Uzun süredir blog yazdığım için artık ziyaretçilerin neyi nasıl sevdiğini ve istediğini çoğunlukla biliyor, tahmin ediyorum. Aşağıda bazı tavsiyelerde bulundum. Eminim ki dikkat ettiğinizde ve uyguladığınızda blogunuzu / web sitenizi çok daha ciddi bir konumda gösterecek. :}
Türkçe kullanımı ve harf büyüklükleri
Türkçe kullanımına kesinlikle dikkat etmelisiniz, bu konuda kaçışınız yok. Yazı içerisinde, cümlelerde kesinlikle her kelimenin ilk harfini büyük olacak şekilde yazmayın. Örnek: “Facebook, Bugün Yeni Özelliğini Bazı Kullanıcılarına Sunmayı Düşünüyor.”
Başlıklarda her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde kullanabilirsiniz çünkü başlıktır. Tabi dilerseniz sadece ilk harf büyük olacak şekilde de kullanabilirsiniz. Bu ikisi arasında seçim yapmak tamamıyla size kalmış bir şey. Ek olarak, yazı başlıkları sonunda nokta işareti kullanmamaya özen gösterin. Ufak ama önemli bir detaydır. Elbette kimse bu konuda uzman değil, ama dikkat etseniz iyi olur.
Ziyaretçiye hitap şekliniz
Ziyaretçiye hitap şekliniz kesinlikle “sen” değil, “siz” olsun. Örneğin bir yazı yazıyor ve herhangi bir şeyin yapılışını anlatıyorsunuz diyelim:
“Sağ üstteki ayarlara tıkla, xx’i seç”. Yanlış kullanım. Bunun yerine “Sağ üstteki ayarlara tıklayın ve xx’i seçin” diyebilirsiniz. Emin olun en önemli konulardan birisi.
Ciddiyet
Yazılarınızda ciddi olun. Gülümseme ifadelerini çok sık kullanmamaya çalışın. Ciddiyetinizi koruyun.
Sosyal medya
Web siteniz ya da blogunuza ait sosyal medya hesapları kesinlikle olmalı (Twitter, Facebook, FriendFeed gibi). Hatta bunu web siteniz / blogunuzu ilk açtığınız anda yapmalı ve uygun kullanıcı adlarını sosyal ağlarda almalısınız.
Düzen
Size has belli bir çizgi ve düzeniniz olsun. Bu çizgi ve düzen dahilinde ilerleyin, yazılarınızı yazın.
Mailler
Web siteniz / blogunuzla ilgili bir mail gönderecek ve cevaplayacaksanız yazım tarzınız burada da devreye giriyor. Yeni mail gönderirken ve cevaplarken ciddi – iyi bir dille yazın. Burada daha çok önemli olan, başlangıç ve bitiriş cümleleriniz…
Örneğin aşağıdaki şekilde mail alış-verişi yapmanız emin olun size ek puan kazandıracaktır.
“Merhaba,
Yapmış olduğunuz yorumu okuduk ve değerlendirdik.
İlginiz için teşekkürler,
İyi çalışmalar dileriz.
“Hakkımızda” ve “İletişim” sayfaları
Bu iki sayfa olmazsa olmazlardan. Bu iki sayfa mutlaka olsun. Hakkımızda sayfanızda siteniz / blogunuz ile ilgili bilgi, İletişim sayfanızda ise form bulunsun.
Reklamlar
Reklamlar da önemli. Kazanç sağlamak en doğal hakkınız. Peki ama nasıl? Elbette abartmadan…
Reklamları abartmayın. Reklam eklerken “ziyaretçi bu reklam alanı yeri ve hakkında nasıl düşünür?”, “rahatsız eder mi” sorularını kendinize sorun ve cevaplayın.
Blogunuz / web siteniz için çok daha iyi bir konuma gelmeniz, çok daha fazla ziyaretçiye hitap etmeniz dileğiyle.