Neredeyse hepimiz Google’ın bir çok ücretsiz servisinden her gün faydalanıyoruz. Yaygın olarak kullandığımız Google servisleri; Gmail, Drive, Google Search, Youtube ve Google Maps. Google ise bu kullanımların karşılığında bizimle ilgili bilgileri ediniyor, biz de servislere kayıt olurken bu bilgilerimizi paylaşmayı kabul ediyoruz.
Google'ın standart servislerinden herhangi birine kayıt olurken (örneğin Gmail ya da Android telefonları kullanmak gibi) Google’ın bizden kesin olarak istediği bilgiler mevcut. Telefon numarası, isim soy isim ve konumları da içeren bir çok bilgiyi Google’a aktarıyoruz. Bu bilgilerle bir çok Google servisini de aynı anda senkronize kullanıyoruz. Arama motorunda ne aratıyoruz? nelere tıklıyoruz? tüm bu verileri Google bizim adımıza depoluyor. Peki bu durum sadece bizim iyiliğimiz için mi? Pek masum olmasa da Google, "ücretsiz kayıt ol" altında aslında parayla elde edemeyeceği bilgilere bir iki adımda ulaşabiliyor. (Google'daki izinizi silebilirsiniz. Fakat silmek doğru mu yoksa yanlış mı bu tartışılır. Bu yazımızda tam da bu konuya değineceğiz.)
Peki Google, siz onunla etkileşime girmeye başladıktan sonra, sizin için nasıl bir profil oluşturmuş olabilir? Öğrenmek için bir kaç işlem yapıp verilere siz de kolayca ulaşabilirsiniz. Öncelikle https://history.google.com/history adresine gidin ve oturumunuzu açın. (bu veriler sadece hesaplarınız aktif iken kayıt altına alınan verilerdir.)
Web ve uygulama etkinliği size bugüne kadar yaptığınız tüm aramaları listeler. Tüm zamanlar olarak seçim yaptığınızda, bugüne kadar Google üzerinden kaç arama yaptığınız listelenecektir. Bu verileri silebilirsiniz. Fakat Google bir seferde yalnızca bir gün silmenize olanak sağlar. Bu verileri geriye dönük, her defasında birer gün olarak silebilirsiniz, fakat bu çok uzun zaman alacaktır. Sil dediğiniz takdirde, Google size bir uyarı çıkaracaktır. Google bu verilerin silinmesini istemez. Çünkü sizin tüm ilgi alanlarınız ve sizinle ilgili ipuçları bu verilerde gizlidir. Google reklam verenlerine en iyi sonucu bu nedenle verir.
Şimdi sol üstte bulunan menü simgesine tıklayıp, Google’ın tüm servislerindeki hareketlerimizi listeleyebiliriz. Buradan ses, cihaz, zamana göre konum bilgileri, YouTube ve search aramaları gibi tüm kayıtlı verilere ulaşabiliriz. Dilerseniz buradaki tüm verileri tek tek silebilir, Google’ın sizin hakkında daha az şey bilmesini sağlayabilirsiniz. Yine sol üstteki menüden konum geçmişi bölümüne gelip, sağ alt köşedeki ayarlardan tüm konum geçmişinizi silebilirsiniz. İsterseniz bir daha konum geçmişi tutmaması için bu servisi tamamen kapatabilirsiniz. Aynı zamanda tüm verilerin kopyasını da bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Google’ın bizi tanıması belli bir kesim tarafından iyi karşılansa da, çoğumuz bu durumdan memnun değildir. Aslında bu duruma iyi tarafından bakacak olursak, araştırdığımız ve yarım bıraktığımız bir çok işimizi, Google hiç ummadığımız anda karşımıza getirir. Bunu da Adwords ile yapar. Ya da ilgi alanlarımızla ilgili bir çok yeniliği bu sayede karşımıza çıkarır. Her ne kadar Google bu durumu iyi bir finansman olarak kullansa da, bizim için de artıları vardır. Şimdi de bu durumu daha da iyileştirmek ve reklamların tamamen kişisel ilgi alanlarımıza göre yayınlanması için bir kaç ayar göstermek istiyorum.
Google hesap ayarlarınıza girin. Sol tarafta Hesabım altında listelenen menü üzerinden Reklam ayarları kısmına tıklayın ve reklam ayarlarını yöneti seçin. Buradan yeni ilgi alanları kısmını tıklayarak, Google’ın sizi daha iyi tanımasını sağlayın.
Sonuç olarak Google'ın kişisel bilgilerimiz kullanarak kazanç sağladığını hepimiz biliyoruz. Sizce bu durum her iki taraf için de olumlu sonuçlar mı veriyor? Olumlu ve olumsuz düşüncelerinizi yorumlarınızla bekliyoruz.