wmaraci reklam

Google Nasıl Oluyor da Bu Kadar Önde Gidebiliyor

Ne Facebook - Twitter, ne Adidas - Nike, ne de Coca-Cola - Pepsi arasındaki rekabet hiç bir zaman diğer arama motorları ve Google arasındaki kadar ezici farka ulaştıramadı markaları. Peki, bunun nedeni ne? Nasıl oluyor da Google bu denli öne geçebiliyor?

Dünyanın pek çok yerinde adı internetle dahi özdeşleşebilmiş olan bu arama motorunun geçmiş yıllarda rekabette de çok daha çetin mücadeleler geçirdiğini söyleyebiliriz. Ancak günümüzde diğer sitelerin toplanıp da çabalamaları dahi Google’ın bileğini bükmeye yetmediği de açık. Diğerleri onca yıldır neyi bu kadar yanlış yaptı da bu marka farkı bu denli açabildi? Gelin bu sorulara başlıklar halinde yanıt verelim.

Gelin Rakiplerini Tanıyalım

Arama motoru olarak Google’ın karşısında yer alan rakiplerini tanımanın da soruya cevap verirken önemli bir aşama olduğunu düşünüyorum. Özellikle Çinli rakibi Baidu ile otoriter devlet yapısı nedeniyle ve Rusya’nın milliyetçi tutumu dolayısıyla Yandex’ten bahsetmek şart. İki platform da ilerlemeye devam ediyor. Hatta kendi ülkelerinde yüksek kullanım oranları olduğunu da düşünebiliriz. Ancak Alexa verilerine bakacak olursak örneğin Yandex, kendi ülkesinde dahi Google’ın önüne geçebilmiş değil.

Elbette diğer ülkelerin arama motorlarının geride olmaları hiç garip değil. Sonuçta Baidu’nun Türkiye’nin en çok kullanılan arama motoru olma gibi bir çabası yokken Google bu noktada da faaliyet yürütmekte. Peki ya kendi ülkesindeki diğer rakipleri? Yahoo, Bing ve DuckDuckGo? Özellikle Yahoo’nun zamanında Google tarafından gelen “Bizi satın alın” tekliflerini dahi reddettiğini düşünebilirsek burada çok büyük bir rekabet görmüş olmalıyız değil mi?

Aslında pek de büyük bir rekabet ve şölen görmedik. Belirli bir süre içerisinde atılan adımlar önce farkı kapatıp sonrasında Google’ı bugünkü noktasına getirdi ve biz tüm bu süreci “Ee, olması gereken oluyor.” Şeklinde takip ettik. Elbette DuckDuckGo çok daha farklı bir misyon üstleniyor ancak Bing ve Yahoo cephesinde bu şekilde düşünmeyen var mıydı aranızda? En son ne zaman “İşte hamle sırası Bing’de!” diye düşündük ki global ölçüde?

Not: Bu içeriği hazırlarken bir sitemi kontrol ettim. Bugüne kadar aldığı trafiğin %92’si Google tarafından gelen bu sitenin diğer arama motorlarının toplamından aldığı trafik %1’e bile denk gelmiyor.

Google 65 Bin Torrent Sitesini Devre Dışı Bıraktı!
İlginizi Çekebilir!

Google 65 Bin Torrent Sitesini Devre Dışı Bıraktı!

Film ve korsanlık müessesesinin kedi fare oyununa, müdahaleyi ev sahibi Google yapma kararı aldı. Filmlerin Torrent ile imtihanını hepimiz biliyoruz. Önce bir Torrent sitesi kapatılır ve henüz birinin boşluğu özlenmeden yeni bir interne...

Arama Motoru Olmak Kazançlı Bir İş midir?

Arama motorları marka değerleri çok yüksek olmasına rağmen tek başlarına çok kazançlı iş modelleri değil. Gelirlerini sonuçlarda sergiledikleri reklamlardan elde ediyorlar. İşte bu noktada Google aslında tüm rekabetin kaderini tayin eden atılımlarda bulunuyor. Reklam servisleriyle çalışmayan Google, yıllar önce kendi reklam servisini başlattı, ardından bunu diğer sitelerle gelir paylaşımı modelinde paylaşmaya başladı ve şirket geliri diğer rakiplerinin çok daha ötesine ilerledi.

Elbette bunun dışında Android işletim sistemine yaptıkları yatırımlar, YouTube ve Chrome gibi çalışmalarıyla da kullanıcı alışkanlıklarını şekillendirmeye devam ettiler. Google o kadar çok karşımızda ki, diğerleri aklımıza dahi gelmiyor. Bugün bilişim teknolojisini onlar olmadan düşünemeyiz dediğimiz az sayıda şirketten birisi gerçekten de Google. İşte nasıl oldu sorunun cevabı burada yatıyor. Çok sayıda doğru adım ve atılım rekabeti geride bırakabilen bir zaferi de beraberinde getirmiş durumda.

Google dışında bir arama motoru kullanıyor musunuz? Google servisleriyle ilgili fikirleriniz nelerdir? Yorumlarda görüşürüz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.5 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al