wmaraci reklam

Google Arama Algoritmasının Nasıl Çalıştığını Gösteren 2500 Sayfalık Belge Sızdı!

Dünyanın en büyük arama motoru ve teknoloji şirketi olan Google, günümüzde yüz milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Herkesin internette gezinmek için kullandığı arama motoru, son günlerde yatırımlarını yapay zeka üzerine yoğunlaştırmıştı ki gündeme bu sefer farklı bir konu ile geldi. Öyle ki Google’ın algoritmalarının Search Engine Optimization (SEO) konusunda nasıl çalıştığını detaylı şekilde anlatan 2500 sayfalık bazı belgeler sızdı. Zira bu sızıntıyla beraber Google’ın arama algoritmasının nasıl çalıştığına dair resmi belgeler internette paylaşıldı.

2500 Sayfalık Google Algoritma Belgesine Göre Google Bize Hep Yalan Söylemiş

Ünlü SEO uzmanı ve internet dünyasında tanınan bir isim olan Rand Fishkin, ünlü forum sitesi Reddit üzerinden yaptığı paylaşım ile kendisine kimliği belirsiz kişiler tarafından bir mail geldiğini ve bu mailde Google’dan birçok önemli belgenin çalındığının belirtildiğini söyledi. Ayrıca yine maili gönderen kişi Rand Fishkin’e Google’ın siteleri nasıl sıraladığına dair 2500 sayfalık API belgesi de göndermiş. Bizzat Google tarafından hazırlanan bu belgeye göre şu ana kadar bilinen tüm SEO gerçekleri aslında birer yanlıştan ibaretmiş. Zira Google’ın hazırladığı bu belgeler, yine Google tarafından söylenen SEO ipuçlarının tamamen yalandan ibaret olduğunu gösteriyor.

En Çok Kullanılan 4 SEO Aracı ve Fiyatlandırmaları
İlginizi Çekebilir!

En Çok Kullanılan 4 SEO Aracı ve Fiyatlandırmaları

Optimizasyon çalışmalarımızı yürütürken bize destek olan pek çok ücretli ve ücretsiz araç bulunuyor. Ücretli bazı araçlar o kadar detaylı ve özenli çalışmalarla bu işi gerçekleştiriyor ki kapılarını bir kere araladığını...

Sızıntılara Göre Google Arama Algoritması İçeriğin Kalitesine Veya Kullanıcı Deneyimine Bakmıyor

Google, yaptığı SEO açıklamalarında sık sık arama algoritmasının içeriğin konuyla alakasına, kalitesine, kullanıcı deneyimine ve yazı düzenine baktığını söylüyordu ki belgelere göre bunlar algoritmanın umurunda bile değil. Belgelere göre Google algoritması siteleri öne çıkarmak için tıklama verileri ve sitenin aldığı etkileşime bakıyor. Yani diyelim ki 2 tane sitemiz var. Bir tanesine yapay zeka ile hazırladığımız içeriği girip yayınladık ve sosyal medyada reklam yaparak sitemize belli bir kitle çektik. Diğer sitemize ise tamamen SEO kurallarına göre elle yazılmış içerik girdik ama sosyal medyadan reklam yapmadık. İşte burada Google’a göre elle yazılan içeriğe sahip site öne çıkmalı fakat belgelere göre algoritmalar içeriği kontrol etmeden siteye gelen tıklamala yoğunluğuna bakıyor. Yani sızıntıya göre Google, açıklamarının tam tersi olarak reklam yaparak kitle çektiğimiz siteyi sıralamada üste çıkarıyor.

Google: ‘’Organik Aramalar İçin Chrome Verilerini Kullanmıyoruz!’’

Belgeler: ‘’Hayır, Saçmalama, Kullanıyoruz!.’’

SEO konusunda sık sık yazılar, makaleler yayınlayan Google, bu yazılarında Chrome’un internet sitelerinin aramalarına bir etki yapmadığını, diğer tarayıcıları etkilememek adına algoritmanın Chrome verilerini görmediğini söylüyordu ki bu bilgi de sızan belgelere göre tamamen yalanmış. Zira belgelere göre Google’ın algoritmaları yukarıda dediğim gibi önce sitenin tıklanmasına bakıyor ve bu tıklanmaların nereden geldiğini sorguluyor. Yine diyelim ki 2 tane sitemiz var ve bu sitemiz hem içerik hem de ziyaretçi olarak her şeyi aynı olsun. Tek farkı bir sitemize gelen 100 kişinin 50’si Chrome üzerinden, diğer sitemize gelen 100 kişinin 40’ı Chrome üzerinden gelsin. Google algoritmaları hangi sitemizin kitlesinin çoğunluğu Chrome üzerinden geldiyse onu sıralamada öne çıkarıyor. Yani 2 sitenin de her şeyi eşit olsa da 50 kişinin Chrome üzerinden ziyaret ettiği sitemizi daha üste çıkarıyor.

Ekstra: Pandemi, Seçim ve Büyük Bir Olayda Google Algoritmaları Sitelerde PageRank’a Bakıyor

Sızan API belgelerine göre Google, COVID pandemisinde, Amerika’da gerçekleşen seçimlerde ya da büyük bir doğal afet gibi olaylarda haber ya da içerik paylaşan siteleri beyaz liste ve siyah liste olarak sınıflandırıyor. Bu sınıflandırma işlemi ise siteyi ziyaret eden algoritma botlarının ölçtüğü PageRank (PR) skoruna göre yapılıyor. Şayet COVID haberi yapan sitenin PR’ı yüksek ise beyaz listeye alınıyor ve o site aramalarda üstte gösteriliyor. Fakat sitenin PR’ı düşük ise içeriğe bakılmaksızın site siyah listeye alınıyor ve sıralamaya giremiyor.

Hatırlatma: Google Sızıntıyı Doğrulamadı

Her ne kadar belgeleri inceleyen SEO uzmanları bu sızıntının doğruluğunu onaylasa da Google konuyla alakalı henüz bir açıklama yapmadı. Yani sızıntı henüz doğrulanmadığı için şu anlık bir ‘iddia’dan ibaret.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (12 değerlendirme)

12 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al