wmaraci reklam

Çekim 101: Gelin Stabilizasyon Konuşalım

Kamera titremiş öf” diyenlerdenseniz bu yazı sizin için gerçekten iş gören bir içerik olabilir. Kamerayı stabil tutabilmek, teknoloji geliştiricilerinin en büyük ilgi alanlarından birisi oldu süregelen zamanda. Bunun elbette en büyük nedeni başarılı stabilizasyon cihazlarının kendisine alıcı bulabiliyor olması. Gelin bu yazıda masrafı azaltarak stabil görüntüleri nasıl elde edebileceğiniz üzerine biraz konuşalım.

Eğer para sizin için bir sorun değilse Steadicam ürünlerini tercih edebilirsiniz ve hatta bu cihazları operatörleriyle birlikte kiralayabilirsiniz. Ancak bunun masrafı oldukça yüksek bir yol olduğunu söyleyelim. Diğer bir yandan Gimbal isimli hallice daha ucuz stabilizasyon teknolojileri de çoğu insan için tuzlu olabiliyor. Görüntüyü sabit bir şekilde kaybetmeye yönelik daha pek çok ürünün olduğunu da biliyoruz. Fakat bizim içerikteki amacımız oldukça düşük masraflarla sorunu ortadan kaldırmak.

Ağırlık Oldukça Önemli Bir Unsur

Kamerayı bir üçayağa sabitleyerek çekim yapacaksanız hiçbir sorun yok. Ucuzundan pahalısına birçok tripod aynı işi görüyor zaten. Ancak hareketli bir çekim yapacaksanız ve kullandığınız üçayağın sahip olduğu pan ve tilt hareketleri işinizi görmüyorsa elinizdeki temel anahtar ağırlık.

Daha ağır bir fotoğraf makinesi kullanmak kollarımız için yorucu, bunu kabul ediyorum. Ancak bir çekimi daha az sarsıntılı bir şekilde gerçekleştirmenin en basit yolu cihazı ağırlaştırmaktan geçiyor. İnce ve hafif bir akıllı telefonu sabit tutmak, bir buzdolabını omuzlayıp sabit tutmaktan çok daha zor bir iş, bunu unutmayalım. Kameramızı daha ağır hale getirmek için yapabileceğimiz birkaç yoldan bahsedelim.

Ekstra pillerin takıldığı ‘grip’ ürünlü malzemeleri alabiliriz ve bunlara pilleri takarak kamerayı olduğundan neredeyse iki kat daha ağır bir hale getirebiliriz. Bununla birlikte yalnızca fotoğraf makinesini tutup kaldırmaktansa tripodla birlikte bir tüfek tutuyor gibi kaldırmak daha çok ağırlığı üstlenmemizi sağlar. Çoğu üçayak alt kısmında bir çengel taşır ve buraya sırt çantası falan da asarak durumu iyice abartabiliriz. Hangi aşamada daha rahat ettiğinizi ve daha stabil bir görüntü elde ettiğinizi deneyerek gözlemlemeniz gerekiyor.

Elon Musk’ın SpaceX’ine Dair Bilmeniz Gereken 10 Şey
İlginizi Çekebilir!

Elon Musk’ın SpaceX’ine Dair Bilmeniz Gereken 10 Şey

Popüler teknoloji tuhaf şey. Eskiden olsa teknoloji denildiğinde insanın aklına ilk gelen uzay roketleri ve bilinmeyenleri keşfetmekti. Şimdilerde hangi akıllı cihazın kamerasının daha iyi olduğu hakkında uzun uzun makaleler yazıyoruz....

Sabit Bir Eli Önemi

Burada özür dileyerek bu alt başlığa ilerliyorum. Elinizi daha sabit tutabiliyor olmanız gerçekten de kritik. Eğer titremeye sebep olan şey çevre unsurları değil de sizin elinizse burada pahalı çözümlerden kaçmak zorlaşacaktır. Ancak kendimden gözlemlediğim bir şeyi paylaşmak istiyorum samimiyetimize inanarak. İnsan daha az heyecanlandığında eli gerçekten daha az titremeye sebep oluyor. Yaptığınız işe alıştığınızda bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkabilir kısacası.

Çözüm Odaklı, Pratik Düşünceden Çekinmeyin

Bazen yol gerçekten de iş bitirici olabilmekten ve yaratıcılıktan geçiyor. Çekimlerinizde monopodlardan faydalanabilirsiniz örneğin. Bu tek ayaklı sabitleyiciler, eğim içeren çekimlerde ya da önden arkaya şeklinde yapılan hareketlerde gayet kullanışlı olabiliyorlar. Bir sınıf çekimimizde kemarayı sıranın üzerine koyup arkadaşımla sırayı taşıyarak yatay düzlemde oldukça sabit bir görüntü elde ettiğimiz geldi aklıma. Bu iş için üretilen ‘slider’ ürünleri kadar iyi bir iş belki ortaya koyamamıştık ama işi bitirebilmiş ve kamerayı titretmeden taşıyabilmiştik.

Kamera titremeleriyle başınız dertte mi? Stabilizasyon ile ilgili görüşleriniz nelerdir? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Sonraki içeriğimizde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.67 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al