wmaraci reklam

Cloudflare, "Spectrum" ile İnternete Bağlı Her Şeyi Koruyacak

Hatrı sayılı bir webmaster kitlesi tarafından tanınan Cloudflare bugün yeni bir servisini tanıttı. Yıllarca didinip internet sitelerine sunduğu DDoS korumasıyla nam salmış şirket, bundan sonra internet sitelerinin dışında da internetle ilgili tüm cihazlar -oyunlar, e-mail sunucuları vb.- için koruma sunacak.

Yeni servisini “Spectrum” adıyla sunan Cloudflare, Web’in mimarlarının internet sitesi dışında da korunmaya ihtiyacı olduğuna inanıyor. Sıradan bir Cloudflare hizmeti olarak işleyecek Spectrum, alışılmış Cloudflare sistemiyle çalışacak. Trafik, proxy sürecinden geçirilerek şirketin global olarak dağıtılmış veri merkezlerine ulaştırılacak. Ardından kullanıcının konum bilgisine göre Cloudflare’ın yazılımları rotayı kullanıcıya en yakın veri merkezine çevirecek. Bu sırada ulaşan trafiğin hileli hurdalı işler (malicious) peşinde olduğu veya DDoS benzeri bir saldırı olduğu saptanırsa saf dışı bırakacak.

Spectrum’un özelliği Cloudflare’ın hizmet çıtasını internet sitesi servislerinden öteye taşıyarak, tüm internet cihazlarına uygun hale getirmesi. Yani, Spectrum’u kullanarak bir geliştirici saldırıya maruz kalan oyunundan mobil uygulamasına kadar tüm yazılımlarını Cloudflare ile sağlama alabilecek.

Spectrum servisinin gereksiz olmadığı aşikar zira, yakın geçmişti bu konuda çuvallayan hakkaniyetli servislerle hasbihal eylemişliğimiz var. 2016 yılında çıkar çıkmaz apışıp kalan ve devamında DDoS manyağı edilen Pokémon Go, öyle sanıyorum ki hepimizin hala hatırındadır.

Cloudflare’ın servislerini sadece internet bekçisi olarak görmemek lazım. DDoS korumasının yanı sıra Cloudflare servisleri hızlı internet bağlantısı sunmaya yardımcı oluyor. Dağıtık veri merkezleri sayesinde kullanıcılar CDN gibi en yakın veri merkezinden verileri daha hızlı alıyorlar.

Yeni servisin yayınlanmasına ilişkin olarak Cloudflare’ın CEO’su Michael Prince: “Cloudflare, dünyanın her tarafındaki kullanıcılar için internet deneyimini arttırmayı hedeflemiştir. Fakat şimdiye kadar sadece web protokollerini korumayı ve hızlandırmayı başarmıştık. Spectrum’dan sonra büyük bir adım atarak, internetin daha iyi olmasına yardımcı olacak ve Cloudflare’ın gücünü Web’in ötesindeki protokollere açacağız.” açıklamasında bulundu.

Alışılmış Cloudflare hizmetlerinin aksine Spectrum hizmeti ilk aşamada sadece büyük ölçekli kurumsal Cloudflare müşterilerine sunulacak. Ardından tüm Cloudflare müşterileri Spectrum’dan faydalanabilecek.

Cloudflare’in şimdiye kadar sundukları ürünlerle birçok webmasterın derdine derman olduğu aşikar. Spectrum ile yakın gelecekte, geliştiricilerin de türlü dertlerine derman olabilir.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al