wmaraci reklam

Chrome’un Fazla RAM Tüketmesi Neden İyi Bir Şey?

RAM tüketimi konusunda şikayet mi? Ettim, ettiniz, ettik. Yalnızca Chrome değil, RAM kaynağımızı tüketen tüm internet tarayıcılarını örseledik, ötekileştirip onlarla dalga geçtik. Yetmedi ağza alınmayacak sözler söyledik. Madalyonun diğer yüzünde ise Google Chrome ve diğer internet tarayıcılarının RAM kaynağımızı sömürmelerinin hiç de kötü bir şey olmadığını açıklayan detaylar var.

Yıllardır RAM kaynağının tüketilmesi denince aklımıza ilk Google Chrome geliyor. Bazı kullanıcıların yorumlarına göre modern zamanların ağır abi internet tarayıcısı Firefox Quantum’un da Chrome’dan pek bir farkı yok. Her iki internet tarayıcısı da çölde haftalarca susuz kalmış bedevi gibi RAM’i bulduğunda ümüğünü sıkıyor. Peki, internet tarayıcılarının bu kadar RAM kullanmasının hiç iyiye işaret olduğunu düşünebilir miydiniz?

Google Chrome ve Firefox Neden Çok Fazla RAM Kullanılıyor?

Google Chrome ve Firefox, bilgisayarınızdaki RAM belleğine göz diken en acımasız internet tarayıcıları. İnternet tarayıcısında basit web uygulamalarından oluşan 12 sekme açtığımda 4 GB kadar RAM tüketebildiğini ölçümledim. Bu tarayıcıların bizimle sorunu nedir?

Adobe XD CC Artık Ücretsiz Olarak Dağıtılacak!
İlginizi Çekebilir!

Adobe XD CC Artık Ücretsiz Olarak Dağıtılacak!

UX tasarım işine merak sardıysanız, ya da bir süredir Sketch’in pabucunu dama atmayı düşünüyorsanız şimdi tam zamanı! Çünkü bugünden itibaren Adobe, XD CC (eXperience Design) yazılımını tüm geliştiriciler ücretsiz ve hiçbir...

Modern Tarayıcılar İnterneti Daha Hızlı, Erişililebilir ve Kullanılabilir Hale Getiriyor

Chrome ve Firefox artık çoklu işlem (multi-processes) mantığını kullanıyorlar. Eski internet tarayıcılarında sekmelerin herhangi birinde işler ters gittiğinde çarşı pazar karışıp tüm internet tarayıcımız yanıt vermeyi bırakıyordu. Modern tarayıcılarda ise bir sekmede sorun çıkması tüm sekmelerinizi kurban etmenize izin vermiyor.

Tüm bu bellekleme sisteminin bir diğer avantajı ise açtığımız sekmelerin tamamını emrimize amade hale getirmesi. Adımız kadar iyi biliyoruz ki, bir diğer sekmeye geçiş yaptığımızda sayfa yeniden yüklenmeyecek. Sayfa olduğu yerde kuzu kuzu bizleri bekleyecek. Sizce bu önbellekleme bize ciddi bir tarayıcı konforu sunmuyor mu?

Artık Eklentiler Dünyasındayız

Modern internet tarayıcıları eskiden olduğu gibi yayınlandığı gibi kalmıyor. Eklenti mağazaları yardımıyla istediğimiz internet tarayıcısına ek işlevler kazandırabiliyoruz. Tarayıcı deneyimimizi bodrum katından alıp tavan katına çıkaran bu iyileştirmelerden faydalanmak demek, RAM belleğimizden ödün vermemiz ama konfordan vazgeçmememiz demek. Deneyiminizi bu şekilde arşa çıkaran tüm yazılımlar daha çok kaynağa ihtiyaç duyarlar. Bilgisayarların ve yazılımların yapısı budur.

Modern Tarayıcıların O Eski Halinden Eser Yok Şimdi

İnternetin HTML ve yanar döner sayfalardan olduğu dönemleri hatırlayın. Kaç internet sitesinde zengin içeriklerle karşılaşıyorduk ki? O günlerde internet tarayıcımızı zorlayacak en ciddi kaynak tüketicileri görsel dosyalar ve flash verileriydi. Bugün ise internet tarayıcılarımızın işletim sisteminden farkı kalmadı.

Artık internet tarayıcımızdan maillerimizi okuyor, ajandamızı yönetiyor, bulut depolama yapıyor, video izliyor, dokümanları düzenliyor ve hatta oyun oynuyoruz. Tüm bunları web uygulamaları adını verdiğimiz uygulamaların yardımıyla başarıyoruz. İnternet tarayıcılarımızla bunları akıcı şekilde yapamasaydık ne olacaktı? Yukarda saydığımız her bir işlemi yerine getirmek için masaüstü yazılımlar kullanmamız gerekecekti.

Masaüstü yazılımları RAM kaynağımızı tüketecekmiydi? Şüphesiz… Google Chrome ve Firefox’da kullandığımız web uygulamaları da başarılı şekilde çalışmak için yeterli sistem kaynağına ihtiyaç duyuyor. Bugün kullandığımız tarayıcılar işletim sistemlerine o kadar benziyor ki kendilerine özgü görev yöneticileri bile var. Google Chrome’da Shift + TAB ile ulaşabileceğiniz tarayıcı içi görev yöneticisine Firefox’da adres çubuğuna about:memory yazarak ulaşabilirsiniz.

RAM’in Kullanılanı Makbüldür!

İnternet tarayıcılarının RAM kaynağını tükettiğini gördüğümüz hepimiz benzeri tepkiler veriyoruz.

“Aham da tarayıcı RAM belleğini sömürüyor. O zaman bilgisayarımın performansı düşecek!”

Oysa RAM böyle bir şey değil. RAM; kısa süre sonra tekrardan ihtiyaç duyacağımız işlemlerin önbelleğe alınması için kullanılır. RAM belleklerimiz sayesinde diğer aktif internet sekmesine gittiğimizde sayfa emrimize amade bizi bekliyor. Geliştiriciler aktif sekmelerinizin önbelleklemesinin önüne geçebilirlerdi. O zaman bir sekmenin tekrardan yüklemesini beklemek ister miydik?

Tarayıcılarımız RAM’i kullanırken bizlere sağladığı fayda; RAM’i aktif olarak değerlendirmek ve RAM belleği yardımıyla daha hızlı ve akışkan bir sörf deneyimi sunmaktır.

RAM Kullanımını Düşürmek mi İstiyorsunuz? Kurban Vermeye Hazır Olun!

Anlatılanlara rağmen internet tarayıcınızın yüksek miktarda RAM kullanmasının sizin faydanıza olduğunu kabul etmek istemiyor olabilirsiniz. Dahası bilgisayarınızdaki RAM belleğiniz yetersiz olabilir. O zaman RAM kullanımını düşürmek adına kurban vermeye hazırlıklı olmalısınız.

  • Sekmelerinizi RAM’inize Göre Uzatın: RAM belleğiniz yetmiyorsa işe kullanım alışkanlığınızı değiştirmekten başlayın. 1.2 litre motor hacmine sahip bir otomobilin 300 KM/H hızla gitmesini beklemek ve RAM belleğiniz düşükken onlarca sekmeyi açık bekletmek aynı şeydir.
  • Eklentiler RAM’inizi Ekebilir: Tarayıcınızda kullandığınız eklentilerin hepsi belleğe ihtiyaç duyar. Madem RAM belleğiniz yetersiz, eklentileriniz sizi ekmeden siz onları ekin. Minimum düzeyde ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan eklentileri kullanmaya özen gösterin.
  • Tarayıcı Günah Keçisi Değil: Sisteminiz yetersiz kalıyorsa tek suçu tarayıcınıza atmayın. Arkaplanda RAM kullanan diğer programların saysını minimize edin.
  • Pamuk Eller Cebe Girsin: 8 GB veya 16 GB RAM bellekleri eskiden ihtiyacımız olmayan RAM bellekleri olabilirdi. Oysa günümüz teknolojileri bunu istiyor. Teknolojiyi keyfinizce kullanmak istiyorsanız sisteminizi geliştirip RAM takviyesi yapmanız şart. İhtiyacınız 8 ise 8, 16 ise 16 alın. O zaman Chrome’un veya Firefox’un RAM tüketmesi sizin açınızdan “aşırı” olur muydu? Veya şikayetçi olabilir miydiniz?

Madalyonun diğer yüzü köşemiz için (zaman zaman bu tarz içerikleri daha sık göreceksiniz) umuyoruz ki iyi bir başlangıç yapmışızdır. Hala Chrome veya Firefox’un RAM kullanımının gereksiz olduğunu iddia edebilir miyiz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al