wmaraci reklam

Google Site Hızı Aracı Verilerini Chrome Kullanıcılarından Alarak Sıralamayı Etkiliyor!

Teknoloji dediğimiz şeyin, ardından atlı kovalayan bir mecraya dönüşmesi hızı kaçınılmaz olarak soframıza koydu. Google’ın bazen üstü açık, bazen ser verip sır vermeden yaptığı açıklamalarsa masamızın tuzu olmaya devam ediyor. MOZ’un yazarlarından Tom Anthony’nin kaleme aldığı bir blog yazısı ve Google çalışanı John Mueller tarafından doğrulanan bir açıklamaya göreyse: Google Site Hızı aracı (PageSpeed Insights) metriklerini Google Chrome tarayıcısı kullanıcılarının verilerinden harmanlıyor ve bu veriler bir sıralama faktörü olarak kullanıyor.

Tom Anthony’nin uzun uzadıya yazdığı blog yazısına ve Google çalışanı John Mueller ile yazışmalarına göre, Google sitelerin hız skorunu belirlerken sadece botlara güvenmeyi artık geride bıraktı. Google, Chrome internet tarayıcısı maharetiyle bir Google botunu kullanarak sayfadan ziyaretçinin nasıl bir hız performansı aldığını ölçümlüyor. Ölçümlenen veriler, Google’ın site hızını test etmek için kullandığımız aracına veri olarak aktarılıyor ve sıralama faktörü olarak kullanılıyor.

John Mueller’ın bu konuya ilişkin biz webmasterlara da bazı tavsiyeleri var. Hızı taramanın kompleks bir süreç olması bazen Google botlarının tam olarak performansı ölçümlemesini imkansız kılıyor. Mueller’a göre, sadece hız testi sonucundaki rakamlara takılı kalmak mantıklı görünmüyor. Mueller, bunun yerine kullanıcıların sayfamızdan ne şekilde performans aldığına değer verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Zira kullanıcıların sayfamızı yeteri kadar hızlı bulup bulmadıkları, doğrudan SERP üzerindeki kaderimizi belirleyen keskin kılıca dönüşebiliyor.

Özetle MOZ yazarı ve Google çalışanın ortak paydada buluştukları tek bir nokta varsa o da sayfa hızının araçlarda aldığımız A+’dan ziyade kullanıcıya ne şekilde hizmet ettiğinin resmen Google gözünde daha değerli olduğu. Aslında bu açıklamalar bir çoğumuz için kilometre taşı niteliğinde olabilir. Zira bu açıklamalardan sonra önemli olanın alınan hız puanından ziyade gerçekte kullanıcıya sunulan olduğu gibi bir durum söz konusu.

Elbette söz konusu olan Google olunca insan doğrulanan açıklamalardan bile hafiften bi’ kıllanmıyor değil. Siz ne diyorsunuz? Chrome kullanıcıları SERP kaderimizi doğrudan etkiliyor olabilir mi? Dahası site hız skoruna siz ne ölçüde değer veriyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al