En fazla birkaç kova su büyüklüğünde olan internetin içerik dünyası önce damacanaları, sonra havuzları, şimdiyse okyanusları aştı. Büyüme elbette insanlara ardıkları şeylere daha kolay erişme imkanı sundu ancak bu imkanla birlikte ortaya kontrol edilmesi güç bir içerik dünyası peyda oldu. YouTube’un da başındaki sorun da tam olarak böyle bir havuz problemine dönüştü.
İngilizlerin The Times gazetesinin hazırladığı rapora göre; YouTube aracılığıyla Google farkında olsa da olmasa da terör ve şiddet eğilimi içerisinde olan grupları desteklediği ortaya çıktı. DAEŞ’ten tutun Nazi yanlısı Combat 18 gibi örneklerini arttırabileceğimiz birçok örgütün YouTube üzerinde içerikleri var ve bu içeriklerde YouTube’un reklam ağı olan AdSense aracılığıyla reklamları dönüyor.
Terörist grupların hazırladığı videolarda haliyle reklam ağı aracılığıyla üniversitelerin, büyük ve tanınan markaların ve hatta bazen yardım kuruluşlarının bile reklamları dönüyor. Bu tip videoların milyonlarca izlenme elde ettiğini düşünürsek Google ile birlikte birçok marka da istemsiz olarak bu örgütlere bir yerde ekmek sağlamış oluyor.
Raporun ortaya çıkmasından sonra diş fırçası markasından otomobil markasına kadar birçok marka YouTube reklam ortaklığını boykot ederek reklam iş birliğini sona erdirdi. McDonald’s Starbucks, Audi, Honda, HSBC, The Guardian, Volkswagen ve L’Oreal başta olmak üzere tanınan birçok marka YouTube’un bu duyarsızlığını boykot etmek amacıyla artık YouTube reklamlarında yer almayacak.
Finans uzmanlarının ön görülerine göreyse bu boykot işi sonucunda Google’ın zararı yaklaşık olarak 750 milyon dolar olacak. Google ılımlı tavırlar sergileyerek reklam kontrolünü sağlamaya yönelik adımlar atacağını belirtse de büyük markalar şimdilik boykot kararını devam ettirecek gibi görünüyor. ABD’de reklam harcamalarının %7.5’ini yapan en büyük 20 reklam verenin de bu boykot işine dahil olduğunu belirtmekte fayda var.
Sonuç olarak muhtemelen bu durum Google’ın gelirlerini etkileyeceği gibi YouTube üzerinden gelir elde eden arkadaşları da etkileyecektir. Google’ın boykotu sonlandırmak için ne gibi hamleler yapacağı ve bu kriz ortamının ne kadar süreciği ise şimdilik tam bir muamma.
YouTube’un reklam kontrolü üzerindeki bu zaafını siz nasıl yorumluyorsunuz? Aynı şekilde sizin reklamlarınızda bu tür örgütlerin videolarının altında yanında yöresinde çıksa bu boykota dahil olur muydunuz?