wmaraci reklam

Bulut Hosting ile Paylaşımlı Hosting’in Arasındaki Fark Nedir?

İster geniş kapsamlı bir internet sitesi hazırlayın, ister kişisel çalışmalarınıza yer vereceğiniz birkaç sayfadan ibaret bir blog tasarlayın. Doğru barındırma teknolojisi seçimini yapmak daima Webmaster olmanın göbek taşı olacaktır. Hamama gitmek veya barındırma teknolojisi seçimi yapmak birbirine uzak şeyler değil. Her ikisi de sizi fena halde terletebilir. Şayet günün birinde yanlış barındırma seçimi yaparsanız, oda sıcaklığında bile şıpır şıpır terleyebileceğinizi fark edeceksinizdir.

Bulut veya ecnebilerin deyimiyle “Cloud” sözcüğünün sanallaştırılmış teknoloji terimlerinin önüne gelmesine artık alıştık. Aşağı bulut yukarı bulut derken, bazen bildiğimiz bulut kavramı bizi şüpheye düşürebiliyor. Orijinal bal ve zeytinyağını birbirinden ayırt etmeyi yenice başarmışken, şimdi karşımızda yeni bir soru işareti var: Bulut Hosting ile Paylaşımlı Hosting’in arasındaki fark nedir?

Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting) teknolojisine az çok hepimiz hakimiz. Paylaşımlı Hosting, pilav üstü kuru fasulyeye eş değerdir. Ucuzdur, yersiniz. Karnınız doyar ama performansı kısıtlıdır.

Olaya iştah kabartan pencereden girdik, öyle devam edelim. Bulut Hosting ise tek başına karnınızı doyurmakla kalmaz, size lezzet olarak hitap eder. Bulut Hosting de engin denizleri aştığınızda tadımlayabileceğiniz leziz tadları vaat etmez. Paylaşımlı Hosting ile kıyaslandığında olası bir sucuklu kuru fasulye ve bademli pilav ikilisidir.

Buraya kadar iştah açıp yerli lokanta esnafına iş çıkardığımıza göre şimdi işin teknik boyutundaki farklarına bakabiliriz.

Bulut Hosting nedir?

Bulut Hosting veya Cloud Hosting; büyük bir fiziksel ağ bileşenlerini dinamik olarak kullanma şansına sahip olduğumuz paylaşımsız hosting paketidir. Bulut Hosting’in sıradan Paylaşımlı Hosting ile arasındaki en büyük fark; size ayrılan kaynağı tek başınıza kullanmanız ve bulut ile kesintisizlik avantajı elde etmenizdir.

Windows 98 ile Çalışan Akıllı Saatiniz Olsun İster Misiniz?
İlginizi Çekebilir!

Windows 98 ile Çalışan Akıllı Saatiniz Olsun İster Misiniz?

Bileğinizi süsleyen saatinizin sadece size zamanı mı gösterdiğini, yoksa havalı tur atma özelliğinin olup olmadığını bilemiyorum ama bu Windows 98 çalıştıran akıllı saatin, bir teknoloji tutkunu için en pahalı saatlerden bile dah...

Paylaşımlı Hosting nedir?

Paylaşımlı Hosting; her bir müşterinin fiziksel bir sunucu üzerinden, sabit donanım özelliklerini kullandığı, internet siteleri ve web yazılımlarını barındırdığı barındırma çözümüdür. Paylaşımlı hosting online olmanın daima en ekonomik yoludur. Çünkü tek bir web sunucusu aynı anda onlarca internet sitesini barındırır ki, bu firmalar için düşük maliyet anlamına gelir.

Paylaşımlı Hosting fiyat açısından avantajlıyken, limitlerinin küçüklüğü onu büyük ve kapsamlı projeler için elverişli olmaktan fersahlarca öteye taşır. Tek bir internet sunucusu üzerinde birçok müşteri aynı donanım gücünü paylaştığı için kullanıcıların elde edeceği sunucu performansının kayda değer olmasının imkanı yoktur.

Paylaşımlı Hosting küçük ölçekli internet siteleri için ekonomik ve limitli özellikleriyle ilaç olabilir ancak online olmanın hayat memat olduğu durumlarda avantajlarını birer birer kaybetmektedir.

Bulut Hosting ve Paylaşımlı Hosting’in arasındaki farklar nelerdir?

Paylaşımlı Hosting’in en büyük problemi adından anladığımız üzere paylaşımlı olmasıdır. Suncunun donanımsal gücü daima aynı anda farklı işlemler için kullanabilir. Bunun aynı zamanda olmasının sonucu olarak performansın düşmesi kaçınılmazdır.

İnternet sitenizin bir Paylaşımlı Hosting kullandığını ve sizinle aynı sunucudaki bir başka internet sitesinin yoğun saldırı altında kaldığını düşünün. Buna benzer olası bir senaryoda yapılan saldırı bir nevi size de yapılmış olur. Saldırının sonucu olarak Almanya’nın yanında savaşa giren Türkiye gibi biz de zara görecek, belki veri kaybı yaşayacağızdır. Bunu illa bir saldırıyla sınırlandırmamalıyız. Aynı sunucudaki birkaç internet sitesinin aniden yıldızının parlaması sizin sitenizin performans yıldızının süzüle süzüle kaymasına yol açabilir.

Sitenizin paylaşımlı kaynak olumsuzluklardan etkilenmesiyle trafik, müşteri ve para kaybedebilirsiniz. Düşük ve orta ihtiyaçlı internet siteleri için Paylaşımlı Hosting daima iş görebilir. İş büyümeye başlayıp ekmek çıkına sığmadığında ise yönümüzü Bulut Hosting’e veya bir sunucu çözüme çevirme zamanımız gelmiş demektir.

Bulut Hosting ve Paylaşımlı Hosting arasındaki performansı farkı

Bulut Hosting kullanıcılarının düştüğü en büyük yanılgı, bu servisin kendisine inanılmaz performans sunacağı beklentisine kapılmasıdır. Oysa madalyonun gerçekçi yüzünde Bulut Hosting’in performans avantajının kaynakların paylaşımsız olmasında saklı olduğu görünüyor. Bulut Hosting kullandığınızda sizin kullanımınıza ayrılmış işlemci, RAM ve SSD depolama kaynağının performansı garanti edilebilirdir. Çünkü bu kaynaklar sizindir ve ayrı bir sunucuda olduğu gibi tamamen size hizmet edecektir. Bunun dışındaki birkaç ufak faktörü saymazsak, Bulut Hosting teknolojisinin Paylaşımlı Hosting ile neredeyse aynı olduğunu öne sürebiliriz.

Dolayısıyla küçük ve küçüğün çok az üzerinde ölçekli ihtiyaçlarınız adına Paylaşımlı Hosting harika bir tercih olurken, orta ve ortanın bir üstü ölçekteki ihtiyaçlarınızda tercihinizi Bulut Hosting’den yana yapmak avantajlı olmanıza yardımcı olabilir.

Öyle umuyoruz ki Bulut Hosting ile Paylaşımlı Hosting arasındaki farkları merak eden kişiler bu ince farkı kavradıktan sonra daha sağlıklı barındırma tercihi yapabilirler.

Siz hangi durumda paylaşımlı ve hangi durumda paylaşımsız teknolojileri tercih ediyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al