wmaraci reklam

Bitcoin'i Tasarlayan Adam: Satoshi Nakamoto

Kripto para birimi Bitcoin'i yapan adam Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu henüz tam olarak bilinmese de internette hakkında dolanan bazı bilgiler mevcut. Peki Reddit olmak üzere yabancı forumlarda da tartışılan isim olan Satoshi Nakamoto neden kendini göstermiyor? Bu adam neden bu kadar gizli ve gizemli?

Bitcoin'in Babası Satoshi Nakamoto Kim?

Satoshi Nakamoto'nun kim olduğuna bakmadan önce bu ismin ilk nasıl duyulduğuna bakalım. 2008 yılında internette Bitcoin whitepaper diye bir yazı yayınlandı. Bu yazı, Bitcoin'i anlatan, Bitcoin'in kullandığı blockchain teknolojisinin ne olduğunu anlatan bir yazıydı. Bu yazıyı yayınlayan isim ise Satoshi Nakamoto idi. Satoshi Nakamoto ismi internet dünyasında ilk böyle duyuldu. Fakat bu isim hakkında ne birisi bir şey biliyordu ne de internette daha önce bu isim duyulmuştu. Henüz Satoshi Nakamoto bir kişi mi yoksa bir grup mu tam bilinmiyor. Fakat Reddit'te dolaşan bilgilere göre bir kişi.

Bazı iddialara göre Bitcoin'i tasarlayan kişi olarak kabul edilen Satoshi Nakamoto'nun 5 Nisan 1975 tarihinde dünyaya geldiği ve Japonya'da yaşadığı belirtilmiş durumda. Fakat bazı iddialara göre de Bitcoin whitepaper'ın muazzam bir İngilizce ile yazılmasından dolayı Satoshi Nakamoto'nun Avrupa'da ya da Amerika'da yaşayan ve Japon asıllı olmadığı söyleniyor.

Şu an 1 milyon adet Bitcoin'i (BTC) olan Satoshi Nakamoto, 2010 yılında Bitcoin topluluğunu terk ettiğinden beri internette hiçbir yazı, yorum veya paylaşımda bulunmadı. P2P Foundation'daki hesabına en son 2010 yılında giriş yapan Nakamoto'nun hayatını kaybetmiş olabileceği de konuşulan diğer iddialar arasında. Fakat Satoshi Nakamoto adlı bir Twitter (X) hesabı, 2018'den beri aktif değilken, geçtiğimiz günlerde tekrar paylaşım yaparak kafaları karıştırdı. Fakat belirtmekte fayda var ki hesabın gerçek Satoshi Nakamoto'ya ait olup olmadığı bilinmiyor. Her ne kadar hesabın gerçek olup olmadığı bilinmese de hesaptan yapılan paylaşımda Bitcoin'de daha önce hiç görülmemiş yeni özelliklerin ortaya çıkacağını belirtmesi, heyecana sebep oldu.

Ripple Coin Geleceği
İlginizi Çekebilir!

Ripple Coin Geleceği

Uluslararası para transferi işlemleri için kullanım amacına sahip olan Ripple, XRP simgesi ile işlem görüyor. RippleNet ağı, kurumsal bankacılık sistemlerine entegre olarak dünya çapında ödeme olarak kullanılma vizyonuyla geniş bir ...

Satoshi Nakamoto Olduğu Sanılan İsimler

Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden ve olduğu iddia edilen birçok ünlü isim var. Bunlardan birisi ünlü bilişim uzmanı ve işadamı Craig Steven Wright. Avustralyalı işadamı olan Craig, uzun süredir kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ediyor. Fakat bu iddialarını destekleyecek net kanıtlar sunamadığı için şu anda söyledikleri sadece iddiadan ibaret. Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilen kişiler arasında ise Twitter, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk da var. Yaptığı bazı paylaşımlarla da bu iddiaları destekleyen Musk, Satoshi Nakamoto ile alakalı net bir açıklama yapmadı. Bir diğer Satoshi Nakamoto olduğu düşünülen isimler ise Hal Finney ve Nick Szabo ikilisi. Bu iki ismin diğer isimlere göre çok daha önde olduğunu söyleyelim. Peki neden?

Hal Finney ve Nick Szabo ikilisi Satoshi Nakamoto olmaya en yakın isimler çünkü Bitcoin piyasaya çıktığında ilk işlem 12 Ocak 2009 tarihinde, Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında gerçekleşti. İddialara göre Bitcoin'in geliştirilmesinde önemli yerleri olan Hal Finney ve Nick Szabo ikilisi, Bitcoin'i Satoshi adında takma adıyla yayınladılar ve ilk işlemi de yine takma isimle yaptılar. Ayrıca Bitcoin kavramı ilk olarak ikilinin arasında 1993 yılında gerçekleşen ‘Akıllı Sözleşme' adındaki yazışmada geçtiği ortaya çıktı. Fakat tüm bunlara rağmen iki bilişim uzmanı da kendilerinin Satoshi Nakamoto olmadığını söyleyip, Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu yönündeki sorulara da cevap vermiyorlar.

Bugüne kadar Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilen isimler şöyle;

  • Elon Musk
  • Hal Finney
  • Nick Szabo
  • Dorian Nakamoto
  • Craig Steven Wright
  • Paul Le Roux
  • Vincent van Volkmer

Günümüzde hala daha Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu gizemini koruyor. Şu anda dünyadaki en çok Bitcoin'e sahip olan Satoshi, 2009 yılından beri Bitcoin işlemi yapmıyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al