wmaraci reklam

Google, WordPress’i Hızlandırmak için Yeni Bir Ortaklık Kuruyor

Google’ın son yıllarda gündeminde 3 ana konu başlığı var; hız, çok hız ve daha çok hız… Arama motorunu ışık hızına çıkarmak isteyen Google, kullanıcılarına daha hızlı yanıt verebilmek için kapsamlı yeniliklere imza atıyor. 2015 yılında görücüye çıkan AMP projesi ve geçtiğimiz günlerde hızın mobil sıralamalar için bir SEO faktörü olduğunu duyurması Google’ın hız konusunda şakası olmadığını anlamamız için yeterli.

Ne var ki, Google’ın internet siteleri arasında sadece bir köprü vazifesini üstlendiği gerçeğini yadırgayamayız. Google ne kadar hızlı olursa olsun, internet ekosisteminde ki düşük performans sunan internet siteleri Google kullanıcılarının kullanım deneyimini doğrudan etkiliyor. Bunun en az bizler kadar farkında olan Google artık elini taşın altına atarak WordPress’in daha yüksek hız performansı sunması için kendi mühendislik ekibini WordPress ile paylaşacak. WordPress’in Tüm CMS tezgahının %59’una denk geldiğini ve tüm internet sitelerinin %29’unun altyapısı olduğunu düşünürsek, Google’ın bu ortaklığı mantıklı bir girişim olacaktır.

Ortaklık Google’ın resmi bloglarından henüz lanse edilmedi ama bir Google geliştiricisi olan Alberto Medina’nın kendi blog postu üzerinden yaptığı açıklamalar ve geçtiğimiz Aralık ayında ABD’de gerçekleştirilen WorldCamp etkinliğinde Google yetkilisi olarak paylaşılan notlar ve açıklamalar, Google’ın WordPress ile ortaklığını doğruluyor. Ayrıca Google gelişim ekibi için resmi iş alımı ilanlarını da oluşturmuş durumda.

Google + WordPress = Need For Speed?

Her ne kadar aksi iddia edilirse edilsin, açık kaynaklı sistemlerin özel yazılımlara nazaran hantal kaldığı su götürmez bir gerçek. Google ile WordPress’in güçler birliğiyle ne kadar büyük bir ilerleme kaydedilebilir orası tamamen muamma. Alberto Medina’nın blog içeriğine göre Google yalnızca WordPress’in hız performansını arttırmak istemiyor. Aynı zamanda Progresif Web Uygulamaları (PWA) standartlarını da WordPress ekosistemiyle harmanlamak istiyor. Elini taşın altına koymuşken Google, WordPress’in AMP eklentisinde de köklü değişlikler yapacakmış.

Benim bu ortaklıkla ilgili aklımdaki en büyük soru: Google’ın neden kendi bloglama servisi Blogger dururken komşusunun külüne muhtaç kaldığı oldu. Belki CMS olarak WordPress’in pazar payının büyük olduğu gerçeğini kabul edebiliriz fakat çeşitli hilelerle Google kitlenin büyük bir kısmını Blogger’a taşıyabilirdi.

Güçler birliği henüz faaliyetlerine başlamadığından şimdilik erken öten horoz olmaya gerek yok ancak anlaşılan gümbür gümbür gelişmelerin yaşadığı bir 2018 yılı biz Webmaster’ları bekliyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al