wmaraci reklam

Disketlerle Yapılan Müzik Sanatı ve Dinlemeniz Gereken 15 Harika Örneği

Teknolojinin bizleri küçük çocuklar gibi heyecanlandırmasının nedeni varlığının büyülü ölümsüzlüğü olabilir. Yaşamını yitirdiğinden emin olduğumuz teknolojiler bile küllerinden var olup, farklı formlarda karşımıza yeniden çıkmayı başarabiliyor. Mesela artık sadece eskicilerde ve müzelerde görebildiğimiz disket sürücülerinin (Floppy Disk), programlamaya meraklı gençler tarafından birer müzik enstrümanına dönüştürülmesinin başka bir açıklaması olabilir mi?

Disketlerle yapılan müzikler yeni bir akım değil ve bildiğimiz kadarıyla 10 yılı aşkın süredir birçok kişi bu müzik sanatını icra ediyor. Programlamaya ve müziğe meraklı gençler (yaşlı da olabilir), çok iyi bilinen şarkıları glitch tarzında yorumlayarak, bu disket sürücülerinin çalışma mekanikleriyle ortaya harika melodiler çıkarıyorlar. Ve elbette adınız kadar iyi mırıldandığınız melodileri…

Disket sürücüsüyle müzik yapma fikri ilk kimin aklına geldi?

Disketlerle müzik yapma fikri ilk kimin aklına esti bilinmez fakat yayınlanan ilk örneğini drbpony isimli bir kullanıcının 16 Eylül 2007’de YouTube’a yüklediğini biliyoruz. "The Singing 1541 Floppy Drive" başlığıyla yüklenen videoda, bir Commodore 64’ün disket programlanmış sürücüsü melodik bir parçayı çalıyordu. drbpony tarafından hazırlanan ilk parça belki etkileyici değildi fakat yenilikçi zihinlere ilham kaynağı olmayı başardığı kesindi:

Windows 10’un Düşük Boyutlu Olması Beklenen Diyet Sürümü; Windows 10 Lean
İlginizi Çekebilir!

Windows 10’un Düşük Boyutlu Olması Beklenen Diyet Sürümü; Windows 10 Lean

Şu fani dünyada SSD kullanan bir Windows 10 kullanıcısını, hiçbir şey işletim sisteminin disk üzerinde neden olduğu obezite kadar derinden etkileyemez. Zaten ufacık olan SSD’lerin üstüne zar zor sığan işletim sistemi sorunu için M...

Disket müziklerinde Star Wars’lu kırılma noktası

Hemen aşağıdaki gördüğünüz ve 2008’in Haziran’ında yayınlanan video, disket müzikleri için bir kırılma noktası olmuştu. Bir başka programcı, tek bir disket sürücüsünü kullanarak Star Wars serisinin Imperial March’ını çalmıştı. İnternetin meraklı içerik küratörlerince hemen fark edilen bu çalışma elbette kısa sürede viral oldu. Hack A Day, Today and Tomorrow, Think Artificial ve Buzzfeed gibi önemli içerik siteleri bu video hakkında bir post yayınladılar.

Star Wars’ın bir kırılma noktası olduğu kesindi. Çünkü bir sonraki yıl başka bir sanatçı ve programcı olan Mike Kohn, kişisel internet sitesinde “Disketlerle nasıl müzik yapılır?” Sorusuna etraflıca cevap verdiği sunumlar ve içerikler hazırlamaya başladı. Aşağıdaki videodan dinleyebileceğiniz “Bach's Invention 13” parçası da, Mike Kohn’un dersler sırasında uygulamalı örnek olarak ortaya çıkardığı parçalardan biridir:

Mike’ın dersleri bu uğraşa ilgi duyanlara hala yol göstermeye devam ediyor olmasının yanı sıra, önemli parçaların tekrardan yorumlanmasına yardımcı oldu. Yeni Imperial March’lar ve Mario Soundtrack yorumları ortaya çıktı. Bununla birlikte sadece floppy disk müziklerinden oluşan bir YouTube kanalı olarak MrSolidSnake749 kanalı kuruldu. MrSolidSnake749 onlarca popüler parçayı disket müziği haline getirerek takipçileriyle paylaştı.

Dinlemeniz Gereken 15 Harika Disket Müziği

Teknolojiyi seven ve hayatında bir kereliğine de olsa disket kullanan herkesin disket müziklerini ilgi çekici bulacağı kesin. Öne çıkan ve disket müziklerinin en kayda değer örneklerini dinlemek istiyorsanız şunları kaçırmamalısınız:

01. Moppy + Star Wars Theme = Floppy Vader's Theme

1 Alimentatore ATX, 2 Arduino UNO ve tam 12 disket sürücüsünden oluşan bir orkestra düşünün:

02. Hayalet Avcıları (Ghostbuster) Jenerik Müziği

7 disket sürücüsüyle oluşturulan bu Ghostbuster yorumu en az orijinali kadar dinlenesi:

03. Phantom of the Floppera

YouTube’da 3.5 milyondan fazla izlenen, The Phantom Of The Opera klasiğinden yorumlanan Phantom of the Floppera’ya bakmadan sakın geçmeyin!

04. Karayip Korsanları Film Müziği

Hem de tam 40 disket sürücüsü eşliğinde…

05. Michael Jackson - Billie Jean

06. Nirvana - Smells Like Teen Spirit

07. Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made Of This)

08. Super Mario Bros

09. Despacito

10. Mortal Kombat Theme

11. Doom - E1M1

12. Daft Punk - Aerodynamic

13. Game of Thrones

14. James Bond 007 Theme

15. Doctor Who Theme

Buradaki örnekler dışında YouTube ve diğer paylaşım platformlarında daha birçok disket müziği örneğine rastlayabilirsiniz.

İçerik için bize fikir veren Kiroglumarket’e teşekkürler. Siz en çok hangisini beğendiniz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al