Bu sitedeki yazarlık deneyimimde, daha önce yapmadığım bir şey yapıp bu yazıda okurlarımıza biraz kulis bilgisi aktaracağım. Elime imkân geçtikçe de tekrarlamak istediğim bu yaklaşım ile kimilerinin gelecek planlamalarında ufak notlar almalarına vesile olabilirim belki. Buyurun, dilerseniz başlayalım.
Öncelikle bilgiyi nereden aldığımı çok da belli etmeden kaynağımın güvenirliğini kanıtlayayım. Doğrudan bir derginin yöneticisinden aldığım bu bilgi, ülkemizin fiziksel olarak en yüksek tirajlarına ulaşan aylık dergilerinden birisi. Son zamanlarda ofis yaşantısını pandemi koşullarıyla arkalarında bırakmış olan bu dergide, tam zamanlı olarak çalışan eleman sayısı bir hayli az. Peki, bu dergilere yazar olarak içerik sağlamak neden pek mantıklı bir düşünce değil? Gelin açıklamaya çalışalım.
Ödemeler Espri Seviyesinde
Doğrusu ödemeleri duyduğumda şaka yapıldığını düşündüm. Ancak buraya gelmeden şunu belirteyim. Dergiler çok az sayıda eleman çalıştırıyor demiştim. Bu elemanların da yazı işleriyle alakalı olanları çok ama çok daha az. Çoğunlukla satış, grafik gibi elemanlar tam zamanlı çalışırken, içerik büyük dergiler için bir gider kalemi dahi olmuyor. Bu nedenle de dergilerde yazarlık üzerine konuşuyorsak tam zamanlı maaşlardan bahsedemiyoruz. Bu alanda ödemeler sayfa başı şeklinde yapılıyor.
Bahsi geçen dergi, serbest yazar olarak adlandırılan bu yazarlara sayfa başı 40TL gibi komik bir tutarda ödeme yapıyor. Önemli medya araçlarından birisinde yazınızın yayımlandığını ve bunun ülke genelinde dağıtıma girdiğini düşünün. Hatta dergiciliğin bittiğini dile getirdiğimiz bugün bile on binlerce de tirajı olsun bu yapımın. Ancak buna karşılık yazarlarına sayfa başı 40TL’yi reva görsün.
Bu yazıda yalnızca bir dergiyi hedef almadığımı da belirteyim. Alandan alana değişiyordur elbette ancak çoğu dergi için durum ortalama olarak bu vaziyette. Eğer bu fiyatlara yazacak birilerini bulamadıkları bir alan için baskı yapıyorlarsa, tabii ki daha fazla tam zamanlı yazara bünyelerinde yer vermeleri gerekebilir. Ancak bu nostaljik hava için yazmaya devam eden yazarlarla birlikte, tam zamanlı çalışanları da hesaba katmazsak aylık bir derginin yazı işleri maliyeti için 100 sayfalık bir sayıda dahi 4.000TL ya da iyimser konuşursak 6.000TL gibi tutarlardan bahsedebiliriz. Bu tutarın da her biri usta kalemler diyebileceğimiz birbirinden farklı yazarlar tarafından paylaşıldığını hatırlatalım.
Genellikle Sosyal Medyada Sahnelerinin Karşımıza Çıktığı En İyi "Yeni Nesil Türk Komedi" Dizileri
Özellikle son günlerde ülkemizdeki komedi dizilerinin sayısı gittikçe arttı. Daha doğrusu kaliteli komedi dizileri desek daha doğru olur. Zira herkesin kendini komedyen zannettiği şu zamanda bolca dizi ve filme rastlayabiliyoruz. Ama bazı...
Fikri Kötü Kılan Tek Nokta Bu Değil
Geçmişte dergi yazarları için mikro ölçekte influencer diyebilirdik. Sözleri, söz söyledikleri kategoride oldukça önemli görülürdü. Haklarında forum başlıkları ve ekşi sözlük entry’leri girilirdi. Bugün dergiciliğin yaşamakta olduğu o büyük ivme kaybıyla bu da elden gitmeye başladı. Dergi yazarlığı evet bugün geçmişteki kadar iyi bir fikir değil. Ancak bunun en büyük sebebi maddi durumlar gibi görünse de hayır değil. Daha büyük sebep, dergiciliğin rafa kalkmaya başlaması ve geleceğinde istihdam şansının gün geçtikçe azalıyor olması.
Hâlâ takip ettiğiniz bir dergi var mı ya da en son ne zaman bir dergi için ücret ödediğinizi hatırlıyor musunuz? Yorumlarda görüşelim.