wmaraci reklam

Fiyatıyla Ocak Batıran Apple Lisa’nın Kaynak Kodu Yayınlanacak

Apple’ın külliyatına kuş bakışı göz attığımızda sadece marjinal teknolojileri görmüyoruz. Elf gözlerimiz para görüyor! Çuval dolusu ve bir arabanın torpidosuna sığdıramayacağınız kadar çok para! Apple Lisa, bilgisayar endüstrisindeki değişimin önemli kilometre taşlarından biri olurken fiyatı dudak uçuklatmayı başarmıştı. Satışa çıktığında bu yavrunun 10 bin dolar fiyat etiketine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Ortalama bir küçük esnaf hesabıyla 10 bin dolarlık harcamayla bugün bile iMac Pro’nun giriş modelinden iki tane satın alabiliriz.

Apple Lisa zamanına göre yargılandığında gökten düşen ay parçasıydı. Harika donanımlar, kıvrımlara sahip bir makine, ilk defa kullanıcıların karşısına çıkan GUI, fare ve dosya sistemi gibi bugünün bilgisayarlarının olmazsa olmazlarına ilk defa sahipti. Ne yazık ki, 10 bin dolarlık fiyat etiketi enflasyon değişimi nedeniyle 25 bin dolara patladığı için insanlar ay parçasından uzaklaşıp cüzdanlarını sıcak tutmayı tercih ettiler. Lisa ve yazılım meraklıları için yılın ilk güzel haberi Apple Lisa’nın kaynak kodunun yakında yayınlanacak olması.

Bilgisayar Tarihi Müzesi’nin Yazılım Küratörü Al Kossow’un söylediğine göre kendisi Apple Lisa’nın kaynak kodlarını kurtarıp Unix tabanlı kod satırlarına dönüştürmüş. Kaynak kodun paylaşılması için Apple ile iş birliği yapan müze görevlisi, kodların düzenlenmiş halini incelemesi için Apple’a göndermiş. Apple’ın kaynak kod üzerindeki düzenleme ve incelemelerini bitirmesiyle birlikte Apple Lisa’nın kaynak kodları 2018 yılı içinde yayınlanmış olacak.

Kaynak kodun içinden yazılım geliştiricileri işe yarar bir şeyler çıkarır mı, ya da atmosferik viral projeleri internetin eteklerinden toplar mıyız bilimeyiz. Yine de meraklıları için bunun iyi bir haber olacacağını düşünüyorum.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al