wmaraci reklam

Büyük Şirketler Neden Logo Tasarımlarını Değiştirir?

Devasa şirketleri düşünelim. Bu oluşumların adıyla birlikte aklımızda canlanan ikonik logo tasarımları oluyor değil mi? Peki, neden bazı şirketler onları aklımıza getiren logolarından bir anda vazgeçiyor? Neden, başlangıçta kullanıcıların genellikle sevmeyeceği bu tasarımsal farklılığı tercih ediyorlar?

Bununla birlikte, bahsettiğimiz logo değişikliklerini her şirketin yapmadığını söyleyelim. Bazı logolar markalarla o kadar özdeş bir hale geldiler ki artık onları ayırmak gerçekten de marka değerlerini alt üst edebilir. Ancak bu riski bile isteye göğüsleyen markalarla da karşılaşıyoruz ve bu yazımızda amacımız oldukça cesur olan bu hamleyi ele almak olacak.

Değişmeyen Tek Şey Değişimin....

Tamam, tamam. Klişe bir alt başlıktan ilerlenemeyecek kadar yenilikçi bir duruştan bahsediyoruz. O yüzden hiç yapmadım sayın olur mu? Görsel akımlar oldukça değişken unsurlar. 2000’li yılların sonlarına kadar her yerde görmeye alıştığımız 3 boyutlu grafikleri düşünelim. Bugün hiç ilgimizi çekmeyen bu tasarım türünü takip eden pek çok marka olmuştu. Çok yaşlı olmasa da grafik tasarım alanı bunun gibi pek çok akımın doğuşunu ve çöküşünü görmüş bir alan diyebiliriz.

Şirketler ve onların çalışanları bu noktada görsel akımların peşinden giderek halkı bu noktada da tavlamayı amaçlıyorlar diyebiliriz. Diğer bir yandan bir şirket logo tasarımlarını biraz önceki örnekte de belirttiğimiz gibi 3D bir vaziyete getirdiğinde, bu akım ortadan kalktığında logo ikonlaşmış olsa dahi değişmeye mecbur kalıyor. Zira artık insanlar tarafından beğenilmiyor.

Font Savaşları: Serif vs. Sans-Serif
İlginizi Çekebilir!

Font Savaşları: Serif vs. Sans-Serif

Font Savaşları: Serif vs. Sans-Serif Tasarımcılar, ön plan geliştiricileri ve kendi internet sitelerini geliştiren Webmasterlar… Hepimiz zamanı gelip çattığında font konusunda büyük bir ikilemde kalıyoruz. İstiyoruz ki, seçtiği...

Logo Değişimi Hantallıktan Kurtuluşun Yolu

Girişimleri başarıya ulaştıran şey çoğunlukla dinamik olmalarıdır. Büyük bankaların korkak hareket ettikleri bazı alanlarda mobil uygulamalar cesur ve hızlı adımlar atarak bankaların başaramadıklarını başarabilirler. Dolayısıyla kurumsal firmalar bu hantal ve kontrolcü tavırları yıkabilmek için strateji değişikliklerini sürekli deniyorlar. Yoksa yok oluş onlar için hiç de uzak diyarlarda olmayacak…

Logo değişiminin bu anlattıklarımla alakasını düşünebilirsiniz. Logo bir markaya duyulan güvenin ve markanın imajı açısından çok önemli bir başlıktır. Dolayısıyla değiştirmek gerçekten de cesur bir adımdır ve bu cesur adımı girişimlerde çok kolay atılmasıyla görürüz. Kurumsal oluşumların da genç girişimleri taklit ettikleri için bu değişimi gerçekleştirdiklerini söylemek çok da mantıksız olmayacaktır. Tabii ki konu taklitle sınırlı değil. Bir logo değişiminin altında kullanıcılar için “Biz yenilikçiyiz ve moderniz” şeklinde anlamlar yatmaktadır. Ayrıca yeni görselin taşıdığı diğer renk ve sembolik anlamlar da şirketin duruşuyla doğrudan alakalıdır. Örneğin firma soğuk görüntüsünü yıkarak müşterisiyle samimi bağlar kurmak istiyorsa bunu başta grafik tasarım alanındaki değişiklikleriyle sağlamaya çalışacaktır.

Elbette bu değişim, firma içi bir gelişimi hedefleyerek de yapılır. Toksik tembellik yukarıda da anlatmaya çalıştığımız gibi büyük markalarda çok can sıkıcı bir başlıktır. Bu yüzden bu hantallığı kırmak isteyen markalar kendi elemanları için de “Hadi, başlıyoruz!” mesajı vermek için ikonik logolarından vazgeçebilirler. Bunu daha önce Google ve özellikle Instagram için gördük. Ancak tabii ki konu yalnızca dijital alanda da geçerli değil. Birkaç ay önce Burger King de oturmuş olan ve ikonlaşan logosunu değiştirme kararı aldı.

Peki, siz sitelerinizde bu tip değişiklikler gerçekleştiriyor musunuz? Büyük bir şirket logosunu değiştirdiğinde gözünüz kolayca alışabiliyor mu? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al