wmaraci reklam

Google News Neydi Ne Oldu?

Geçtiğimiz yıla kadar bir webmaster için en önemli ana başlıklardan birisi Google News’di desek yanlış olmaz değil mi? Backlink satışlarında fiyatı değiştiren, kurumsal imaj olarak görülen bu ‘rozet’ geçmişte neydi ve bugün ne oldu? Gelin bu yazımızda konuyu yakından ele alalım.

Servis yayına girdiği tarihten itibaren haber odaklı internet sitelerinin en büyük trafik kaynaklarından birisi oldu. Özellikle yine bu dönemlerde internet sitelerinin bu servise kayıt olmaları da hiç kolay bir süreç değildi. Zira platform bu konuda oldukça seçici davranmakta, her başvuran haber sitesini kabul etmemekteydi. Google News’in dikkat ettiği pek çok parametre bulunuyordu. İnternet sitelerinin kurumsal bir altyapıya sahip olmaları, künye ve yazar şeffaflığı, spam adresler olmaması gibi önemli baremlere dikkat ediliyordu ve başvuran çoğu adres kabul edilmiyordu. Bu nedenle de bir internet sitesinin News kaydının bulunması kurumsal imajının da kanıtı olarak görüldüğü için değeri yüksekti.

Not: Kendimi bu noktada frenleyerek bir noktanın da altını çizmek istiyorum. Elbette çoğu platformda olduğu gibi burada da çeşitli manipülasyonlar yapılıyordu. Ancak işin ucu Google’a bağlı olduğu için herhangi bir alana göre bunun daha zor olduğunu da söyleyebiliriz. Yine de yazımızı bu yönüyle eleştirmek isteyen okurlarımız için notumuzu düşelim.

Platformun Bugünkü Değeri ve Avantajları Nelerdir?

Google News’e kayıt olmanın hâlâ imaja pozitif bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun başlıca nedenleri arasında söz konusu şirketin Google olması diyebiliriz. Ha tabii ki avantajlar bununla da sınırlı değil. News’e kayıt olmanın, arama motorundaki index hızınızı yükselttiği çoğu webmaster tarafından tecrübe edildi. Bununla birlikte Google’ın yeni hizmetlerinden olan keşfet bölümü gibi alanlara da kaydı bulunan sitelerin, diğer sitelere nazaran daha kolay düştüğünü söyleyebiliriz. Bu yönüyle de trafikte bir artış getirdiğini dolaylı yolla görmemiz mümkün.

Fakat geçmişe göre değerinde büyük ölçüde bir azalma olduğunu da söylemeden geçemeyiz. Bugün News yalnızca haber sitelerini değil, blog sitelerini de içerisinde barındıran bir servis haline geldi ve başvurularda onay almak artık eskiye göre çok daha kolay. Çoğu site buraya kayıt yaptırabildiği için de diyebiliyoruz ki platform artık eskisi kadar olumlu etkilere neden olamıyor. Geçmişte kayıtlı olan her site için yüksek trafiğe kaynaklık oluşturan News, bugün çok daha az site için “Kullanıcılara ulaşma yolu” olmayı başarabiliyor.

Elbette, abonelik parametresinin önem kazanmasıyla birlikte, News’te abone sayısı yüksek olan internet sitelerine platformun daha yüksek tıklamalar getirebildiğini söylememiz mümkün. Yani en özet haliyle, News için geçmişte yalnızca buraya kayıt olmak tüm avantajlarından faydalanabilmeyi yanında getiriyordu. Ancak bugün, biz site sahiplerinin de ellerinden geleni yapmaları gerekiyor. Zira artık “Sitemizin News kaydı bulunuyor” demekten daha fazlasını sağlaması oldukça güç olan platformda, bunu söylesek dahi verdiği imaj da geçmişe göre çok düşük kalıyor

Google News servisiyle alakalı siz ne düşünüyorsunuz? Siteniz servise kayıtlı mı? Avantajlarını görebiliyor musunuz? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al