wmaraci reklam

Google, Webmaster Terimlerini Anlamaya Yardımcı Olan Sözlük Geliştirdi

Daha önce mutlaka yaşamışsınızdır; eğer sokakta veya caddede arkadaşınızla yürürken cümlelerin içerisinde DDoS, Botnet, Server veya Cache gibi kelimeleri telaffuz ederseniz, etrafınızdaki kalabalık size uzaylı gözüyle bakmaya başlar. Sanki onlar hep oradaydı ama siz teknolojiyle bir başkalaşım geçirip galaksiler arası seyahat sonucu mutasyonla uzaylı oldunuz gibi.

Bunun ülke veya dil ile de alakası yok. Aynı terimlerle benzer konuşmayı ABD’de yapsanız da yine benzer reaksiyonlar alacaksınız. Tüm bu insanlar tarafından gösterilen uzaylı misafirperverliğinin ise tek bir nedeni var; bilmemizlik. Bakın bilinmemizlik değil, bilmemezlik. Adam sanki DDoS’un veya Server’ın ne manaya geldiğini biliyor mu aga?

Sokaktan geçen 10 adamı çevirip DDoS nedir diye sorarsanız, en az beşini bunun bir tencere markası olduğuna ikna edebilirsiniz. Google’ın Jigsaw ekibi de bunu düşünmüş ve iyisi mi, bu adamlara bu terimlerin tanımını anlatsak zaten anlamayacaklar, gelin biz ilkokul çocuğuna anlatır gibi en popüler terimleri anlatabileceğimiz bir site yapalım demiş.  The Newyork Times da bu projeye destek verince “Sideways Dictionary” adı verilen ve tanımlar yerine örneklerle terimlerin anlatıldığı bir sözlük sitesi ortaya çıkmış. 

Aşağıdaki videodan da zaten nasıl ilkokul çocuğuna anlatılır gibi encryption teriminin anlatıldığını görebilirsiniz (Video İngiliççe ama altyazıyı otomatiğe alırsanız Tarzan Türkçesi ile izleyebilirsiniz);

Bu zat-ı şahane projenin sizin de tahmin edebileceğiniz gibi Türkçe dil desteği yok ve şu an sadece İngilizce için geliştirilmiş. Belki ilerde bizim topraklara da uğrar diye umut edelim de anladığım kadarıyla ben uzun bir süre daha ne iş yaptığımı insanlara açıklamak zorunda kalacağım. 

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al