E-Ticaret, ticaret dünyasının büyük pastası olmayı başardı. Ne var ki pastanın boyutunun tabağını aşması devleti harekete geçmek zorunda bıraktı. Aralık ayının başında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi aracılığıyla devlet artık e-ticaret sitelerini takip etmek istiyor.
ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) ile devlet e-ticaret dünyasına dair istatistiklerin oluşturulması, kayıtdışı ticaret ve dolandırıcılık vakalarının önüne geçmeyi planlıyor. Bir e-ticaret sitesi sahibi olan webmasterların yasal yaptırımlarla karşılaşmaması için e-ticaret sitelerini en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar ETBİS sistemine kayıt ettirmesi gerekiyor. ETBİS mevzusunu e-ticaret sistesi sahibi veya yöneticisi olan arkadaşların ciddiye alması gerekiyor çünkü devletimizin popüler ceza kesme rutini sayesinde kayıt yaptırmayanları para cezası bekliyor olacak.
ETBİS’e kayıt olmayan e-ticaret sitelerini önümüzdeki yıldan itibaren 5 bin TL ila 20 bin TL ceza kapıda bekliyor olacak. Memurların size güzel bir yeni yıl sürprizi yapmasını istemiyorsanız, ETBİS konusundaki detayları bilmek isteyebilirsiniz.
Hangi Tip Siteler ETBİS’e Kayıt Olmak Zorunda?
Bakanlığın açıklamasına göre internet üzerinden mal veya hizmet satışı yapan ve bunu sözleşmeye dökerek satış gerçekleştiren tüm internet sitelerinin ETBİS’de yer alması gerekiyor. Türkiye’de faaliyet gösteren ancak Türkiye merkezli olmayan ancak Türkiye’de aktif biçimde satış yapan bir e-ticaret siteniz varsa onun da ETBİS sistemine kayıt olması gerekecek. ETBİS kaydı yapmak için gerçek kişilerin kaydı kendileri veya yetkili temsilcileri tarafından yapılabilirken, tüzel kişiler için yapılacak kayıtların yetkili temsilcileri tarafından yapılması gerekecek. İlgili kaydı oluşturmak için www.eticaret.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
WM Aracı gibi pazar yeri olarak kullanılan ve sadece servis sağlayıcısı konumundaki sitelerin şimdilik ETBİS’e kayıt olma zorunluluğu bulunmuyor. İçinde ticaretin yapıldığı ancak ticarete sadece aracılık yapan platformları pazar yeri platformu olarak nitelendirebiliriz. ETBİS kaydı aşamasında e-ticaret sitenizin sicile kayıtlı olup olmadığı ve sanal pos bilgilerinin sistem aracılığıyla doğruluğu da kontrol edilmiş oluyor. Kayıt işlemi hakkında bilgileri göz atmak ve ilgili mevzuatı incelemek isteyenler de yine Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nu inceleyebilirler.
İşin ucunda yasal yaptırımların olması ve son kayıt tarihinde sona oldukça yaklaşılmış olması nedeniyle bir hatırlatma yapmak istedik. Devletin e-ticareti el altına alma girişimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?