wmaraci reklam

El Salvador’un Bitcoin Hamlesi ve BTC’nin Resmi Para Birimi Olması

2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, Bitcoin’in bir ülkenin resmi kripto para birimi olarak kabul edilmesi ve El Salvador’un Bitcoin adımı ile ilgili yapılan yorumlar hakkında kapsamlı bir makale hazırladı.

El Salvador’un Bitcoin Hamlesi

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele 5 Haziran Cumartesi günü yaptığı bir açıklama ile, Bitcoin'in ülkede resmi para birimi olarak kabul edilmesi konusunda bir tasarıyı Kongre’nin onayına sunacağını açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra 9 Haziran’da ise Bitcoin tasarısı Kongre’ye sunuldu ve 84 oya 62 oy ile kabul edildi. Böylece El Salvador, dünyada Bitcoin’i resmi para birimi olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Yapılan açıklamalara göre karar, resmi gazetede yayınlanmasından 90 gün sonra net bir şekilde yürürlüğe girecek. 

Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde belirtilenlere göre bundan böyle El Salvador’da faaliyet gösteren her işletme artık Bitcoin ile ödeme kabul etmek zorunda. Buna ek olarak hükümet, herhangi bir volatilite sorununu azaltmak için kripto para biriminin anında ABD dolarına dönüştürülebilir olmasını da sağlayacak.

Öte yandan yapılan açıklamalarda, Bitcoin işlemlerinin sermaye kazancı vergisine tabii olmayacağı ve vatandaşların vergi ödemelerini de Bitcoin olarak yapabileceği ifade ediliyor. Ayrıca CoinTürk adlı kripto para haber sitesinde de belirtildiği gibi kararname, fiyatların Bitcoin cinsinden ifade edilebileceğini ama doların referans para birimi olarak kullanılmaya devam edeceğini belirtiyor.

Bu kararların ardından son olarak El Salvador’da maaş ödemelerinin de Bitcoin ile yapılabileceği gündeme geldi. El Salvador’un Çalışma ve Sosyal Refah Bakanı Rolando Castro yaptığı son açıklamalar ile hükümetin şu anda şirketlerin Bitcoin ile maaş ödemesi yapması gerekip gerekmediğini görüştüğünü ifade etmişti.

Tüm bunlara bakıldığında El Salvador’un dünyada Bitcoin konusunda bir ilke imza attığı rahatlıkla ifade edilebilir. Ancak bu noktada bazı farklı görüşlerin olduğu görülüyor ve özellikle dünya çapında önemli finans kuruluşları bu konuda El Salvador’u yalnız bırakıyor.

En Uygun Bütçelere Göre Hazır Oyun Bilgisayar Sistem Önerileri
İlginizi Çekebilir!

En Uygun Bütçelere Göre Hazır Oyun Bilgisayar Sistem Önerileri

Oyun bilgisayarı toplamak, güzel bir setup kurmak her oyuncunun hayalidir. Fakat maalesef ülkemiz şartlarından ve döviz farkından dolayı güzel bir sistem toplamak, biz Türk oyuncular için bir hayli zor olabiliyor. Gerektiğinde aylarca bir...

El Salvador’un Hamlesine Gelen Destekler ve Tepkiler

Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde de rastlandığı gibi El Salvador’un Bitcoin hamlesi ile ilgili birçok farklı görüş bulunuyor. Öncelikle kripto para ekosisteminin büyük çoğunluğunun ülkenin bahsi geçen hamlesini desteklediği ifade edilebilir.

Binance CEO’su Changpeng Zhao ve Tron kurucusu Justin Sun gibi birçok isim El Salvador’un bu konuda yanında olduklarını ifade ediyor. Örneğin; Changpeng Chao yaptığı bir Twitter paylaşımı ile El Salvador’un Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmesine atıfta bulunarak, “El Salvador’un satın alma gücü zamanla artacak.” sözlerini kullandı. Ayrıca Zhao yaptığı bir başka paylaşımda da, “Egemen bireyler Bitcoin kullanıyor. Egemen ülkeler Bitcoin kullanıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak geleneksel kurumlar ve kripto para dünyası bu konuda da fikir ayrılığına düşüyor gibi görünüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), El Salvador’un Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmesinden hemen sonra yaptığı açıklamasında, bu hamleden rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. 

IMF sözcüsü Gerry Rice konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, kripto para birimlerinin hala önemli riskler oluşturduğunu ve ciddi düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getirdi. El Salvador Başkanı Nayib Bukele ise bu açıklamalardan sonra IMF ile görüşeceğini ifade etti. Bu noktada, El Salvador ile IMF arasında 1,3 milyar dolarlık kredi görüşmelerinin devam ettiğini belirtmek gerekiyor.

IMF’in açıklamalarından sonra Dünya Bankası da El Salvador’un hamlesi ile ilgili yorumlarda bulundu ve IMF ile benzer şekilde bu durumdan memnun olmadıklarını ifade etti. Dünya Bankası, El Salvador'da Bitcoin konusunda herhangi bir yardımda bulunamayacaklarını dile getirdi. Yapılan açıklamalara göre bu negatif duruşun arkasında şeffaflık ve çevresel faktörler yer alıyor.

Bitcoin Fiyatı Etkilendi Mi?

Kripto para haberlerinde de sıkça belirtildiği gibi el Salvador’un hamlesinin Bitcoin fiyatı üzerinde çok büyük bir etkisi olmadı. Ancak yine de BTC’nin 40.000 dolar üzerine yükseldiği son artış grafiklerinde El Salvador’un da etkisinin olabileceği düşünülüyor. 

Buna ek olarak birçok isim her ne kadar kısa vadede bir artış yaşanmamış olsa da El Salvador’un, Bitcoin’in resmi para birimi olma konusunda bir fitili ateşlediği ve uzun vadede bu durumun etkilerinin görüleceği düşünülüyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al