wmaraci reklam

Forumlar Gerçekten Bitti mi?

WM Aracı gibi köklü bir forum sitesinin blogunda bu soruya yanıt ararken “Biter mi hiç?” gibi yapmacık bir cevap vermemiz pek de garip olmazdı değil mi? Fakat gelin bu yazıda doğruları konuşalım. Evet efenim, evet maalesef forumlar (büyük ölçüde) bitti.

Forumları zor duruma düşüren şey kimi zaman teknolojinin farklı yönlere ilerlemesi, kimi zaman sektör kodomanı diyebileceğimiz platformların bu işe el atması, kimi zamansa kültürün sürdürülmemesi oldu. Bir baktık Facebook gruplarında toplanıyor insanlar, bir baktık soru-cevap sitelerinde… Parantez içerisinde de belirttiğim gibi, büyük ölçüde biten forumculuğun bitmeyen tarafına da göz atmak lazım.

Eskiden beri açık olan, kendi içerisinde yoğun bir kitlenin ve daha da önemlisi bu kitlenin oluşturduğu bir kültürün var olduğu forumlar bitmedi. Kolay kolay da bitmelerini beklememek lazım, bazen kullanıcısı azalır, bazen tıklamaları düşer bu forumların ama kültürü bilen üyelerin, bir şekilde yeni üyelerle olan iletişimi sayesinde bu forumlar uzun yıllar inişli çıkışlı bir şekilde varlıklarını sürdüreceklerdir. Ha bazı eski forumlar çok kullanıcıları olmasına rağmen kapanıyor, bu da garip değil. Önemli olan sadece çok kullanıcıya sahip olmak değil çünkü. Bu kullanıcıların o platformda bir kültür oluşturup, buna sahip çıkabilmeleri asıl olan. Yoksa ayda bir kez bile ziyaret etmiyorsa, çok sayıda bile olsa kullanıcı bir platformu nasıl ayakta tutacak ki?

Unutmamak lazım, hiçbir iş modeli tam olarak bitmez. Sadece bir noktada harcanılan zamana karşı getirileri o kadar azalır ki yapmak çok zor bir hale geldiği için şekil değiştirmek zorunda kalır.

Yeni Forum Açılır mı?

Bizim sitemiz Webmaster dediğimiz insanları bir araya getirdiği için, bol bol bu başlığa denk gelmemiz de kaçınılmaz oluyor. Eğer kazanç odaklı düşünmeden uzun yıllar emek verebileceğinizi düşünüyorsanız açılmayacak hiçbir site yok. Her sitenin tutup büyüme şansı da var. Fakat geçmişe göre artık bu türde bir site açmak ve onu bir yerlere getirebilmek gerçekten çok güç. Bunun farkında olmak lazım. Eskiden internet sakinleri forumları yuvaları gibi görür, iyi bir forum gördüklerinde mutlaka üye olmak isterlerdi. Günümüzdeyse göz yoran bir tasarım dahi gördüğümüzde başka kaynakları ziyaret etmeye çalışıyoruz. Bunu bir site sahibi olarak da göz önünde bulundurmanızı tavsiye etmemiz lazım.

Burada bir diğer çarpıcı noktayı da kaçırmamalıyız. Geçmişte genel başlıklı forumlar çok yüksek erişimlere sahipti, fakat bugün hayatta kalabilenler konulara özel açılmış olanlar oldu. Dolayısıyla genel forumlardan ziyade, bir alana yönelik forum sitesi açmakta da büyük fayda var.

Çalışma Hevesinizi Yerine Getirecek 3 Harika Film
İlginizi Çekebilir!

Çalışma Hevesinizi Yerine Getirecek 3 Harika Film

Yaz aylarında sıcaktan bunalmak da, çalışma hevesinin kaybolması da çok alıştığımız durumlar. Tabii bunu biraz da olsa değiştirebilecek ve kendimizi gaza getirebileceğimiz çeşitli yollar var. Bunlar düzenli yaşamaya çalışmak, h...

Bitmesi Ne Kadar Doğru?

Teknolojinin asıl işlevi hayatlarımızı kolaylaştırmak. Yapılan gelişimler her zaman hedefimize ulaşırken daha az enerji harcamamıza yönelik oluyor. Fakat bu her zaman çok da iyi bir şey değil. İnsanlar genel olarak tembelleşmekte. Forumların bitmesi de bununla eş değer.

Unutmamak lazım, açılan on binlerce konularla ve yardım başlıklarıyla forumlar internet dünyasına her zaman çok büyük bir katkıda bulundu. Bu kültürün sonuna geliniyor olmasının yarattığı en büyük sorun da tam olarak bu. Artık bilgi paylaşımı da bilgiye ulaşım da daha zor hale gelmeye başladı. Sebep ise teknolojinin kullanımda sağladığı kolaylıklar ve internet sakinlerinin tembelleşmesinden başka bir şey değil.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al