wmaraci reklam

Google Link Kısaltma Servisi Goo.gl’ı Kapatıyor!

Kullanıcıların sırık gibi linklerini kısaltan ve trafiği ölçümleme şansı sunan Goo.gl ile vedalaşacağımız günbatımı ufakta belli oldu. 2009 yılında yayın hayatına başlayan servis, günün erken saatlerinde Google’ın geliştirici blogundan yayınladığı resmi açıklamaya göre kapatılma kararı aldı. Google’ın ortada bir şey yokken hazır tutmuş turşu tezgahını kapatıp, arazi olmayacağını hepiniz tahmin ediyorsunuzdur. Peki, nedir bu işin aslı astarı?

Google, Goo.gl’ı kapatırken yerine farklı bir link yönlendirme sistemi olan Firebase Dynamic Link (FDL) tezgahını kuracak. FDL, daha akıllı URL yönlendirmeleri oluşturarak webdeki potansiyel bir kullanıcıyı iOS, Android veya bir web uygulamasına aktif şekilde yönlendirmeye yardımcı olacak. Kısacası, Goo.gl topundan çıkan Google, FDL ile yeni bir tezgah kurup yeni internet standartlarına göre servis sunacak. Dahası Goo.gl ile sadece hayır hasenat işine aracı olan şirket FDL ile birlikte para kazanmaya başlayacak.

Peki, öküz ölecek, ortaklık bitecek mi?

Şirket için link kısaltma kullanıcılarıyla ortaklığı henüz bitmiş sayılmaz. Servis kapatılmasına rağmen Goo.gl linkleri çalışmaya devam edecek. 31 Nisan 2018’den itibaren Goo.gl sistemi üzerinden anonim olarak kısaltılmış linkler oluşturulamayacak. Bir Google hesabıyla Goo.gl’ı kullandınız fakat daha önce hiç link kısaltmadıysanız, aynı şekilde yine Goo.gl kısaltma linklerinden faydalanamayacaksınız.

Üyeler ve sürekli kullanıcılar için durum biraz daha iyimser olacak. Goo.gl servisi bu kullanıcılarına 1 yıl daha normal çizgisinde servis sunmaya devam edecek. 30 Mart 2019’dan itibaren hiçkimse tarafından yeni Goo.gl linkleri oluşturulamayacak. Bu süreçten sonra bile Google önceki Goo.gl linklerinin çalışmaya devam edeceğini garanti ediyor. Servisin resmen kapatılmasından sonra linklerin ne kadar çalışmaya devam edeceği konusundaysa ser verilip, sır verilmiyor.

Google’ın link kısaltma servisinin tiryakisi olanlar için Google bir güzel haberi daha var(!). Eğer isterseniz tüm Google linklerinizi FDL’e aktarabileceksiniz ancak bu sistemin ne kadar kullanışlı olacağı muamma. Zira, Goo.gl’dan ne şekilde faydalandığınız göre senaryo değişiyor.

Son olarak Google standart link kısaltma işlemleri için kullanıcıların daha popüler alternatifler olan Bit.ly ve Ow.ly gibi link kısaltma servislerine yönelmesini tavsiye ediyor.

Goo.gl’ın kepengi bu şekilde indirmesi hiç şaşırtıcı değil. Teknoloji değişiminin yanı sıra Goo.gl’ın hatır belasına servis sunduğunu hatırlatayım. Oysa Firebase ile 2 farklı ücretli üyelik tipini kullanarak kısaltılan link servisinden gelir elde edecek. Bu konu hakında siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al