Kuantum bilgisayarlar, çoğumuzun da bildiği gibi klasik bilgisayarlardan farklı olarak 0 ve 1 durumlarını kesin bir sonuç kabul etmeyerek, 0’ın bir kısmı, 1’in bir kısmı ve ikisinin de bir kısmı olabilir durumlarını kabul eder. Bu nedenden dolayı, kesin bir 0 ve 1 durumu sınırlaması yoktur. Yani sonucu çok fazla sayıda işleme tabi tutarak elde eder. Peki bu kadar varsayımı işlerken nasıl oluyor da normal bilgisayarlardan 100 milyon kat daha hızlı işlem yapabiliyor?
Normal bilgisayarlarda kullanılan klasik transistörlü elektriksel devre akımı ile işlem yapma esnasında çeşitli veri gecikme süreçleri olduğu için bu bekleme süreci transistör sayısı artıkça ilk elektriksel yapı bir noktadan sonra tekrar yenilenmesi gerekir. Bu yüzden işlem süreci de haliyle uzamaktadır. Fiber optik bağlantılardaki gibi Kuantum bilgisayarı tüm işlemi ışık hızı sınırında tamamlayabilmesi olasıdır. Bu olasılık artık kesinlik kaznmış gibi görünüyor.
2013 yılında Google tarafından üretilmiş kuantum bilgisayar, o zamanın teknolojisi kullanılarak ispatlanamıyordu. Gelişen teknoloji ile geçtiğimiz günlerde NASA üssünde utulan kuantum bilgisayar, araştırma ekipleri tarafından incelendi. Bir yanda klasik bilgisayar, diğer yanda bir kuantum bilgisayarın kullanıldığı testte "bit"ler yerine "qubit"leri kullandığı kanıtlamayı başardı. Bu sayede bir kuantum bilgisayarının üretildiği kanıtlanmış oldu. Normal bilgisayarlardan 100 milyon kat daha hızlı işlem yapabilen kuantum bilgisayar, eğer evinizde olsaydı günler alan render işleminizi 1 dakikada yapmanıza, 50-60 fps oynadığınız oyunu 34567 fps’de oynamanıza imkan sağlayacak türden bir bilgisayar olacaktı.