lostyazilim
tr.link

Dünyanın Sonu Geldiğinde İnternet Var Olmaya Devam Edebilir mi?

Sadece son 25 yıl içerisinde yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda internet tüm dünyayı, iletişim şeklimizi ve hayatlarımızı değiştirmeyi başardı. Bir anda ortaya çıkan bu devrim teknolojisi, yeni bir devri oluşturdu ve bu koca 25 yıl rüya gibi geldi geçti.

Dünya üzerindeki 2 milyar insanın %70’inin çevrimiçi olması, hayatımızı internetle kolaylaştırmamız ve hatta işimizi bile internetin yapıyor olması, internetin insanoğlunun en faydalı icatlarından biri olduğunu doğruluyor. Sizce bugünün dünyasının vazgeçilmezi olan internet dünyanın sonunda da varlığını sürdürebilir mi?  

İsterseniz önce dünyanın sonuyla ilgili olarak neyi kastettiğimizi açıklayalım. Bilim insanlarına göre dünyanın sonunu getirecek birkaç farklı neden olabilir.  Bunların ilki salgın hastalıklar. Dünyaca ünlü salgın hastalıklara baktığımızda inanılmaz rakamların olduğunu görüyoruz örneğin;

  • Hıyarcıklı veba hastalığı nedeniyle 14. Yüzyılda 25 - 75 milyon insanın öldüğü düşünülüyor. Bu Avrupa’nın toplam nüfusunun üçte biri demektir.
  • 1918 yılında Ispanya’da meydana gelen grip salgını ile 100 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Bu rakam da Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını yitiren insanlardan daha fazlasına denk geliyor.
  • Sadece 2010 yılında HIV/AIDS virüsü nedeniyle 1.3 ile 1.9 milyon insan hayatını kaybetmiştir. (Şaşırdık mı? Hayır.)

Aynı şekilde bilim insanlarına göre dünyanın sonunun gelmesinde volkanik patlamalar, felaketler ve iklim değişiklikleri, Asteroid’ler ya da nükleer savaşlar olmak üzere farklı yaşamın sona ermesi senaryoları ortaya çıkıyor. Peki, bu felaketlerden herhangi biri ya da birkaçı ortaya çıkacak olursa internet hayatta kalmayı başarabilir mi?

İyi Haber; İnternet Dünyada Kalabilir

İnternet diğer keşiflerin aksine tek bir noktaya bağlı olarak kullanılan bir icat değil. Bir ülke, şirket veya kuruluşun resmi malı olmadığı için tümüyle yaygın. Tek bir noktada yer almıyor olması, ortaya çıkacak birçok felaket senaryosunda bile interneti hayatta tutmayı başarabilir.

ARPANET de interneti dünyanın yok olmasında durumunda bile devam ettirebilecek en önemli faktörlerden bir diğeri. ARPANET uydusu yaşanacak nükleer saldırılarda dahi dünyanın dışından internet sunabilecek kapasiteye sahip. Ha bu arada zaten bu uydunun oluşturulmasının nedeni de nükleer saldırılar sonucunda oluşabilecek düğüm ve hat işlevi bozluklularının önüne geçmekti.

Diyelim ki, ARPANET işi yattı ve hedefine ulaşamadı. Bu durumda dünyanın dış katmanında yer alan diğer uydular, internetin hayatını devam ettirmesin sağlamaya yetecek ve artacak.

Çekim 101: Gelin Stabilizasyon Konuşalım
İlginizi Çekebilir!

Çekim 101: Gelin Stabilizasyon Konuşalım

“Kamera titremiş öf” diyenlerdenseniz bu yazı sizin için gerçekten iş gören bir içerik olabilir. Kamerayı stabil tutabilmek, teknoloji geliştiricilerinin en büyük ilgi alanlarından birisi oldu süregelen zamanda. Bunun elbette en bü...

Kötü Haber; İnternet de Bizimle Yolcu Olabilir

Bazı felaket senaryolarına göre dünyanın yok olmasıyla birlikte eş zamanlı olarak güç istasyonlarını da kaybedeceğiz. Oysa internetin varlığını devam ettirebilmesi için güneş, rüzgar veya farklı bir sistemle elektriğin üretilmesi ve bu elektriğin sunuculara eriştirilmesi gerekecek.

Bu aşamada birçok sorun aslında internetin aktif tutulmasından ziyade internette güç veren sunucuların ayakta tutulması ayağında devreye giriyor. Evrensel olarak veri merkezleri ortalama olarak yıllık 30 milyar watt’lık elektrik tüketimine sahipler, elektriğin olmaması haliyle interneti aktif olsa bile hayalet kasabaya çevirmeye yetebilir.

Sonuç olarak hangi senaryo gerçekleşir ve hangisi durumunda internet sağ kurtulur bilinmez ancak biz olmadıktan sonra internetin de varlığının hiçbir anlamının olmayacağı aşikar. İnternetin sonsuza dek yaşaması hakında siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al