wmaraci reklam

Duyduk Duymadık Demeyin; DMOZ Kapanıyor!

İnternet sitelerinin botlar yerine insanlar tarafından incelenip kabul edildiği, en eski ve kuşkusuz en popüler dizin servislerinden biri olan DMOZ çok yakında tarihe karışan servisler arasındaki yerini alacak. DMOZ’un internet sitesinden “Önemli duyuru” başlığı altında yapılan bildiriye göre DMOZ projesinin fişi 14 Mart 2017 tarihinde çekilecek.

DMOZ projesi 1998 Haziran ayında “GnuHoo” adıyla kurulmuş daha sonradan adı “NewHoo” olarak değiştirilmişti. O zamanlar DMOZ’un en önemli rakiplerinden birinin de Yahoo Directory (Yahoo Dizini) olduğunu internetin yaşlı kurtları mutlaka hatırlayacaktır.

DMOZ kısa bir süre sonra Netscape tarafından satın alınmış ve adı “Netscape Open Directory” olarak değiştirilmişti. Talih bu ya Netscape de sadece bir ay sonra AOL tarafından satın alınmış böylece DMOZ’un yönetimi de AOL’un eline geçmişti.

İşte tam bu yıllarda Google’ın yükselen trend haline gelmesiyle birlikte kontrol mekanizması insanların elinden çıkarak arama motorlarının botlarının eline geçmişti. Ne var ki, DMOZ hiçbir zaman insan kaynaklı internet sitesi dizini olma amacından vazgeçmedi ve bu güne kadar çalışmalarını sürdürdü ancak DMOZ’un kapanma haberini aldığımıza göre anlaşılan bu direniş kısa süre sonra sona erecek.

DMOZ, Webmasterlar ve pazarlamacılar için kaliteli internet sitelerine erişmenin en önemli yollarından biriydi. Hatta DMOZ’un internet siteleri açısından kalite yönergesi olduğunu bile söyleyebiliriz ancak ne var ki, bundan sonra internet sitelerimizin DMOZ’a kayıtlı olup olmaması hiçbir şey ifade etmeyecek.

DMOZ, internetin en köklü projelerinden biriydi. DMOZ’un fişinin çekilmesini siz nasıl yorumluyorsunuz? Sizce de yerinde bir karar mı yoksa DMOZ efsanesi her şeye rağmen yayına devam mı etmeliydi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al