wmaraci reklam

Dijital ve Kaliteli Sohbet Podcast Kaydı Nasıl Yapılır?

Podcastlerin teorik yönleri üzerine pek çok yazıda konuştuk ve konuşmaya da devam ederiz elbette. Ancak bu yazımızda odaklanacağımız husus bir programın kaydediliş süreci olacak. Bugün kendimizden yüzlerce kilometre uzakta olan insanlarla da program kaydedebiliyoruz. Ancak bunu en kaliteli nasıl yapabiliriz işte bu soruya bu yazıyla yanıt vereceğiz.

Öncelikle yazının başında işin teknik donanım kısmıyla ilgili bir detayı paylaşayım. Birbirimizden uzak olmamız ses kalitesi yüksek programlar kaydetmemiz için doğrudan bir engel değil. Bununla birlikte elbette durumun zorluk yarattığını da kabul etmemiz gerekiyor, yoksa iyimser davranmış oluruz. Bu nedenle okurlarımıza tavsiyemiz ses kaydı alınacak her kişinin iyi donanımlara sahip olması. Çubuk mikrofonlar, yaka mikrofonları ya da uygun fiyatlı ‘condenser’ mikrofonlar işinizi oldukça iyi görecektir. Konuya daha ciddi yaklaşan okurlarımız varsa iki taraf için de ‘shotgun’ türü mikrofonların masaya sabitlendiği kurulumlardan faydalanabilirler. Kalite yükseltilmek istendiğinde bir sınır yok malum.

Discord En Yakın Dostunuz

Discord, bu kayıt esnasındaki en yakın arkadaşınız olacak. Program genel olarak yazılımlarla koordine bir şekilde çalışabildiği için size oldukça iyi destek olduğunu söyleyebilirim. Fiziksel kayıtlarda dahi sohbet yayınlarında sıklıkla yaşanan bazı sorunlar bulunuyor. Bu sorunların başında tahmin edersiniz ki seslerin üst üste binmesi yer alıyor. Discord gibi sesli iletişim programlarında ‘bas konuş’ seçeneği bulunduğu için ses ayarlarımızı bu şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Bu yaşanabilecek pek çok sorunu doğrudan çözebilmemizi sağlıyor.

Diğer bir yandan sunucumuza ekleyebildiğimiz kayıt botları da işimizi kolaylaştıracaktır. Özellikle Pawa isimli bot yazılımını kullanmanızı tavsiye ederim. Pawa çağırıldığı kanalda sesi kaydediyor ve görevini tamamladığını bildirdiğinizde kaydınızı internete yükleyip linki sizinle paylaşarak kanalı terk ediyor. Bu sayede ses kaydını yapmak için farklı bir yazılımla cebelleşmenize dahi gerek kalmıyor. Sonuç olarak Discord’u bas konuş ayarlarıyla kullanabilseniz de bu ayarlar ses kayıt programınızda çalışmayacağı için sorun yaşayabilirsiniz. Discord’un bot desteği işte bu noktada işi kolayca halledebilmeniz için olanak veriyor.

Ben bu noktada ek bir kayıt da tüm süreci güvenceye almak amacıyla OBS programı üzerinden alıyorum. Fakat şimdiye kadar o kaydı kullanmama gerek gösterecek bir sorunla karşılaşmadım doğrusu. Yani basit bir botu kurup, kayda girmesini sağlayıp belirlenen konu üzerinde sohbet etmeye hemen başlayabiliyorsunuz. Bu da günümüzün teknolojisinin bize sağladığı bir nimet olarak düşünülebilir. Yalnız Discord üzerinden podcast programı kaydı yapacak olan okurlarımız için küçük bir uyarıda da bulunayım. Eğer çok kullanıcının olduğu bir sunucuda kayıt almayı düşünüyorsanız odaya siz ve kullanacağınız bot dışında kimsenin girmeyeceğine emin olun. Muhabbete birisinin dalması hoş olmadığı gibi, ekstradan kurgu programında uğraşmanız ya da kaydı baştan almanız gereken durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi artık bu tip programları yapmak çok ama çok kolay, aklınızdaki bir konseptle üretime başlamamanız için hiçbir sebep yok.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al