wmaraci reklam

EURO 2024’de Kullanılacak Teknolojiler Neler? EURO 2024 de Yapay Zeka’ya Emanet

Dün itibariyle Almanya - İskoçya maçı ile başlayan ve milli futbol takımımızın da yer aldığı EURO 2024, dünya genelinde milyonlarca futbol sever tarafından takip ediliyor. Herkesin heyecanla yeni maçları izlemeye hazırlandığı turnuva için UEFA, yayınladığı bildiri ile turnuvada kullanılacak son teknolojileri açıkladı. Bu teknolojilere göre UEFA, hakem hatasını neredeyse tamamen ortadan kaldırmak istiyor. Zira insan hatasını tamamen ortadan kaldırmak isteyen kurum, turnuva sırasında kullanılacak teknolojileri bile yapay zekaya emanet etmiş durumda. Günümüzün en büyük nimetlerinden birisi olan yapay zeka burada da karşımıza çıkıyor.

EURO 2024 Teknolojileri

EURO 2024’ün belki de en gözde çarpan yeni nesil teknolojisi, maçların oynanacağı akıllı futbol topları. Adidas tarafından üretilen ve akıllı top olarak geçen bu toplar, içlerine yerleştirilen sensörlerle gerçek zamanlı veri toplayabilecek ve anlık olarak monitörlere aktarabilecek. Ayrıca bu verileri ise özel geliştirilen yapay zeka analiz edecek. Topa vuruş hızı, topa uygulanan kuvvet oranı, topun girdiği pozisyon ve oyuncuların aldığı pozisyona kadar yapay zeka her şeyi hesaplayabilecek. Şayet ceza sahası içerisinde bir futbolcu topa elle müdahale ederse yapay zeka anında bunu algılayarak VAR odasına ‘olası penaltı izleme’ tavsiyesinde bulunacak.

Ayrıca topun tasarımı da saha içerisinde hızlı oyun oynanması için Adidas tarafından özel olarak tasarlandı. Topun dışını kaplayan kabuk, hava akışını kontrol etmek amacıyla 20 tane girintiye sahip. Bu girintilerden giren hava diğer girintilerden çıkıyor. Böylelikle hem topun içerisindeki çip soğutuluyor hem de topu havanın ivme gücünden yararlanarak daha hızlı hareket edebiliyor. Son olarak bir mühendislik harikası bu top, tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerden üretildi. Yani turnuvadan sonra topun parçaları doğaya zarar vermeden tekrar geri dönüştürülebilecek.

Evliya Çelebiden Günümüze Seyahat Yazarlığı
İlginizi Çekebilir!

Evliya Çelebiden Günümüze Seyahat Yazarlığı

Eh, günümüzün her biri birbirinden kıymetli gezi vlogger ve blogger’ları kadar olmasa da, Evliya Çelebi de fena bir gezgin değilmiş. Kendi döneminde yazdığı Seyahatname eseriyle hem ülkemizin, hem de dünyanın tarih raflarında yer e...

EURO 2024 Yapay Zekaya Emanet

Yukarıda da dediğim gibi UEFA turnuvada yaşanacak insan hatasını minimuma indirmek istiyor. Bunun için de yapay zekaya güvenen UEFA, topun verilerini kontrol edip hesaplayacak yapay zekaya VAR asistanlığını da verecek. Yani bir pozisyonda VAR hakemleri kararsız kalırsa yapay zeka istatistik hesaplayarak pozisyonun ne olduğunu söyleyebilecek. Böylelikle insan gözünden kaçan pozisyonlar yapay zekaya takılmış olacak.

Unutmadan; Türkiye Milli Futbol Takımımıza EURO 2024’de başarılar dileriz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al