wmaraci reklam

Google “Don’t Be Evil” (Kötü Olma) Mottosunu Kimseler Duymadan Değiştiriyor

Oğlun artık eskisi kadar masum değil anne, imza Google… 2000’li yılların başında, ilk Google mühendislerinden Amit Palet, bir toplantı sırasında “Don’t be evil” (Kötü olma) mottosunu ortaya atmış ve Gmail ile ün kazanmış Paul Buchheit tarafından desteklenmişti. Yaşanan duygu yükle sahneden sonra, “Don’t be evil” sloganı Google için resmi olmayan şirket felsefesi nezdinde kabul görmüştü.

2015 yılına kadar sürdürülen bu motto, Google’ın Alphabet Inc. adında bir çatı şirketi altında yapılandırılmasıyla şekil değiştirdi. Resmi felsefe resmen “Do the right thing” (Doğru şeyleri yap) halini aldı. Geçtiğimiz 3 yıl boyunca, aslında resmi motto çoktan değiştirilmiş olmasına rağmen “Don’t be evil” mottosuna saygıda kusurda bulunulmamıştı, ta ki bugüne kadar. Bugün Gizmodo’nun ortaya koyduğu habere göre, Google “Don’t be evil” sloganını Code Of Conduct (İş Ahlakı) sayfasından çıkarılmış görünüyor.

Wayback Machine maharetiyle Google’ın -daha doğrusu Alphabet’in- iş ahlakına ilişkin sayfasını taradığımızda, önceki sayfanın üstüne kaçak kat çıkıldığını görmemenin imkanı yok. Sayfanın önceki sürümünde Google birkaç farklı maddede “Don’t be evil” sloganını vurgulayarak kullanırken, revize edilmiş sayfada sadece tek bir kere “Don’t be evil” sloganına -sayfanın sonunda- yer veriliyor.

Google neden eski sloganını değiştirdi?

Google’ın “Don’t be evil” mottosu vaktiyle ağır eleştiriler almayı başarmış bir slogandı. Çin hükümeti, Çin Komünist Partisi ve Steve Jobs gibi isimler Google’ın bu mottosuna taşa tutan isimlerden yalnızca bazıları. İyi de, ne oldu da Google 18 yıldır kullandığı resmi olmayan sloganını resmi olanla değiştirmek istedi?

Google’ın eskisi kadar masum olmadığı kesin fakat resmi olmayan mottosunu değiştirmek istemesinin ardında yatan nedenin tam olarak ne olduğunu kestirmek güç. Gizmodo, konuyla ilişkin, Google ile irtibata geçmek için gerekli adımları da atmış. Eğer Google’ın cevabını merak ederseniz, şuradan içeriğin güncellenip güncellenmediğine göz atabilirsiniz.

Sizce Google eskisi kadar masum olabilir mi? Dahası “Don’t be evil” mottosunun pabucunun dama atılmasının nedeni sizce nedir?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al