tek tıkla mercek altına alınmasını sağlayabilirsiniz.
Aslan payı özelliklerini Visualping ne yazık ki ücretli kullanıcılarına sunuyor. Ücretsiz kullanıcı olarak sadece günlük 2 kaynağı takibe alabiliyoruz. Fakat listedeki diğer servislerle kıyaslarsak Visualping’in aylık abonelik fiyatlarının makul düzeyde olduğunu söylemek gerekiyor.
❱❱ Visualping
5- Versionista
Versionista sizi internet sitelerindeki içerik tabanlı değişikliklerden haberdar ederek çevrimiçi ortamlarda gözünüz kulağınız olmak isteyen bir araç. Ücretsiz hesap kullanıcıları için 5 farklı URL’yi takip etme şansı sunuyor. Denemek hatta nimetlerinden faydalanmak adına Versionista’nın bu sınırının yeterli olacağını düşünüyorum. Versionista, ChangeTower veya Visualping kadar göz alıcı olmasa da kendince güçlü özelliklere sahip.
Bir sitenin birden çok versiyonu arasındaki farkları kontrol altında tutabilen araç, takip ettiğiniz URL kaynaklarının geçmişte yaşadığı değişimleri sizin yerinize karşılaştırarak, karşılaştırmalı rapor sunuyor. Sınırsız e-posta bildirimi alabileceğiniz Versionista bir içerikteki metin değişimleri, linkler ve dosya değişikliklerini kontrol edebiliyor. Sürekli bildirimler tarafından rahatsız edilmek istemeyenler için bildirim filtresinin olması da güzel düşünülmüş.
Versionista’da botların hedef URL’yi ne sıklıkla ziyaret edileceği kullanıcı tarafından belirlenebiliyor ve bağlantı lokasyon noktası özelleştirilebiliyor. Kullanıcı panelindeki kategori sistemi sayesinde takip ettiğiniz internet sitelerini birbirinden ayırabiliyorsunuz. Bu sayede meydana gelen değişikliklerin hiçbirini gözden kaçırmamış oluyorsunuz.
❱❱ Versionista
Daha fazla ücretsiz alternatif sunmak isterdim ancak içerik takibi yazılımlarının neredeyse tamamı ücretli plan modeliyle çalışıyor. En azından ufak tefek işlerinizi aradan çıkarabileceğinizi veya profesyonel ihtiyaçlarınız içn değerlendirebileceğiniz alternatifleri listelediğimizi düşünüyorum.
Sizin de kullandığınız ve listede olmayan araçlar varsa lütfen bizimle paylaşmayı unutmayın.