Google, görsel verilerin kayıpsız olarak sıkıştırılması konusunda devrim niteliğinde yeni bir görsel sıkıştırma algoritması geliştirdi ve kullanmaya başladı. RAISR (Rapid and Accurate Super Image Resolution) yani “Hızlı ve Tam Süper Görsel Çözünürlüğü” adını verdiği yeni sıkıştırma algoritması, görselleri %75 oranına kadar kayıpsız olarak sıkıştırabiliyor.
Yani, görselin kalitesi tamamen aynı kalırken görselleri görüntülemek için internet kullanıcıları %75 oranında bant tasarrufu elde etmiş oluyor. Bu da internet kullanıcılarının veri paketlerinden tasarruf etmesi, internet sayfalarının daha hızlı yüklenmesi ve Webmasterlar için daha az trafik tüketimiyle birlikte hızlı sayfalar anlamına geliyor.
Google’ın yaptığı açıklamaya göre RAISR; aynı görsele ait olan hem düşük kaliteli hem de yüksek kaliteli fotoğrafı hızlı şekilde tarıyor ve yaptığı analiz sonrasında kaliteli olan görselin öne çıkan özelliklerini düşük kaliteli görsel dosya üzerinde taklit ediyor. Bu taklit sonucunda görsel tıpkı ilk halinde olduğu gibi kaliteli bir görsel olarak görünmeye devam ediyor.
Gelelim haberin üzücü kısmına… Google ne yazık ki bu algoritmasını henüz herkese açık olarak paylaşmayı düşünmüyor. RAISR’i Google her gün milyarlarca fotoğrafın yüklendiği Google+ ağında kullanmaya başladı bile. Google önümüzdeki aylarda bu algoritmasını farklı servislerinde (Muhtemelen ilk olarak Google Photos’da) aktif olarak kullanmaya başlayacak.
Biz Webmasterların Google’ın yeni kayıpsız sıkıştırma algoritmasından internet sitelerinde faydalanması için biraz daha beklememiz ve Google’ın algoritmanın sırlarını paylaşması gerekecek. Bu arada eğer izleyenler varsa Silicon Valley’e ithafen; elvada Pied Piper!
Google’ın geliştirdiği yeni kayıpsız görsel sıkıştırma teknolojisinin devrim niteliğinde olduğu söylenebilir. Siz bu algoritma ve Google’ın “Banane top benim ben eve gidiyorum, oyun bitti” tavrı hakkında ne düşünüyorsunuz?