wmaraci reklam

Girişim Ekosistemi: Ankara

Gri şehir, gri ve bürokrasi kokulu sokaklarının içerisinde şaşırtıcı derecede iyi bir girişim ekosistemine ev sahipliği yapıyor. Ankara, son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz en başarılı atılımların birkaç tanesinin çıktığı veya hâlâ konakladığı bir şehrimiz. Peki, gelin şimdi bunca devlet kurumunun ortasında oluşmuş bu çiçek bahçesini daha yakından tanıyalım.

Girişim ekosisteminin bugünkü durumunu konuşmadan önce, nasıl oluşabildiğini açıklayalım ki anlam kazansın. Ankara bütün bu bürokrasisinin yanında, ülkemizin en önemli üniversitelerinden birkaçına da ev sahipliği yapıyor ve bu üniversiteler gerçekten kalifiye mühendislerin mezun olduğu eşsiz kurumlar. ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi halihazırda ülkemizin en başarılı öğrencilerinin elekten geçirildiği sınavlarla kontenjanlarını dolduruyorlar ve yine ODTÜ bünyesindeki Teknokent girişimlerin nefes alanı bulabildikleri harika bir oluşum. İşte tüm bu durum gri kentten büyük başarı hikâyelerinin çıkmasına neden oluyor. Ayrıca şunu da belirtelim, şehrin İstanbul’a nazaran yaşam maliyetlerinin daha uygun olması ve ulaşım gibi noktalarda sahip olduğu avantajları da Ankara’yı gürültüden uzak olmayı seven başarılı beyaz yakalılar için öne çıkartıyor. Dilerseniz ekosistem üzerine konuşmaya başlayalım.

Şehir Hangi Girişimlere Yuva Oldu

Resmen multi disiplinli bir şehirden bahsediyoruz. Savunma sanayisi girişimleri de, yayıncılığın önemli ayakları da, teknolojik atılımlar da burada kendisine yer edinebiliyor. Hepimizin yakından tanıdığı Roketsan faaliyetlerini burada yürütüyor. Ancak onu da bir devlet kurumu olarak görebileceğimizden dolayı devam edelim.

Şehir ülkemizin ve dünyanın en önemli oyun stüdyolarından birisini içerisinde barındırıyor. Evet, Taleworlds firmasından bahsediyoruz. Mount & Blade markasının yaratıcısı Taleworlds, ilk günden günümüze kadar varlığını ODTÜ Teknokent’te sürdürdü ki zaten geliştiriciler de bu üniversiteden çıkan bir grup insandı. On beş yılı aşkın bir zamandır Ankara’daki stüdyolarından dünyanın hayran olduğu işler üretmeye devam ediyorlar.

Bunu bilmeyenleri görebiliyorum, bazı insanlar için şaşırtıcı olabiliyor o nedenle. Onedio da Ankaralı efendim evet. Kendileri de Ankara’da kurulmuş ve ilk günden beri bu şehirde içerik üreten bir şirket. Rusça ve Türkçe siteleriyle milyonlara ulaşmayı başarabilen bu medya şirketi de ana kadrosuyla Ankara’nın bürokrasisinden uzak bir şekilde eylemlerini sürdürüyor.

Edelkrone da bu listede adını anabileceğimiz, küresel başarılara imza atmış bir girişim. Kendileri de bu süreci Çankaya ilçesinden yürüttüler. Elbette küresel üretim ve dağıtım yaparken dünyanın çeşitli yerlerinde ofislerinizin bulunması avantaj sağlayabiliyor, dolayısıyla Amerika’da da bir organizasyonları bulunuyor. Ancak şirket kreatif olarak bu şehrin sanayisiyle ortak bir şekilde yolunu ilerletti. Birçok dev prodüksiyonun, YouTube kanalının göz bebeği olan bu teknoloji üreticisinin işiyse kamera ve çekim aksesuarları geliştiriyor. Bu edevatlar gerçekten yaratıcı ve özgün olmalarıyla da öne çıkıyor ve profesyoneller tarafından tercih ediliyor.

Ankara’yı kendisine yuva etmiş daha pek çok girişim olduğunun farkındayız ancak yazımızın sonuna geldik. Eğer “Bu nasıl unutulur arkadaş?” dediğiniz bir organizasyon varsa bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.4 / 5 (5 değerlendirme)

5 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al